Elhunyt Litkey Bence többszörös magyar bajnok vitorlázó, aki egy balatoni vitorlásversenyen lett rosszul Csopak közelében.

hirdetes

Elhunyt Litkey Bence

Magyar Vitorlás Szövetség
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A magyar vitorlássportban sikeres Litkey testvérek (János, Miklós, Balázs, Bence) közül a negyedik, több hajóosztály sokszoros magyar bajnoka, müncheni olimpikon Repülô Hollandi osztályban, festôművész, vitorlaszabó, szabadgondolkodó és szabadon élô ember volt. Litkey Farkas és Botond édesapja.

Litkey Bence

1942 március 26-án született. Ha valaki megkérdezte, mi a foglalkozása, azt válaszolta, hogy festőművész és vitorlázó. Elsősorban festő, másodsorban vitorlázó. De akinek a vitorlázás az első, az sem lehetett elkötelezettebb nála.

Művészet és vitorlás versenyzés. Mindkettőhöz ugyanaz kell: a mesterség tudása, az eszközök feletti tökéletes uralom, ész, gondolat és intuíció.

Benő vízre, versengésre termett ember volt.  Abban a pillanatban, ahogy megfogta a kormányt, a kötelet, minden más, nem odaillő probléma totálisan elvesztette a jelentőségét. A lelke azonnal és tökéletesen összefonódott a hajóéval.

hirdetes

Elhunyt Litkey Bence


Ő mondta: „A vitorlázás összefügghet a művészettel, mert intuitív dolog. Én erôbôl gyakoroltam a vitorlázást. Kimentem minden nap, és olyan idôben is edzettem, amikor senki sem csinálta.“
Sokszoros magyar bajnok lett, olimpikon és legenda. Az átlagembernek értelmetlenek azok a célok, amelyeknek elérésére ő mindig rengeteg energiát áldozott. 

A szavait visszaidézni kevés. Aki valaha is hallotta gyakori és egyedi, kissé sátáni csibésznevetését, az biztos a mondatait olvasva is hallja: „Az élet sava-borsa, hogy az ember olyan dolgokat csinál, aminek semmi értelme nincs. Hát nem?“

hirdetes
Akinek fontos a vitorlázás, akár  élethosszig művelheti, beleértve a versenyzést is. Hiszen csak a fizikumhoz méretezett hajótípus kell!

Benő 2011. június 18-án Csopakon, hajóban ülve távozott közülünk egy másik pályára. Versenyen, de még a rajt előtt. Mert ha a futam már elindult volna, biztosan végigmegy...
„A minap kérdezték tôlem, hogy nem fáj-e a derekam vagy itt-ott? Az az érdekes, hogy ha beülök egy hajóba, akkor elfog valami ôrület, és nem érzek semmit.“
A világunk szürkébb lett. Sokkal.

 

forrás : Magyar Vitorlás Szövetség

Forrás: www.hunsail.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 156

Átlagos értékelés: 4.7