Gyönyörű jégbarlangok az alaszkai Mandenhall-gleccserben

hirdetes

Jégbarlangok a Mandenhall-gleccserben

Gyuris Lilla
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Az északon fekvő Alaszka az USA legnagyobb állama. Magas hegyei között hatalmas gleccserek található. Alaszka fővárosa, Juneau is csak óriási szigetek és fjordok között bolyongva, hajóval közelíthető meg. Délkelet-alaszkában található a Juneau-jégmező, amelyet 38 gleccser alkot, ezek közül a legszebb a Mandenhall-gleccser.

Mandenhall-gleccser

Juneau, Alaszka egyik legjelentősebb kikötőjének a tulajdonosa, különlegessége pedig, hogy semmilyen út nem köti össze a fővárost más városokkal. Természetesen, ha valaki arra jár, érdemes egy kis időt eltölteni Juneauban. 

Mandenhall-gleccser

A város központjában található az Alaszka State múzeum, ami régi történeti emlékeknek, őslakos eszkimók és oroszok emlékeinek ad otthont. Továbbá a környék rengeteg gleccserben bővelkedik, közöttük a legszebbel, a Mandenhall-gleccserrel.

 
Mandenhall-gleccser

A 38 gleccsert tartalmazó jégmezőt összesen 3885 négyzetkilométernyi jégtakaró borítja. Mint minden gleccser, a Mandenhall is folyamatosan mozgásban van. Az úgynevezett jégfolyó 1646 méteren keresztül „folyik”, csúszik le az őt körülvevő Parti-hegységen.

 
Mandenhall-gleccser

Gondolnánk, hogy egy a jégtömeg gyorsan és rendszeresen, láthatóan mozog, azonban a gleccser jegének körülbelül 250 évbe telik, amíg megteszi a 21 kilométeres távolságot a gleccser tetejétől a Mandenhall-tóig. A tó végénél óriási méretű, kék jégdarabok válnak le a többitől és zuhannak a tó vízébe, így csodás látványt alkotva az arra látogatók számára.

 
Mandenhall-gleccser

A vidéki óceáni éghajlatnak köszönhetően évente 30 kilométer jég hullik a gleccserre, ami a folyamatos megújulást eredményezi úgy, hogy a hó jéggé alakul. A folyamat során csodaszép jégbarlangok keletkeznek a gleccser alatt.

 
Mandenhall-gleccserMandenhall-gleccserMandenhall-gleccserMandenhall-gleccserMandenhall-gleccserMandenhall-gleccserMandenhall-gleccserMandenhall-gleccserMandenhall-gleccserMandenhall-gleccserMandenhall-gleccserMandenhall-gleccser
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

2018-11-30

Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

A világ sokkal hatalmasabbnak tűnik, ha az ember egy hajó fedélzetén próbálja felfedezni. Az óriási tengerek, és már-már felfoghatatlan méretű óceánok érdekesebbnél érdekesebb felfedezőtúrákra invitálják az utazás szerelmeseit, legyen szó kalandorokról, vagy egy lazító, pihentető sétahajózásról.

Luxus hegyi házak a téli vakációra

2018-11-30

Luxus hegyi házak a téli vakációra

Nyakunkon a tél, és ilyenkor sokan szívesen menekülnek el a hegyek közé ahol nem csak a hó, hanem az életre szóló sí-élmények és a mesébe illő házikók által biztosított hangulat is garantált. Bizony, egy valamirevaló sí-orientált vakáció csak akkor teljes, ha egy kellemes hegyi házikóban tölti el az ember.

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

2018-12-01

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

Szerencsések vagyunk, hogy egy olyan korban élhetünk, ahol temérdek luxushajó közül válogathatunk, ha szeretnénk királyi körülmények között eltölteni szabadidőnket a tengeren. Az itt felsorolt hajók és szolgáltatások is ezt bizonyítják: a világ legnagyobb luxushajójától kezdve a családiasabb hangulatú opciókig mindenki talál az ízlésének megfelelő

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

2019-01-16

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

Most mindent megtudhatsz te is az Atlanti-óceán áthajózásáról, cikkünkben minden hasznos információt megosztunk, olvasd el remek írásunkat, és tudd meg, hogyan juthatsz át az Atlanti-óceánon!

utazás
hirdetes