Szigligeti vár: tökéletes kirándulóhely, ahol a Balaton legszebb panorámája tárul a szemünk elé.

hirdetes

Szigligeti vár, ahol a Balaton egyik legszebb panorámája tárul eléd

CZs
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Nem csak a fürdési és horgászati lehetőségek maitt érdemes időről időre ellátogatni a Balatonra, hiszen turisztikai jelentőségét a térségben található látványosságoknak is köszönheti. A magyar tenger egyik legszebb panorámája a szigligeti várból tárul a szemünk elé, ami a Balaton-felvidék egyik legjelentősebb nevezetessége is egyben.

Szigligeti vár története

Szigliget

 

Szigliget Veszprém megyében, a Balaton északi partján található félszigeten terül el, amit Badacsony és Keszthely fog közre. Nem csak kelta, római és avar sírleletek találhatóak a területen, de egyes régészeti leletek szerint már a kőkorszakban és a bronzkorban is lakták. 

 

Ha már arra járunk, és a vár mellett felfedeznénk egyéb látványosságokat is, akkor sem fogunk unatkozni. A 12. században épült Avasi-templom romjai, a 239 méter magas Várhegy köré épült Ófalu, és a Szigligeti Alkotóház néven működő Esterházy-kastély is tökéletes kirándulópontok.

hirdetes

 

A szigligeti vár

hirdetes

 

A szigligeti vár egyik legnagyobb különlegessége a balatoni panoráma, ami a várból a szemünk elé tárul. Sokan még mindig csupán a kilátás miatt keresik fel a helyet, nem is csoda, hiszen tényleg gyönyörű!

 

A kettős torony közötti palotaszárnyat és kőfalakat pannonhalmi bencések építették 1260 és 1262 között. Később IV. Béla tulajdonába került, a hosszú évek során számos család birtokolta, majd a Lengyel nemesi családé lett. A török hódítás idején a végvárrendszer része lett, ekkor nem már, mint az egyik leghíresebb várkapitány, Magyar Bálint parancsolt benne. A törököknek soha sem sikerült elfoglalniuk a várat. Egy villámcsapást követően 1702-ben felrobbantották a várat, az utolsó tulajdonosa az Esterházy család volt. 2014 tavaszától már a felújított várat látogathatjuk.

 

Még több érdekességért lapozz a következő oldalra!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes