A Felhőatlasz újításai

hirdetes

Új felhők a Felhőatlaszban

hirdetes
<

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Hiszik vagy sem, a valóságban is létezik a Felhőatlasz, mely a 19. század óta létezik. Nem vesznek fel oda minden nap új képződményeket, de idén mégis a bővítés mellett döntöttek. Hogy miért? Mutatjuk az okokat!

Új felhők a Felhőatlaszban

Egészen pontosan 12 új felhőfajtát vettek fel ebbe a könyvbe, Tényleg nem leht ide minden nap bekerülni, hiszen ilyen legutóbb 1987-ben történt. Most azonban felvettek jó párat, még hozzá olyat, melyet 2006-ban azonosítottak először, vagy olyan mesterséges képződményt is, mely a repülőgépek mesterséges kondenzcsík kibocsátása okán jött létre. 

 

Kezdetekben, az első osztályzásban, mely a Meterológiai Évkönyvben jelent meg,  5 féle felhőt ismertek el, még az 1800-as években. Ezt a számot végül 12-re növelték. De ezekben az időkben született egy másik osztályzási mód is, melyet Luke Howard angol amatőr meteorológus vezette be. Ezek a máig használatos cirrus, stratus és cumulus (pehely-, gomoly-, rétegfelhő) fogalmak voltak. 

hirdetes

 

Magát a Felhőatlaszt 1896-ban adták ki. Nem változtatnak rajta sűrűn, legutóbb 1987-ben vizsgálták felül. Manapság már ott tartunk, hogy a felhőosztályozás 10 alaptípusból pehelyfelhő, bárányfelhő, fátyolfelhő, párnafelhő, lepelfelhő, esőrétegfelhő, gomolyos rétegfelhő, rétegfelhő, gomolyfelhő és zivatarfelhő – indul ki.

 

De nézzük is meg, hogy mivel bővült a lista. A következő oldalkon láthatóak lesznek az új “tagok”.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
érdekességek
hirdetes