Szigliget vára és története

Kövess minket facebookon!
Főoldal > A szigligeti vár és története, amit minden magyarnak ismernie kell

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A szigligeti vár és története, amit minden magyarnak ismernie kell


2024/01/14

Télen is mindenképpen ajánlott sokat a levegőn lenni, a Balaton pedig természetesen tökéletes úti cél lehet, vigyünk magunkkal útravalót, és fedezzük fel az egyik legszebb látványt nyújtó várromot!

Szigliget vára és története

A szigligeti várat, Balaton várának is nevezik, mivel a Balaton-felvidék nyugati részén, egy közel 230 méteres vulkanikus bazalthegy tetején fekszik, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a tóra és a Tapolca-medence tanúhegyeire. A várat könnyű felfedezni, messziről látszódnak már a tornyai, a parkolótól pedig csak pár percet kell sétálni addig, amíg elérjük az alsó vár kapuját.
A 71-es főútról kell letérnünk Szigliget irányába, majd az alsó parkolót elhagyva az igen meredek Kisfaludy utcán kell felmenni a felső parkolóig. 

 

Szigliget, a királyi birtok

 

Az őskorban már állítólag a Tapolcai-medence lakott volt, ahol a rómaiak és a honfoglaló magyarok is letelepedtek később. A Tapolcai-, és Káli-medence közti terület Kál fiának, Bulcsúnak a birtokai közé tartozott, míg a gazdátlan földek és az elkobzott birtokok a X. század végén, a XI. század elején a király tulajdonába kerülte, az igazságszolgáltatásokat várispánság intézte. Az Atyusz nemzetségbe tartozó I. Oguz és testvére Miske az almádi Szűz Mária bencés apátság adománylevelében említette először a települést „Zeglegeth”-ként.


Kezdetek


A települést 1259-ben IV. Béla előbb fiának, Istvánnak, később V. István királynak,majd a pannonhalmi bencéseknek adományozta. Favus, a pannonhalmi apát 1260-1262 között egy kis várat épített fel, a mocsárból kiemelkedő bazalthegyen. A vár kezdetben két toronyból, amelyet még ma is láthatunk (mai nevük: Király torony és Bencés torony), és a köztük felépített palotarészből állt, alatta pedig egy fallal körülvett udvar helyezkedett el, amelynek közepén egy ciszterna lett kialakítva, amely az esővizet tárolta. 

 

 

XIII.-XIV. század


A vár délkeleti sarkában egy öregtorony állt, ami három szintes volt, északról a palota épülete, míg nyugatról a vár legnagyobb belmagasságú boltozati terme kapott helyet. Az utólag említett terem a régészek szerint, valószínűleg várkápolna lehetett, amelyet a bencés szerzetesek építhettek. A palotától északra a másik öregtorony állt, ahol valószínűleg lőport és fegyvereket tároltak. Ezen kívül egy alagutas rendszert is találtak a föld mélyében, amely nagyon valószínű, hogy börtön lehetett akkoriban.
 


Balaton érdekességKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Bilge

A bilge hajófeneket, hajóűrt jelent, mint például a fenékdeszka alatti terület.

Code-lobogó

Code-lobogó: a klasszikus jelzõlobogó-ábécé

Dirk

A dirk meghatározását lásd a pihentető szótárszónál.

Kielwasser

Kielwasser - farvíz

Frontális vihar

A frontális vihar a hidegfronttal érkező, gyakran zivatarral együttjáró vihar, mely több...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.