A Boldog Vazul-Székesegyház - Oroszországból szeretettel

hirdetes

A Boldog Vazul-Székesegyház - Oroszország

Komjáti Péter
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Oroszországból szeretettel. Többnyire ez a felirat és a Boldog Vazul-Székesegyház szerepel a Moszkvában vásárolt képeslapokon. A Boldog Vazul-Székesegyház Moszkva és talán egész Oroszország talán leghíresebb nevezetessége, melyet szinte mindenki megcsodál a moszkvai útja során.

Oroszország

A Vörös téren található Boldog Vazul-Székesegyház (eredeti nevén Istenanya oltalma) ikonikus jelképe Moszkvának, amely a XVI. század közepén épült fel az akkori orosz cár, Retteget Iván utasítására. Az építkezést 1555-ben kezdték el, amely összesen 6 évig tartott. A felszentelésére az elkészülésének az évében, 1561-ben került sor. A cár valójában istentisztelő ember volt, aki tulajdonképpen Isten felé irányuló háláját a moszkvai székesegyház felépítésével kívánta kifejezni, mivel 1552-ben az orosz seregek legyőzték a kazányi tatár kánságot. A székesegyház valójában egy épületegyüttes, mivel a cár akarata szerint annyi templomot kell felépíteni, ahány csatát megnyert Oroszország a hadjárata során. Ennek következtében kilenc győzelem révén kilenc templomból tevődik össze a monumentális építmény, melynek a központi épülete 57 méter magas, aminek a tetejét egy kisebb méretű hagymakupola díszít. A nyolc templom pedig a főépület köré épült fel. A templomok falát belülről bibliai képek és motívumok ékesítik.

Oroszország

A varázslatos kinézetű műemlék tervezését Oroszország legismertebb építésze, Posztnyik Jakovlev vállalta el. A székesegyház ma használatos elnevezését a templom-együttesben örök nyugalomra elhelyezett Moszkva szent bolondjáról, Boldog Vazulról kapta.

 

Érdekesség, hogy a napjainkban a Boldog Vazul-Székesegyház nem egyházi tulajdonban van, hanem az Orosz Federáció birtokolja.

 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Beaufort skála

A Beaufort skála meghatározását lásd a szélerősség skála szótárszónál. Tovább

Michael Maier

Michael Maier vitorlázó bemutatása Michael Maier cseh származású vitorlázó. Finn és... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 236

Átlagos értékelés: 4.8

utazás