A legfélelmetesebb fogaskerekű a világon

hirdetes

A világ legijesztőbb fogaskerekűje

Petra
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A világ legmeredekebb fogaskerekűje a Pilatus-hegyre viszi fel utasait és a felsőbb végállomása majdnem két kilométeres tengerszint feletti magasságban található. Itt ki nem félne?

A világ legmeredekebb fogaskerekűje
Svájcban található a világ legfélelmetesebb és legmeredekebb fogaskerekűje, amire még ránézni is borzongató érzés, hát még felülni rá. A fogaskerekű a Pilatus hegyre visz fel és alsó végállomása 441 méter tengerszint feletti magasságon található, ami enyhén szólva nem kicsi. Viszont a vasútnak létezik egy felső végállomása is, ahol a bátor utasok 2073 méter magasan találják magukat. Mindemellett a fogaskerekű rendkívül meredek emelkedőkön robog fölfelé: az átlagos emelkedés 42%-os, a legnagyobb pedig 48%.
 
 
A világ legmeredekebb fogaskerekűje

Éppen emiatt a vasút speciális kialakítású, ami azt jelenti, hogy a fogasléc két oldalán és nem a tetején vannak a fogak, mint átlagos esetben. A fogaskerekű összesen 4818 méter hosszú. A vasút kocsijai is ezeknek a hatalmas emelkedőknek a megmászására vannak kialakítva.

 

A hegy tetejéről viszont a rémisztő emelkedők ellenére is gyönyörködhetünk a kilátásban, mert ilyen magasról az egész vidéket be lehet látni: megcsodálhatjuk Luzern városát és az Alpok távoli hegyeit is. A Pilatus hegyen található a Pilatus-tó, ami gyönyörű lehet, főleg egy ilyen utazás után.

 

A világ legmeredekebb fogaskerekűje
Az biztos, hogy nagyszerű élmény lehet ezen a vasúton felutazni a hegy tetejére, bár emellett félelmetes is. Elég csak a Normafára gondolni, ahova szintén elég meredek lejtők vezetnek - bár azok semmik ehhez képest - és ha az ember nem jár arra minden nap, sőt, még egy kis tériszonya is van, akkor néha elég különös érzés keríti hatalmába, miközben a busz a meredek hegyoldalakon vánszorog fölfelé. Érdekes lehet ugyanezt a borzongást egy a Normafánál sokkal meredekebb és nagyobb hegyen megélni.
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Bugsprit

A bugsprit meghatározását lásd az orrsudár szótárszónál. Tovább

Flottavitorlázás

Flottavitorlázás során több hajó, képzett szkipperekkel járnak be azonos útvonalat,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 173

Átlagos értékelés: 4.9

túra