Az amerikai autógyártás történelmének egyik gyöngyszeme

hirdetes

A halhatatlan legendák 2. rész – Shelby Cobra

Komjáti Péter
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Az amerikai autógyártás történelmének egyik gyöngyszeme ez a versenyautó.

Szép formákkal rendelkező autó

A halhatatlan legendák előző részében a Porsche 917-es autócsodájáról volt szó, amely tekintélyt parancsolt minden egyes versenypályán, melyen elindult. Most ugyanezt elmondhatjuk a Shelby Cobra-ról is, amelynek látványa több autórajongó szerint még szebb is, mint a 917-esé. A Cobra története 1961-ben kezdődött, amikor is Caroll Shelby legendás amerikai autóversenyző és üzletember  levelet írt a kultikusnak mondható AC Cars-nak, hogy az használja az ő motorját, mivel akkoriban az AC Cars motorszállító nélkül maradt, miután a Bristol vállalat abbahagyta a motorok gyártását. Shelby-nek ez pont kapóra jött, ugyanis egy könnyű karosszériás autóra volt szüksége ahhoz, hogy minél versenyképesebb legyen. Ezzel Carrol Shelby és az AC létrehozta az első Cobrát.

Szép formákkal rendelkező autó

A kétajtós versenykocsiban egy nagyon erős 484 lóerős, 4.3 literes V8-as Ford motor dübörgött. Shelby persze a versenyautók mellett épített utcai kivitelű Cobrákat is, melyekbe 430 lóerős motorok kerültek. A Shelby Cobra végsebessége több mint 300 km/óra.

 

Ami mindenképp szembeötlik, amikor valaki először megpillant egy ilyen jószágot az nem más, mint az elején lévő gigantikus légbeömlő nyílás. Ilyet más legendás autón nem sűrűn látunk, ez is azok közé a dolgok közé sorolható, amik egyedülállóvá tették a Cobra-t.

Szép formákkal rendelkező autó

Érdekes még, hogy a Shelby a más gyártókkal ellentétben nem tett semmiféle légterelő elemet az autóira. Ezzel egy gyönyörű formákkal teli szerkezetet hozott létre. 

 

Akadnak olyan megszállott gyűjtők, akik képesek elindulni különféle legendás autók versenyén a saját Shelby Cobra versenykocsijukkal. Erre leginkább a Le Mans-i 24 autóverseny betétfutama során kerül sor, ahol a rajt előtt 3 órával a régi idők klasszikus autói csapnak össze.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
autó

Szótár

Kreuz

Ejtsd: krajc. Az a hajó, amelyik kreuzol, széllel szemben halad. Teljesen széllel szemben nem... Tovább

Akác

Azt mindenki tudja, hogy az illatos akácvirás és a belőle nyert méz milyen hasznos, ugyanakkor... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 215

Átlagos értékelés: 4.7