Antarktiszi hideg

hirdetes

Ez a bolygó leghidegebb pontja

tp
hirdetes
<

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

 

Mostanában nálunk is elég hideg van. A globális felmelegedés bár érezteti hatását, de a telek már nem olyanok mint régen. Ritka az, mikor hosszabb ideig mínusz 5, mínusz 10 fok alá süllyed a hőmérséklet. Ha esik egy minimális hó, az ma már szenzációnak számít. Ne menjünk bele abba most, hogy mi is volt 10,20 vagy még több évvel ezelőtt, mert ennek semmi értelme sincsen.  Nézzük most meg, hogy hol, mikor és mennyi volt a leghidegebb mért hőmérséklet!

Hideg az Antarktisz velejárója

 

Persze sokan még manapság sem szeretik a leghidegebb évszakot, a hideget. Az emberek nagy többsége inkább a jobb időt, a melegebbet pártolja. De vajon mit szólnának ahhoz, ha olyan, vagy nagyon hasonló körülmények között kellene élniük, mint amit az Antarktiszon mértek? A világ leghidegebb pontja nem aprózta el: -93,2 Celsius-fok, a valaha volt leghidegebb feljegyzett hőmérséklet.

 

Ezt a 6. kontinens keleti részén, 3900 méter magasan mérték, még 2010. augusztus 10-én.Joggal merülhet fel a kérdés, hogy olyan magasan hogyan lehetett adatokat szerezni?  Nem máshogy, mint a 20. század egyik legnagyobb találmányával, műholdas mérésekkel.

hirdetes

 

Hideg az Antarktisz velejárója

 

Az elmúlt 32 év globális földfelszíni hőmérsékleteinek elemzésekor fedezték fel a szakemberek ezt az adatot, amely négy Celsius-fokkal hidegebb a korábbi rekordnál. Azt is a Kelet-Antarktiszon mérték még 1983. július 21-én – jelentette be Ted Scambos, az amerikai Nemzeti Hó és Jég Adatközpont (NSIDC) vezető kutatója.

 

“Gyanítottuk, hogy az Antarktisznak ezen a hegyvonulatán különösen hideg lehet a hőmérséklet, hidegebb, mint a Vosztok orosz kutatóállomáson, mivel annál magasabban fekszik” – tette hozzá a szakember. A mért adat több mint 10 Celsius-fokkal hidegebb, mint a leghidegebb alaszkai vagy szibériai hőmérsékletek.

hirdetes

 

Persze arra is kaptunk magyarázatot, hogy miért is alakulhatott ki ez a ritka jelenség:

 

“Az által alakul ki az általunk mért abszolút alacsony hőmérséklet, hogy a levegő hosszabb ideig mozdulatlan, miközben több hő szökik a világűrbe” – magyarázta Scambos.

 

Nesze neked globális felmelegedés!

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Kreuz

Ejtsd: krajc. Az a hajó, amelyik kreuzol, széllel szemben halad. Teljesen széllel szemben nem... Tovább

Dűznihatás

A dűznihatás jelentése réshatás, a levegő felgyorsulása a nagyvitorla és az orrvitorla között. Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 162

Átlagos értékelés: 4.9

érdekességek