A Boldog Vazul-Székesegyház - Oroszországból szeretettel

hirdetes

A Boldog Vazul-Székesegyház - Oroszország

Komjáti Péter
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Oroszországból szeretettel. Többnyire ez a felirat és a Boldog Vazul-Székesegyház szerepel a Moszkvában vásárolt képeslapokon. A Boldog Vazul-Székesegyház Moszkva és talán egész Oroszország talán leghíresebb nevezetessége, melyet szinte mindenki megcsodál a moszkvai útja során.

Oroszország

A Vörös téren található Boldog Vazul-Székesegyház (eredeti nevén Istenanya oltalma) ikonikus jelképe Moszkvának, amely a XVI. század közepén épült fel az akkori orosz cár, Retteget Iván utasítására. Az építkezést 1555-ben kezdték el, amely összesen 6 évig tartott. A felszentelésére az elkészülésének az évében, 1561-ben került sor. A cár valójában istentisztelő ember volt, aki tulajdonképpen Isten felé irányuló háláját a moszkvai székesegyház felépítésével kívánta kifejezni, mivel 1552-ben az orosz seregek legyőzték a kazányi tatár kánságot. A székesegyház valójában egy épületegyüttes, mivel a cár akarata szerint annyi templomot kell felépíteni, ahány csatát megnyert Oroszország a hadjárata során. Ennek következtében kilenc győzelem révén kilenc templomból tevődik össze a monumentális építmény, melynek a központi épülete 57 méter magas, aminek a tetejét egy kisebb méretű hagymakupola díszít. A nyolc templom pedig a főépület köré épült fel. A templomok falát belülről bibliai képek és motívumok ékesítik.

Oroszország

A varázslatos kinézetű műemlék tervezését Oroszország legismertebb építésze, Posztnyik Jakovlev vállalta el. A székesegyház ma használatos elnevezését a templom-együttesben örök nyugalomra elhelyezett Moszkva szent bolondjáról, Boldog Vazulról kapta.

 

Érdekesség, hogy a napjainkban a Boldog Vazul-Székesegyház nem egyházi tulajdonban van, hanem az Orosz Federáció birtokolja.

 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Luxus hegyi házak a téli vakációra

2018-11-30

Luxus hegyi házak a téli vakációra

Nyakunkon a tél, és ilyenkor sokan szívesen menekülnek el a hegyek közé ahol nem csak a hó, hanem az életre szóló sí-élmények és a mesébe illő házikók által biztosított hangulat is garantált. Bizony, egy valamirevaló sí-orientált vakáció csak akkor teljes, ha egy kellemes hegyi házikóban tölti el az ember.

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

2018-12-01

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

Szerencsések vagyunk, hogy egy olyan korban élhetünk, ahol temérdek luxushajó közül válogathatunk, ha szeretnénk királyi körülmények között eltölteni szabadidőnket a tengeren. Az itt felsorolt hajók és szolgáltatások is ezt bizonyítják: a világ legnagyobb luxushajójától kezdve a családiasabb hangulatú opciókig mindenki talál az ízlésének megfelelő

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

2019-01-16

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

Most mindent megtudhatsz te is az Atlanti-óceán áthajózásáról, cikkünkben minden hasznos információt megosztunk, olvasd el remek írásunkat, és tudd meg, hogyan juthatsz át az Atlanti-óceánon!

Tippek a téli vitorlázáshoz

2019-01-16

Tippek a téli vitorlázáshoz

Akár tetszik, akár nem, a tél végérvényesen beköszöntött, és ha a hó még nem is ért ide, a mínuszok már nagyon is a hétköznapok részeivé váltak. Ez azonban nem kell, hogy feltétlenül a vitorlázható időszak végét jelentse – a téli hajózás nagyon is lehetséges, csak sokkal több dologra kell odafigyelni közben.

utazás

Szótár

Sott

Minden olyan kötelet, amellyel vitorlákat húzunk be, sott-nak hívunk. Ezek alapján van fock... Tovább

Kalóz

A Kalóz kétszemélyes, biztonságos jolle. Versenyzéskor ketten használják, de ideális... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 236

Átlagos értékelés: 4.8