A legszebb tengerpartok Míloson

hirdetes

A legszebb tengerpartok Míloson

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Nehéz lenne csupán néhányat kiválasztani Görögország legkáprázatosabb szigetei közül, Mílos homokos tengerpartjai, titkos barlangjai és az ezeket körülvevő égszínkék tenger azonban kétségtelenül a legcsodálatosabbak közé emeli az Égei-tenger ezen drágakövét.

A legszebb tengerpartok Míloson

A Kükládok szigetcsoport legdélnyugatabb tagja nem csak természeti kincsei miatt érdemli meg az emberek figyelmét – ahogy Görögország többi része sem –, Míloson fedezték fel ugyanis Mélosi Aphrodité, közismertebb nevén a „Milói Vénusz” szobrát.

 

Míg más országok örülnének, ha tizedennyi fantasztikus tengerparttal büszkélkedhetnének, Görögországban szinte szigetenként találunk belőlük egy heti nyaralásra valót – csak Míloson 77-et! Vessünk egy közelebbi pillantást a legszebbekre ezek közül!

 

Sarakiniko

Aki egyszerre szeretne ellátogatni a Holdra, és egy tengerpartra, az ne keressen tovább Sarakinikónál. A fehér kőképződmények ugyan nem meteorbecsapódások eredményei – a tenger gondoskodott a földöntúli formák kialakításáról – de a part nagyon is hasonlít égi kísérőnk felszínére. A Holdon különben sincs Földközi-tenger, szóval 1:0 ide. A sziklás Sarakiniko partvidék temérdek fürdőzési és napozási helyszínt kínál, ráadásul szélvédett helyeken.

 

Papafragas

Papafragas különlegessége, hogy az itt összeérő két sziklaképződmény egy rejtett homokos tengerpartot „rejt” maga alatt, ahol a víz felszínén a napfény káprázatos színjátékot mutat be (ha a tiszta időjárás ezt engedi). Nevét egy francia papról kapta, aki valaha itt élt. A közelben találhatók Phylakopi bronzkori településének maradványai, amiket szintén érdemes meglátogatni, ha az ember erre tölti nyaralását.

 

Firiplaka

Csupán néhány méter vastag kavicsos, homokos part választja el egymástól a tenger vizét és a szárazföld szikláit, ez a néhány méter mégis éppen annyi figyelmet érdemel, mint bármely más szakasz listánkon. Éppen ez a hirtelen kontraszt az, ami olyan vonzóvá teszi Firiplaka kávészínű szikláit, amelyekben apró barlangok bújnak meg. 

hirdetes

 

Tsigrado

Akik nem riadnak vissza egy kis sziklamászástól, azok a Tsigrado néven ismert partot is meglátogathatják. Mílosz szigetének ezen része első sorban valóban csak a képzett sziklamászóknak kedvez, de legalább annyival kevesebb turistával kell számolniuk azoknak, akik lemerészkednek a meredek falon. A jutalom: egy külvilágtól elzárt, hamisítatlan, homokos tengerpart. A következő oldalon folytatom! 

 

A legszebb tengerpartok Míloson

Firopotamos

Mílosz szigetén nem egy helyen találkozhatunk a képeslapokra illő fehérfalú, kékajtajú kőházakkal, de akik a legszebb környezetben szeretnék megcsodálni ezeket, azoknak Firopotamoson a helyük. A part homokos része ugyan csak 100 méter hosszú, az ember bárhová néz, szépséget lát majd a tenger, a házak, vagy éppen a sziklafalak formájában.

 

Kleftiko

Kleftiko kifejezetten a vitorlázókat érdekelheti, ugyanis csak a tengerről közelíthető meg. Ennek ellenére nagyon népszerű, ami csodás szépsége miatt nem is igazán meglepő. A vízből kimagasló fehér sziklák között mind a navigálás, mind a háborítatlan úszkálás életre szóló élmény.

 

Sykia

A „Smaragd barlangként” is emlegetett kétségtelenül Mílosz egyik legjellegzetesebb tengerpartja (ami 76 „versenytársa” mellett nem kis teljesítmény). A barlangban található tengerpart egy beomlás során jött létre. Az így kialakuló óriási lyukon temérdek napfény süt be a képződménybe, aminek eredménye egy szemet gyönyörködtető színpompa. A part csak gumicsónakokkal közelíthető meg, ugyanis csak ezek elég kicsik ahhoz, hogy átférjenek a barlang száján.

hirdetes

A legszebb tengerpartok Míloson

Paliorema

A Paliorema part egy elhagyatott bányatelepülés otthona, ahol egykor kénkitermeléssel foglalkoztak. Ha az ember nem a „szokásos” tengerparti hátteret keresi nyaralásához, akkor ide mindenképpen érdemes ellátogatni. Persze itt sincs hiány a homokból, a csodás hullámokból és egyéb parti jellegzetességekből. A part a szárazföldi és a tengeri oldalról is megközelíthető.

 

Achivadolimni

Achivadolimni, vagyis a „Kagylók tava” egy meglehetősen beszédes nevet kapott. Elég csak belepillantani a vízbe és máris láthatóvá válik az ezernyi tengeri kagyló. A partot előszeretettel látogatják a sárkányszörfözés és szörfvitorlázás szerelmesei, a szélnek köszönhetően ugyanis igen méretes hullámok képződhetnek itt. 

 

Alogomantra

Alogomantra különlegessége (a már megszokott görög tengerparti szépségek mellett) egy tágas, barlangszerű képződmény, ami látványos boltívet képez a parti homok felett. A part ennél sokkal többet nem kínál ugyan, de aki egy igazán nyugodt, csendes kikapcsolódásra vágyik, annak érdemes ellátogatnia ide, a sziget északi részére.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Karabíner

A karabíner rugós csat, elengedhetetlen felszerelés a hajósok és túrázók számára.... Tovább

Star

Star vitorlás hajó - 1911 óta A Star egy kétszemélyes, tőkesúlyos olimpiai... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 249

Átlagos értékelés: 4.7

érdekességek tenger,óceán túra utazás