Elhunyt Litkey Bence többszörös magyar bajnok vitorlázó, aki egy balatoni vitorlásversenyen lett rosszul Csopak közelében.

Elhunyt Litkey Bence

Magyar Vitorlás Szövetség
hirdetes

A magyar vitorlássportban sikeres Litkey testvérek (János, Miklós, Balázs, Bence) közül a negyedik, több hajóosztály sokszoros magyar bajnoka, müncheni olimpikon Repülô Hollandi osztályban, festôművész, vitorlaszabó, szabadgondolkodó és szabadon élô ember volt. Litkey Farkas és Botond édesapja.

Litkey Bence

1942 március 26-án született. Ha valaki megkérdezte, mi a foglalkozása, azt válaszolta, hogy festőművész és vitorlázó. Elsősorban festő, másodsorban vitorlázó. De akinek a vitorlázás az első, az sem lehetett elkötelezettebb nála.

Művészet és vitorlás versenyzés. Mindkettőhöz ugyanaz kell: a mesterség tudása, az eszközök feletti tökéletes uralom, ész, gondolat és intuíció.

Benő vízre, versengésre termett ember volt.  Abban a pillanatban, ahogy megfogta a kormányt, a kötelet, minden más, nem odaillő probléma totálisan elvesztette a jelentőségét. A lelke azonnal és tökéletesen összefonódott a hajóéval.

hirdetes

Elhunyt Litkey Bence


Ő mondta: „A vitorlázás összefügghet a művészettel, mert intuitív dolog. Én erôbôl gyakoroltam a vitorlázást. Kimentem minden nap, és olyan idôben is edzettem, amikor senki sem csinálta.“
Sokszoros magyar bajnok lett, olimpikon és legenda. Az átlagembernek értelmetlenek azok a célok, amelyeknek elérésére ő mindig rengeteg energiát áldozott. 

A szavait visszaidézni kevés. Aki valaha is hallotta gyakori és egyedi, kissé sátáni csibésznevetését, az biztos a mondatait olvasva is hallja: „Az élet sava-borsa, hogy az ember olyan dolgokat csinál, aminek semmi értelme nincs. Hát nem?“

hirdetes
Akinek fontos a vitorlázás, akár  élethosszig művelheti, beleértve a versenyzést is. Hiszen csak a fizikumhoz méretezett hajótípus kell!

Benő 2011. június 18-án Csopakon, hajóban ülve távozott közülünk egy másik pályára. Versenyen, de még a rajt előtt. Mert ha a futam már elindult volna, biztosan végigmegy...
„A minap kérdezték tôlem, hogy nem fáj-e a derekam vagy itt-ott? Az az érdekes, hogy ha beülök egy hajóba, akkor elfog valami ôrület, és nem érzek semmit.“
A világunk szürkébb lett. Sokkal.

 

forrás : Magyar Vitorlás Szövetség

Forrás: www.hunsail.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes

Szótár

Árboctalp

Árboctalp: Az árboc alsó, a fedélzeten vagy gerincen rögzített része. Tovább

Cunningham

Cunningham – a nagyvitorla elsõ élének feszítésével a vitorla öblösségének helye... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb vitorlázással kapcsolatos hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.