NASA és az amerikai Stanford Egyetem: rendkívüli módon tisztul a Balaton vize

Kövess minket facebookon!
Főoldal > NASA és az amerikai Stanford Egyetem: tisztul a Balaton vize

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

NASA és az amerikai Stanford Egyetem: tisztul a Balaton vize


2020/07/06
VN

Nagyszabású kutatás keretén belül vizsgálták a világ tavainak vízét, a kutatást a NASA és az amerikai Stanford Egyetem kezdte el, Landsat műholdfelvételeken vizsgálták a vízminőséget. Az eredmény globálisan nagyon elkeserítő, amire számítani lehetett, a napjainkban kialakult mértéktelen környezetszennyezés miatt, viszont akadt kiemelkedően pozitív példa is, a Balaton vízminősége nagymértékű javulást mutat!

Tisztul a Balaton vize

Így zajlott a kutatás

A kutatás, ahogyan a kutatók nevéhez, múltjához illik, igen nagyszabású, és alapos volt. A vizsgálatot 6 kontinensre terjesztették ki, a Föld szinte minden pontján nagyító alá vették az álló vizeket, hogy megállapítsák, milyen mértékben változott az évek alatt vizeiknek a minősége. Próbálták úgy kiválasztani a vizsgálati egységeket, hogy azok minél inkább különbözzenek egymástól, így tényleg egy valós képet kaphassunk a világunkban zajló folyamatokról, így figyelembe vették, hogy minél jobban különbözzenek a fizikai körülmények, a földrajzi szélesség és az emberi beavatkozás mértéke is. Végül 33 ország 71 tavát vizsgálták meg, melyek 100 négyzetkilométernél nagyobbak. 28 év 32000 nyári felvételét elemezték a kutatás során, az 1984–2012 közötti időszakot vizsgálták. 

 

Az infravörös jeleket keresték

A kutatás során az erős infravörös sugárzást keresték, azt is elmondták, hogy miért: mivel a fitoplankton virágzásakor megnő a klorofill koncentrációja, a klorofill a kék és a vörös hullámhosszakat elnyeli, a közeli infravörös sugárzást (és a zöldet) viszont visszaveri. Az intenzív algavirágzás idején tehát az infravörös felvételeken erős infravörös visszaverés látható.

 

Sok helyen növekedett az algásodás

Az algavirágzás 71 tó közül 48-nál (68%) növekedett. Hogy miért probléma ez? Az algásodás növekedése negatív hatással van az nemcsak az ivóvízellátásra, a turizmusra, hanem mezőgazdaságra, valamint a halászatra is. Csak az Egyesült Államokban évi négymilliárd dollárra becsülik az algavirágzás okozta károkat. De az algásodás a vízi élőlényekre is hatással lehet, valamint az emberi szervezetre is. És hogy mi okozza ezt? Napjaink mértéktelen szennyezése!

 

Rendhagyó módon tisztul a Balaton vize

Azonban a Balaton kivétel ezek alól, az itt tapasztalt eredmények kirívóan jók a magyar tengernél. A vizsgált 71 tó közül ugyanis csupán 6-nál tapasztalta javulást a kutatók az algahelyzetben és vízminőségben tekintetében, ebből az egyik a Balaton. A műholdfelvételek tartós javulást mutatnak a Balaton vízminőségében, ami főleg az illetékesek komoly erőfeszítésének köszönhető a vízbe kerülő szennyező tápanyagok mennyiségének csökkenése. Valamint az sem elhanyagolható jelenség, hogy a vízhőmérséklet sem emelkedett sokat. 

 

Az utóbbi időben azonban nagyon elhínárosodott a Balaton, hogy miért van ez, illetve problémát jelent-e, és mi rá a megoldás, arról a Magyar Limnológiai Intézet kutatóit kérdeztük meg, a választ IDE kattintva olvashatod el! Nézzétek meg a képgalériánkat, hogy mennyire szembetűnő jelenségről beszélünk!


Balaton érdekesség hírKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Fux

A fux az orrkabin neve.

Latni

Vitorlamerevítõ vékony léc vagy mûanyag lap.

Pozitív csapás

 Cirkálásnál, azaz kreuzban, az a szakasz, amely közelebb visz minket célunkhoz.

Badacsony - Hajóállomás BH Zrt.

Badacsony Hajóállomás BH Zrt. kikötő tudnivalók: Mindenképpen azt ajánlom a...

Háromnegyedszél

Háromnegyedszél - a menetirány és látszólagos szél által bezárt szög nagyobb 90 foknál
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.