notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Íme a Tihanyi csoda, a levendula!

hirdetes

Ismerd meg a A Tihanyi levendulaültetvényeket

Ilyés Zsófi
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Ma már a Tihanynak, és az egész félszigetnek meghatározó szimbólumává vált a levendula, és itt található a legnagyobb ilyen ültetvény is az országban. Most erről írtunk nekte.

 

Íme, a Tihanyi levendulaültetvények!

A levendulás története 1920-ban kezdődik, amikor is egy neves gyógynövényszakértő, Bittera Gyula ide telepítette az első levendula ültetvényt, és a magok egyenesen Franciaországból kerültek hazai földbe, és ez volt az első ilyen ültetvény, melyet ipari célra ültettek, hiszen egészen addig csak kolostorok kertjeiben volt fellelhető.

Az apátság területén ültette el magvait a szakértő, és sikerét bizonyítva az itt aratott növénynek olyan kiemelkedő illóolaj tartalma volt, hogy még a franciáét is messze lekörözte, és tőzsdei jegyzésbe is került. Ezen felbuzdulva Gyula 100 hektárnyi területet ültetett be a lila csodával.
A kommunizmus idején azonban mindez rohamos pusztulásba kezdett, helyére szőlő került, a többi pedig gondozás hiányában teljesen elvadult.


A levendula újratermesztése 1986-ban indult el újra, Zátonyi Szilárd, és Zátonyi Zsigmond kezei alatt.
1995-ben új területekre is kinyúlt az ültetvény telepítése, így már nem csak az ólevendulás létezhetett, és olyannyira kinőtte magát, hogy ma már harminc hektárnyi területet foglal magába.

hirdetes

Nyaranta a lila szépségek learatása is megkezdődik, ami hosszadalmas eljárás. A virágokból száraz csokrokat kötöznek, és a Belső-tónál található művésztelep tulajdonát képző nádfedeles pajtában szárítják tovább két héten át, és csokrok, illatzsákok formájában kerül a piacra.

 


A virágok magjai Július közepére érnek be, így ekkor a második aratás is megkezdődik, és ebből sajtolják ki az olajat. A lepárlás egyelőre Kerepestarcsán megy végbe, de a jövőben ezt az üzemet is Tihanyba szeretnék költöztetni, hiszen új munkalehetőséget, és turisztikai látványosságot is rejt magában. Érdemes ellátogatni ide legalább egyszer, bár a tapasztalatom az, hogy aki egyszer megnézi a levendulavirágzást, az máskor is vissza fog térni Tihanyba! A szállások minden évben dugig vannak, mi épp ezért nem Tihanyban, hanem Alsóörsön szoktunk ilyenkor megszállni, mivel autóval nagyon könnyen megközelíthető onnan Tihany, és ez a kedvenc településünk az északi parton! IDE kattintva szállást is találhattok!

 

A következő oldalon további érdekességeket olvashattok a tihanyi levenduláról!

hirdetes
Íme, a Tihanyi levendulaültetvények!

A levendulának itthon nem nagyon van kártevője, csak a gyom, amit kaszálással, és juhokkal oldanak meg, és így vegyszerezés sem szükséges a növények számára. A bokrok akár tíz éven át is hasznosíthatóak, ezután vissza kell vágni, mert elfásodhat, hozama pedig csökken.


A levendulát nem csak ipari célra használják, hanem egyre több otthonban szolgál díszként, hiszen ez  a lila növény illatos, és szép látványt nyújt. Olaja pedig gyulladáscsökkentő, a virága kiszárítva molyokat űz.

 

 

A Tihanyi Levendula Fesztivál már hagyománnyá vált a településen, és június végén kerül megrendezésre minden évben . Ilyenkor hozzáértő emberek viszik ki az érdeklődőket az ültetvényekre és mesélnek a levendulásról, valamint kirakodóvásár, programok, és játszóház is lehetőséget nyújt a kikapcsolódásra, hiszen Tihany életének mára szerves részévé vált a levendula, és a fesztivál is.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Jorge Zarif

Jorge Zarif A fiatal Junior reménység Jorge Zarif mindössze 16 éves, mégis az egyik... Tovább

Frühstart

A frühstart a korai rajt a versenyeken. Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 141

Átlagos értékelés: 4.9

érdekességek kiállítás kreatív szerelem tenger,óceán utazás ünnep