Sokat változott a Balaton

hirdetes

Teljesen máshogy viselkedik a Balaton

hirdetes
<

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Milliók kedvence itthon és külföldön egyaránt. Rengeteg zenét, filmet és egyéb művet ihletett már meg. Azonban azt kevesen tudják, hogy a tó teljesen másmilyen, teljesen máshogyan viselkedik, mint ahogyan működnie kellene. Hogy miért is mondom ezt? Azt is elárulom természetesen!

Másmilyen a Balaton

 

Régebben óriási felháborodás volt abból, mikor télen kiöntött, nyáron meg eltűnt a víz a Balatonból. Előfordult az pár évvel ezeleőtt nem egyszer, hogy a siófoki strandon majnem 50 métert is be lehetett sétálni a tóba, hiszen annyira nem volt benne víz. De miért is lehet ez így? Kutatók szerint a tavak vízingadozása teljesen természetes egy folyamat. A Balaton esetében azonban ez még exrémebb volt, hiszen a XIX. században volt, hogy egy éven belül három métert is ingadozott a tó szintje. 

 

1863-ban építették meg a Sió csatornát, ezzel sikerült normalizálni a helyzetet, elérni azt, hogy a déli part vasúti töltéseit ne rongálja tovább a kiömlő víz. Ettől kezdve vált a Balaton tulajdonképpen kedvelt üdülőövezetté. Hihetetlen, de igaz-főleg az előzőek ismeretében-a Balaton 2016-ben mindössze 23 centis vízingadozást produkált. 

hirdetes

 

Másmilyen a Balaton

 

th Viktor, a Balatoni Limnológiai Intézet munkatársa úgy vélekedik, hogy a Balaton manapság már inkább egy feszített víztükrű úszómedence ahhoz képest, amilyen természetéből adódóan lennie kellene. Manapság inkább már egy rekreációs célokat szolgáló, mesterségesen konzervált vízterület.

 

Nézzünk meg végül egy csodálatos videót a tóról, melyet DSLReye készített el.

 

 

Forrás: veol.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Balaton

Szótár

Hangjelzések

Bár a vitorlázók többsége nem használ hangjelzéseket, a géphajók jelzéseinek... Tovább

Laterál felület

A hajótest vízbemerült részének oldalnézeti vetülete. Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes