Nem festészet, nem is rajz – ismerd meg a pasztellkréta rajzolást

hirdetes

Nem festészet, nem is rajz – ismerd meg a pasztellkréta rajzolást

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A pasztellrajz egyfajta átmenetet képez a rajzolás és a festészet között. Használata nem bonyolult ugyanakkor hozzáértéssel rendkívüli alkotásokat lehet vele készíteni. Újévkor rengeteg dolgot fogadunk meg: jobbak leszünk, odafigyelőbbek, lefogyunk, stb. Miért ne fogadhatnánk meg, hogy egy új művészeti formát is megtanulunk?

Nem festészet, nem is rajz – ismerd meg a pasztellkréta rajzolást

 

 

 

A pasztellrajz elméletben

 

A pasztellrajz lényege, hogy a papíron a festékszemcsék víz, vagy bármilyen kötőanyag nélkül ragadnak meg. Maga a kréta anyagát összepréselt festékpor adja, amelyet a többi krétához vagy rajzszénhez hasonlóan kell kezelni. Az sem elhanyagolható, hogy krétával színezett felület milyen – minél érdesebb, durvább a papír, annál inkább megjelenik a pasztellkréta művészi hatása.

 

 

Az alapanyagok

 

Két krétafajta létezik: a kemény és a puha. A lágy kréta könnyen maszatolható, kenhető, állaga szinte krémesnek mindható. A kemény kréta karcos, inkább a rajzoláshoz hasonlít használata. A keménység jelölésére a legtöbb gyártó a soft, semi-hard és hard kifejezéseket használja.

hirdetes

 

A kréták színarányát is meg kell említeni, ugyanis ennek is megvannak a megfelelő jelzései, de minden gyártó más és más kódot használ. Amennyiben művészellátóban, boltban vesszük a krétát, sokszor lehetőségünk nyílik kipróbálására, így tudni fogjuk, melyik az a szín és keménység, amely nekünk kell.

 

 

A festőalapról se feledkezzünk meg, ugyanis ez is sokat számít a mű elkészülésében. A pasztellfestők sokszor színes kartont használnak, amelynek felülete durvább, hogy elősegítse a festékszemcsék megragadását. Akik csak ismerkednek a pasztellezéssel, azoknak általában színes alapot ajánlanak, amely vagy komplementere a kép színvilágának, vagy ahhoz nagyon hasonló.

hirdetes

 

Ha te is szeretnél megismerkedni a pasztellfestéssel, vagy karácsony alkalmából egy ismerősödet kreatív ajándékkal meglepni, látogasd meg az ország egyik legjobb művészellátó webáruházát. Kattints ide!

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Dekk

A dekk jelentése fedélzet. Tovább

Vasárnapi ebéd

Vasárnapi ebéd, vagy más néven Sunday Brunch egy olyan közös családi program, emlynek... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes