Az ínyenc kukacos sajt: a szardíniai Casu mazru

hirdetes

Az ínyenc kukacos sajt: Casu mazru

Petra
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Szeretitek a sajtkülönlegességeket? Én igen, de a kukacos sajt egy kicsit már túlzás. Szerintem az extrém jelző jobban illik rá, mint az ínyenc. Gordon Ramsey viszont be meri vállalni a Casu mazru sajt készítését és meg is kóstolja.

Kukacos sajt

Személy szerint szeretem az ínyencségeket és a különleges sajtokat, viszont ezt semmi pénzért nem kóstolnám meg. Ez a sajt a Casu marzu nevet viseli és Szardínia szigetéről származik. Juhtejből készült és meleg, nedves helyen érlelik, ahol nyüzsögnek a sajtlegyek. A sajtlegyeknek fontos szerep jut, ugyanis a sajtot csak félig takarják be pont amiatt, hogy a legyek is hozzáférjenek. Amikor a legyek lepetéznek a sajtba és kikelnek a lárvák, akkor kezdődik meg a sajtgyártás második fázisa. A sajt állagát ugyanis a nyüvek fehér váladéka teszi krémessé, az íze pedig édeskés lesz. Ez már így is épp elég bizarr, viszont a java csak most jön.

Kukacos sajt

Nem mindegy, hogy fogyasszák a sajtot, ugyanis azt már nem lehet megenni, amiben elpusztultak a férgek, mert mérgező. Csak akkor szabad, hogyha hűtőben tárolják, ezen kívül viszont csak az élő lárvás sajt alkalmas emberi fogyasztásra. Én már a tudattól elborzadnék, hogy az ételemben kukacok mászkálnak, viszont ezek nem akármilyen lárvák, ugyanis képesek akár 15 centi magasra is felugrálni. Ezt a problémát úgy oldják meg, hogy a kézzel kapkodják el a repülő férgeket. De ha valaki nem akar lárvákat enni, az úgy is megoldhatja, hogy leszel egy darabot és papírzacskóba teszi, itt ugyanis a férgek elpusztulnak az oxigénhiánytól. Onnan lehet tudni, hogy egy darab lárva se maradt életben a zacskóban, hogy megszűnnek a pattogó hangok.

 

A sajt állítólag nagyon finom, erős, édeskés íze van és persze erős illata. Még Gordon Ramsey műsorában is megkóstolták. Bátor emberek!

 

Forrás: Hír.ma

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Üzleti vacsora Budapesten

Üzleti vacsora Budapesten, nem mindennapi környezetben? A Zsidai csoport éttermeiben megtalálod... Tovább

Hangjelzések

Bár a vitorlázók többsége nem használ hangjelzéseket, a géphajók jelzéseinek... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 152

Átlagos értékelés: 4.7

gasztronómia