notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ismerd meg te is a Balaton régi regéit!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > A Balaton régi regéi, melyeket tuti nem olvastál még!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A Balaton régi regéi, melyeket tuti nem olvastál még!


2016/04/10
Ilyés Zsófi

Bár a magyar tenger fiatalnak számít, pusztán 15 000 éves, mégis számos monda, legenda és rege terjeng róla a mai napig. Érdekes kis történetek ezek, melyek közül most elmondom nektek a legérdekesebbeket!

 

A balaton regéi, melyeket tuti nem olvastál még!

Kedvező árú balatoni szállást keresel? Akkor itt az alkalom, hogy megismerd a legjobb, legkomfortosabb, legolcsóbb szállást, ami ráadásul az északi part legjobb helyén van! Partközeli szállás egy csendes, gyönyörűen parkosított környezetben! Kattints idetudd meg, hol van és kérj személyre szabott árajánlatot

 

A Szerelem valódi ereje


Réges-régen a Balaton környékét egy 24 fejű sárkány tartotta uralma alatt, amely még tüzet is okádott, mindenki rettegett tőle. Fiatal leányokat evett minden áldott nap és minden fejére egy hajadon jutott.

 

A napok teltek, a lányok száma pedig fogyatkozott és eljött ama nap is, mely során a legerősebb fiú menyasszonyának is eljött az ideje.

 

Ezt a legényt Balatonnak hívták, akinek esze ágában sem volt imádottját csak úgy átengedni ennek a jöttment förmedvénynek.

 

Egy darabig a sárkány türelmesen várt arra, ami őt illeti, ám miután a tizenharmadik napon sem kapta meg azt, ami neki jár, üvöltve rontott elő barlangjából, ahol egészen addig bujkált és sorra fogyasztotta el a fiatal lányokat napról napra.

 

Hatalmas, éles karmokkal rendelkező lábával csak kapart kapart, közben fújtatott mint egy eszelős és haragjának egy meder lett az eredménye, melyből víz tört a felszínre. Balaton ekkor beült egy csónakba, kardot vett magához, szerelmétől búcsút vett és elindult, hogy ő márpedig leöli ezt a borzadalmat.

 

 

 

 

 

Hatalmas hadakozás vette kezdetét, a tűzokádó nem adta könnyen magát, ám a legény sem, akinek végül a sárkány utolsó fejét is sikerült levágnia,  a tűz azonban  annyira megégette bőrét, hogy sérülései halálosak voltak, s a habok közé veszett.

 

Mikor a leány ezt megtudta, a bánat elemésztette szívét, s ő is kedvese után fúlt a habok közé.

A helyiek a sárkány által létrejött tavat Balatonnak nevezték el, így állítva emléket a hős ifjúnak, ki életét áldozta kedveséért.
 

 

 


 

A balaton regéi, melyeket tuti nem olvastál még!

A balatoni óriások


Megszámlálhatatlanul sok évvel ezelőtt a Balaton partján két család is élt, melyek minden tagja óriásokból került ki.

Békességben éltek egymás mellett, ám egy borús napon a két család férfiai között valami -féle nézeteltérés kerekedett ki, mely nem állt meg puszta szóváltásoknál, hanem egészen a tettlegességig fajult el.

 

 


A kakaskodásnak nem lett jó vége, hiszen addig dulakodtak egymással, míg mindkét férfi bele nem halt a konfliktusba.

 

Feleségeiket ekkor elemésztette a bánat szerettük elvesztése miatt, s mindketten olyan éktelen zokogásba kezdtek, melyek mint a zápor, úgy hullottak alá az égnek.

 


Könnyeik nem apadtak, ezek pedig egy hatalmas mederbe gyűltek össze, ebből lett később maga a Balaton.

 

 érdekességek tenger,óceánKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Csáklya

A csáklya egy rúdra erősített kampó.

Dűznihatás

A dűznihatás jelentése réshatás, a levegő felgyorsulása a nagyvitorla és az orrvitorla között.

Sunfish vitorlás hajó

            ...

Spartacus Vitorlás Egylet

Spartacus Vitorlás Egylet   Spartacus VE története A Spartacus Vitorlás...

Balatonalmádi Társasüdülő Kikötő

A Balaton keleti medencéjének északi partján található az Almádi Társasüdülő...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!