Súlyos erdélyi környezetszennyezés

hirdetes

Kénsav ömlött az erdélyi Aranyos folyóba

hirdetes
<

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Kénsavas zagy került hétfőn a Cupru Min bányavállalat szászavinci zagytározójából az Aranyos folyóba - közölte az erdélyi Fehér megye környezetvédelmi őrsége.

Súlyos környezetszennyezés történt

Egy meglehetősen öreg, 30 éves leeresztő zsilip elrozsdásodása miatt történt meg ismét a baj. A maró zagy több mint három órán át folyt a Sesely-völgy patakjába, ahonnan az Aranyos folyóba jutott. Mindannyian emlékezhetünk a 2000-es években történt nagy tiszai ciánszennyezésre, mikor is a folyó élővilága szinte majdnem végleges károkat sznvedett. Nem sokon múlt, hogy a folyó teljes élővilága kihalljon. Anno, a megengedett határérték 180-szorosát mérték a folyó magyaroszági szakaszán, ami egészen elképesztő mértékű- 1241 tonna hal pusztulását jelentette. Akkor a magyar állam 29,3 milliárd forintos kárigényt jelentett be, amit aztán a cég megszűnése miatt nem sikerült behajtani.

hirdetes

 

 

 

Súlyos környezetszennyezés történt

 

Most három és fél órán át ömlött a  zagy a tározó völgyében folyó patakba, amely pár kilométerrel arrébb az Aranyos folyóba ömlik. Nemrég mi is beszámoltunk Bozodújfalu történetéről, melyet még az előző rendszer román faluromboló hozzáállása szüntetett meg. Szászavinc anno ugyan így járt. 1986-tól árasztották el a veresvölgyi rézbánya nehézfémekkel szennyezett hordalékával a falu völgyét, mely több száz család kitelepítését eredményezte. Manapság a vörösessárga, kénsavas vízből  csak a falu templomtornya áll ki. Ebbe a völgybe ömlött most bele a zagy. 

hirdetes

 

Anno a román hatóságok 15 millió euróra becsülték az esetleges helyreállítás költségeit. Azóta ez az összeg valószínűleg csak emelkedett. Egy biztos: a kénsav nem használt neki.

 

Fotó Forrás: MTI/Baranyi Ildikó

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Eladó ingatlan Balaton

Egy eladó ingatlan Balaton partján nem csupán csodás otthont, de örök ebfektetési... Tovább

Torben Grael

Torben Grael Születési hely/idő: 1960.  július 22. Sao Paolo Torben Grael... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 197

Átlagos értékelés: 4.9

érdekességek