notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ismerd meg te is a Balaton régi regéit!

hirdetes

A Balaton régi regéi, melyeket tuti nem olvastál még!

Ilyés Zsófi
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Bár a magyar tenger fiatalnak számít, pusztán 15 000 éves, mégis számos monda, legenda és rege terjeng róla a mai napig. Érdekes kis történetek ezek, melyek közül most elmondom nektek a legérdekesebbeket!

 

A balaton regéi, melyeket tuti nem olvastál még!
Kedvező árú balatoni szállást keresel? Akkor itt az alkalom, hogy megismerd a legjobb, legkomfortosabb, legolcsóbb szállást, ami ráadásul az északi part legjobb helyén van! Partközeli szállás egy csendes, gyönyörűen parkosított környezetben! Kattints idetudd meg, hol van és kérj személyre szabott árajánlatot

 

A Szerelem valódi ereje


Réges-régen a Balaton környékét egy 24 fejű sárkány tartotta uralma alatt, amely még tüzet is okádott, mindenki rettegett tőle. Fiatal leányokat evett minden áldott nap és minden fejére egy hajadon jutott.

 

A napok teltek, a lányok száma pedig fogyatkozott és eljött ama nap is, mely során a legerősebb fiú menyasszonyának is eljött az ideje.

hirdetes

 

Ezt a legényt Balatonnak hívták, akinek esze ágában sem volt imádottját csak úgy átengedni ennek a jöttment förmedvénynek.

 

Egy darabig a sárkány türelmesen várt arra, ami őt illeti, ám miután a tizenharmadik napon sem kapta meg azt, ami neki jár, üvöltve rontott elő barlangjából, ahol egészen addig bujkált és sorra fogyasztotta el a fiatal lányokat napról napra.

 

Hatalmas, éles karmokkal rendelkező lábával csak kapart kapart, közben fújtatott mint egy eszelős és haragjának egy meder lett az eredménye, melyből víz tört a felszínre. Balaton ekkor beült egy csónakba, kardot vett magához, szerelmétől búcsút vett és elindult, hogy ő márpedig leöli ezt a borzadalmat.

hirdetes

 

 

 

 

 

Hatalmas hadakozás vette kezdetét, a tűzokádó nem adta könnyen magát, ám a legény sem, akinek végül a sárkány utolsó fejét is sikerült levágnia,  a tűz azonban  annyira megégette bőrét, hogy sérülései halálosak voltak, s a habok közé veszett.

 

Mikor a leány ezt megtudta, a bánat elemésztette szívét, s ő is kedvese után fúlt a habok közé.

A helyiek a sárkány által létrejött tavat Balatonnak nevezték el, így állítva emléket a hős ifjúnak, ki életét áldozta kedveséért.

 

 

 


 

A balaton regéi, melyeket tuti nem olvastál még!

A balatoni óriások


Megszámlálhatatlanul sok évvel ezelőtt a Balaton partján két család is élt, melyek minden tagja óriásokból került ki.

Békességben éltek egymás mellett, ám egy borús napon a két család férfiai között valami -féle nézeteltérés kerekedett ki, mely nem állt meg puszta szóváltásoknál, hanem egészen a tettlegességig fajult el.

 

 


A kakaskodásnak nem lett jó vége, hiszen addig dulakodtak egymással, míg mindkét férfi bele nem halt a konfliktusba.

 

Feleségeiket ekkor elemésztette a bánat szerettük elvesztése miatt, s mindketten olyan éktelen zokogásba kezdtek, melyek mint a zápor, úgy hullottak alá az égnek.

 


Könnyeik nem apadtak, ezek pedig egy hatalmas mederbe gyűltek össze, ebből lett később maga a Balaton.

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Fux

A fux az orrkabin neve. Tovább

Romantikus étterem

A romantikus éttermek szerte a világon a párok kedvenc helyei. Mint minden országban, nálunk... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 171

Átlagos értékelés: 4.7

érdekességek tenger,óceán