Máté Balázs online marketing asztali

Gyönyörű jégbarlangok az alaszkai Mandenhall-gleccserben

hirdetes

Jégbarlangok a Mandenhall-gleccserben

Gyuris Lilla
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Az északon fekvő Alaszka az USA legnagyobb állama. Magas hegyei között hatalmas gleccserek található. Alaszka fővárosa, Juneau is csak óriási szigetek és fjordok között bolyongva, hajóval közelíthető meg. Délkelet-alaszkában található a Juneau-jégmező, amelyet 38 gleccser alkot, ezek közül a legszebb a Mandenhall-gleccser.

Mandenhall-gleccser

Juneau, Alaszka egyik legjelentősebb kikötőjének a tulajdonosa, különlegessége pedig, hogy semmilyen út nem köti össze a fővárost más városokkal. Természetesen, ha valaki arra jár, érdemes egy kis időt eltölteni Juneauban. 

Mandenhall-gleccser

A város központjában található az Alaszka State múzeum, ami régi történeti emlékeknek, őslakos eszkimók és oroszok emlékeinek ad otthont. Továbbá a környék rengeteg gleccserben bővelkedik, közöttük a legszebbel, a Mandenhall-gleccserrel.

 
Mandenhall-gleccser

A 38 gleccsert tartalmazó jégmezőt összesen 3885 négyzetkilométernyi jégtakaró borítja. Mint minden gleccser, a Mandenhall is folyamatosan mozgásban van. Az úgynevezett jégfolyó 1646 méteren keresztül „folyik”, csúszik le az őt körülvevő Parti-hegységen.

 
Mandenhall-gleccser

Gondolnánk, hogy egy a jégtömeg gyorsan és rendszeresen, láthatóan mozog, azonban a gleccser jegének körülbelül 250 évbe telik, amíg megteszi a 21 kilométeres távolságot a gleccser tetejétől a Mandenhall-tóig. A tó végénél óriási méretű, kék jégdarabok válnak le a többitől és zuhannak a tó vízébe, így csodás látványt alkotva az arra látogatók számára.

 
Mandenhall-gleccser

A vidéki óceáni éghajlatnak köszönhetően évente 30 kilométer jég hullik a gleccserre, ami a folyamatos megújulást eredményezi úgy, hogy a hó jéggé alakul. A folyamat során csodaszép jégbarlangok keletkeznek a gleccser alatt.

 
Mandenhall-gleccserMandenhall-gleccserMandenhall-gleccserMandenhall-gleccserMandenhall-gleccserMandenhall-gleccserMandenhall-gleccserMandenhall-gleccserMandenhall-gleccserMandenhall-gleccserMandenhall-gleccserMandenhall-gleccser
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Balatonfűzfő - Nitrokémia Horgász Egyesület

A balatonfűzfői Nitrokémia Horgász Egyesület kikötője dél felé nyitott, így a... Tovább

Topfény

Topfény: horgonyzáskoz bekapcsolt körbevilágító fehér fény. Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 121

Átlagos értékelés: 4.9

utazás