Szigliget vára és története

Kövess minket facebookon!
Főoldal > A szigligeti vár és története, amit minden magyarnak ismernie kell

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A szigligeti vár és története, amit minden magyarnak ismernie kell


2024/01/14
A szigligeti vár és története, amit minden magyarnak ismernie kell
Szigliget vára és története

XIV.-XVI. század


A XIV. század közepe felé a vár családi birtokként „üzemelt”, 1348-tól a Móriczhidai család kezébe került a birtok, akik nagy renoválásokat hajtottak végre a vár egész területén. A Móriczhidaiak után a vár sokszor gazdát cserélt, míg 1445-ben az Újlaki család kezébe nem került a birtok. 1524-ig ők uralták Szigligetet, majd Újlaki Lőrinc halála után örökös nélkül maradt a birtok. Az uradalmat végül a Tóti Lengyel család szerezte meg. A mohácsi csatavesztés után az Újlakiak Szapolyai Jánost támogatták, így I. Ferdinánd elkobozta tőlük a várat, majd az akkoriban őt támogató Török Bálintnak adományozta. Kulcsár István porkoláb, viszont nem akarta odaadni ezt Török Bálint megbízottjának, Martonfalvay Imrének, így erővel kellett elfoglalnia ezt. Ismét újításokat hajtottak végre a váron, majd később, 1540-ben újra a Tóti Lengyel család szerezte meg magának az építményt, melynek kapitány Magyar Bálint lett. A kapitány sokáig sikeresen védte a török támadások ellen a birtokot. 


A vár pusztulása


Szigliget vára a XVII. század végére a katonai jelentőségét elvesztette, sorsát egy villámcsapás pecsételte meg, ugyanis abba a toronyba csapott bele a villám, ahol a fegyvereket és lőporokat tárolták, a lőpor felrobbant, ekkor szűnt meg a legtöbb irat és oklevél, a vár jelentős része leégett. 1703-ban a még álló falakat I. Lipót császár robbantotta fel, így a vár teljesen használhatatlanná vált. A ledózerolt vár törmelékeit a helyi lakosok elhordták építkezésükre. A XVIII. század második felében elkezdték lecsapolni a vár körüli mocsaras, lápos területeket, a vár és az alatta fekvő falu utolsó tulajdonosa pedig az Eszterházy család lett, akik a II. világháború végéig uralták a területet.

 

A vár újjáépítése


A XX. században már többször is megerősítették a vár falait, majd végül 2013-ban adták át a megújult szigligeti várat. Az újítás során új tornyok, tetők és falak is épültek, kiállítótermeket hoztak létre. Újraépítették a várkápolnát is, az alsó várban egy kovácsműhely, míg a felsőben egy konyha kapott helyet. Egy 3D-s technikával pedig megtekinthetővé vált a feltételezett villámcsapás is, hogy hogyan rombolta le a szigligeti várat.
 


Balaton érdekességKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Balatonlelle - Balatoni Hajózási Zrt. Vitorláskikötő

A 2001-ben épült 220 férőhelyes balatonlellei vitorláskikötő a Balatoni Hajózási Zrt....

Kenese - Balatonfői Yacht Club (BFYC)

A  Kenesei Balatonfői Yacht Club Vitorláskikötő bemutatása: A Balaton keleti...

Abdrift

Az abdrift a hajó oldalra való sodródása, csúszása.

Salona 40

Salona 40 vitorlás hajó bemutatása A Salona 40 a második vitorlás hajó a Salona...

Hajózási Szabályzat ("HSz")

Hajózási Szabályzat ("HSz") - a Vízi Kresz, 39/2003 (VI.13.) GKM rendelet  
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.