Tavolara nemes szigete

hirdetes

Tavolara nemes szigete

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Mi jut eszedbe, amikor az olvasod, hogy „egy birodalom királya”?  Egy palástot és koronát viselő, szakállas uralkodó, akinek minden szava szent? A legtöbbünkben kétségtelenül ilyesmi kép él a királyokról és más uralkodókról.

Tavolara nemes szigete

Mit szólnál, ha azt mondanánk, hogy létezik egy király, aki papucsban lépked, rövidnadrágot visel, és minden látogatóját egy meleg mosollyal fogadja… éttermében? Antonio Bartoleoniról van szó, egy 85 éves úriemberről, aki történetesen Tavolara szigetének hatodik uralkodója.

 

Persze nem hibáztatunk senkit, aki nem hallott volna Tavolaráról (vagy Bertoleoni királyról), ugyanis egy aprócska olasz szigetről van szó – a világ legkisebb lakott királyságáról. A mindössze 5 kilométer hosszú és 1 kilométer széles szigetnek csak egy része lakható, amelyet a helyiek „a fal” néven emlegetnek.

 

A kecskék, amik egy királyságot alapítottak

A szigetről legtöbben sárgafogú kecskéi miatt hallhattak. A vadon élő állatok fogai a szigeten termő zuzmókat rágcsálva váltak „aranyszínűvé”. De álljunk csak meg egy percre – mi köze van a világ legkisebb királyságának a sárgafogú kecskékhez (azon kívül, hogy mindkettő önmagában érdekes beszédtéma lehetne)? Nos, ez a történet több mint kétszáz éves, ahogy Tonino családjának helyi halásztörténete is. Habár a sztori részletei itt-ott zavarosak, és a két évszázad alatt biztosan ki lettek színezve, a sziget királyától az alábbi verziót hallhatjuk.

hirdetes

 

A világ legkisebb királyságának története

A történet tehát durván kétszáz évvel ezelőtt, 1806-ban kezdődött. Tonino szépapja, Giuseppe Bartoleoni, egy genovai tengerész volt, aki két szigetet is sajátjának nyilvánított – az egyik Santa Maria volt, a Maddalena szigetcsoportból, a másik pedig a már említett Tavolara. Tonino szerint Giuseppe azért jelentette ki, hogy övé e két sziget, mert lakatlanok voltak, és mert szerette a magányt és kedvelte a szigeteket.

hirdetes

 

Giuseppe előszeretettel töltötte idejét e két szigeten, és jó baráti viszonyban volt Maddalena egyik leghíresebb lakójával, Giuseppe Garibaldival, aki nem mellesleg olasz háborús hős is volt, és aki életének utolsó 20 évét a közeli Caprera szigetén élte le. A következő oldalon még több érdekesség vár! 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
érdekességek tenger,óceán túra utazás Vitorlázás

Szótár

Frühstart

A frühstart a korai rajt a versenyeken. Tovább

Balatonszemes - BAHART Kikötő

Balatonszemesi vitorláskikötő Szolgáltatásai: A felújított balatonszemesi kikötőben... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 215

Átlagos értékelés: 4.9