Ismerd meg te is a Balaton régi regéit!

Kövess minket facebookon!
Főoldal > A Balaton régi regéi, melyeket tuti nem olvastál még!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A Balaton régi regéi, melyeket tuti nem olvastál még!


2023/11/27

Bár a magyar tenger fiatalnak számít, pusztán 15 000 éves, mégis számos monda, legenda és rege terjeng róla a mai napig. Érdekes kis történetek ezek, melyek közül most elmondom nektek a legérdekesebbeket!

 

A balaton regéje, melyet tuti nem olvastál még!

A szerelem valódi ereje


Réges-régen a Balaton környékét egy 24 fejű sárkány tartotta uralma alatt, amely még tüzet is okádott, mindenki rettegett tőle. Fiatal leányokat evett minden áldott nap és minden fejére egy hajadon jutott.

 

A napok teltek, a lányok száma pedig fogyatkozott és eljött ama nap is, mely során a legerősebb fiú menyasszonyának is eljött az ideje.

 

Ezt a legényt Balatonnak hívták, akinek esze ágában sem volt imádottját csak úgy átengedni ennek a jöttment förmedvénynek.

 

Egy darabig a sárkány türelmesen várt arra, ami őt illeti, ám miután a tizenharmadik napon sem kapta meg azt, ami neki jár, üvöltve rontott elő barlangjából, ahol egészen addig bujkált és sorra fogyasztotta el a fiatal lányokat napról napra.

 

Hatalmas, éles karmokkal rendelkező lábával csak kapart kapart, közben fújtatott mint egy eszelős és haragjának egy meder lett az eredménye, melyből víz tört a felszínre. Balaton ekkor beült egy csónakba, kardot vett magához, szerelmétől búcsút vett és elindult, hogy ő márpedig leöli ezt a borzadalmat.

 

Hatalmas hadakozás vette kezdetét, a tűzokádó nem adta könnyen magát, ám a legény sem, akinek végül a sárkány utolsó fejét is sikerült levágnia,  a tűz azonban  annyira megégette bőrét, hogy sérülései halálosak voltak, s a habok közé veszett.

 

Mikor a leány ezt megtudta, a bánat elemésztette szívét, s ő is kedvese után fúlt a habok közé.

 

A helyiek a sárkány által létrejött tavat Balatonnak nevezték el, így állítva emléket a hős ifjúnak, ki életét áldozta kedveséért.

 

Te is odavagy a Balatonért, legyen szó bármely részéről? Akkor leld örömöd az alábbi galériákban! :)


Balaton érdekesség kultúraKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Formastabilitás

A formastabilitás a hajótest alakjától függő, a hajó dőlésével szemben mutatkozó...

Soling

Soling vitorlás hajó leírása A Soling Norvégiából indult hódító útra,ugyanúgy,...

Exkluzív rendezvényhelyszín

Exkluzív rendezvényhelyszín olyan hely a különféle rendezvények megtartásakor, ahol...

Állókötélzet

Az állókötélzet, az árbocot négy irányban tartott fém sodronykötelek összefoglaló...

Puffer

Angolszász környezetben fender, magyarosan ütközőpárna, de mindenki egyszerűen csak...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.