notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kanadai zsűri értékeli Tihany természeti kincseit

hirdetes

Tihany versenybe szállt a világ legszebb faluja megmérettetésen

CsA
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Tihany az utóbbi időben számos elismerést szerzett hazai és külföldi körökben egyaránt. Tihany községe újra megmérettetésen találja magát, hiszen idén esélyes a világ legszebb kisvárosa cím elnyerésére is. A legszebb faluk nemzetközi versenyének részleteit összefoglaltuk cikkünkben!

Tihany

Kanadai székhelyű verseny

Idén Tihany egy kanadai székhelyű verseny döntőse lett a kistelepülések között számos gyönyörű kisvárossal egyetemben. A versenyt a Communities in Bloom (CiB) nonprofit szervezet működteti, amely elkötelezett a környezeti felelősségvállalás és a kisvárosokban élők közösségi részvételének elősegítése mellett.

 

Tihany megkapta az üzenetet egyenesen Kanadából. A szervezők üzenetükben felszólították a kisvárost, hogy tegyék rendbe a környezetet, hiszen június 21-én érkezik a zsűri két tagja, a kanadai Berta Briggs és az amerikai Karin Rindal. Értékelni fogják az önkormányzat munkáját, a tihanyi közösséget, a falu tisztaságát, környezetvédelmi tevékenységét, örökségeinek védelmét, a zöldterületeket, parkokat, virágokat és az egész tájképvédelmet. Magyarországról a nagyvárosok kategóriája döntősei között Szentes is helyet kapott.

 

Tihany legnagyobb ellenfelei a megmérettetésen a következő kisvárosok lesznek:

hirdetes

 

Fogo-sziget, Kanada

 

Fogo-sziget

 

Pomaretto, Olaszország

 

Pomaretto

 

Usk, Wales

 

Usk

 

hirdetes

Birdhill, Írország

 

Birdhill

Tihany

Tihanyról

Tihany községe Veszprém megyében található a Balatonfüredi járásban. A település hazánk egyik legszebb és legszerencsésebb fekvésű települése, amely gyönyörű látvánnyal várja az odalátogatókat. Bővelkedik természeti adottságokban a balatoni vízpart mentén és a központban is. Híres a tihanyi visszhangról, amely a tihanyi apátság és a Visszahang-domb között volt hallható a nyílt területen, amikor még nem gátolták az épületek a hang terjedését. Tihanyban hozzávetőlegesen 1400 fő lakik, akik gondoskodnak a kisváros rendben tartásáról.

 

Tihany kiemelkedő, turistavonzó látványossága a Tihanyi apátság, melyet I. András királyunk alapított 1055-ben, akinek síremléke az altemplomban található. A Szabadtéri Néprajzi Múzeumot a Visszhang-dombon lehet megtekinteni.

 

Tihanyi apátság

 

A falu nevezetességei még a következők: fazekasház, református templom, harangláb, kálvária, Babamúzeum, MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, József főherceg nyaraló kastélya, Sport Szálló, Tihanyi obszervatórium, Óvár-hegy, Barátlakások és a Tihanyi Levendula Fesztivál.

 

Levendula mező

 

Értékelés és eredményhirdetés

Tihanynak be kell mutatnia a zsűrinek a Tihanyi apátságot, a kilátót, a majorságot, a Belső-tavat és a Limnológiai Intézetet, továbbá megtekintik a Borsos Miklós teret és a Mádl Ferenc teret is. Az eredményhirdetés 2018. szeptember 26-a és 29-e között kerül kihirdetésre a Magok a jövő számára című konferencián Strathconaban, Kanadában. Az alábbi képen a Strathcona Provincial Park látható, melyről jól látszik, hogy miért ennyire fontos a kanadai városnak a zöldterületek fenntartása, hiszen ők is gyönyörű környezettel rendelkeznek.

 

Strathcona

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Diabétesz kezelése

A cukorbetegség vagyis diabétesz   A diabétesz, a glükóz zavara, melynek oka a... Tovább

Caleb Paine

Caleb Paine Caleb Paine Jorge Zariffal együtt napjaink Junior Finnes... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 167

Átlagos értékelés: 5.0

Balaton érdekességek utazás verseny