Látogass el a Balaton-felvidéklegendás várába - Újra várja a látogatókat a Kinizsi vár

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Újra várja a látogatóit a Kinizsi vár – Látogass el a Balaton-felvidék legendás várába

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Újra várja a látogatóit a Kinizsi vár – Látogass el a Balaton-felvidék legendás várába


2022/04/23
ZH

Frissítve: 2024/06/22
Frissítette: ZH

A renoválást már tavaly befejezték, és már a kiállítások kiépítése is befejezősött. Ha Te is megszeretnéd látogatni a várat, annak lehetősége van a kijelölt útvonalakon megcsodálni a legendás Balaton-felvidéki várat.

Kinizsi vár kirándulás

Kirándulás a Kinizsi várba


Ugyan most tavasszal még csak részleteiben nyerhetünk bepillantást a teljesen felújított nagyvázsonyi Kinizsi várba, nyártól már a teljes vár területe látogatható lesz és a kiállítások is megnyílnak, ahol a tervek szerint változatos program kínálatban és interaktív foglalkozásokon vehetünk részt. A vár teljes pompájában üdvözli majd az odalátogatókat és a kulturális rendezvények biztosítják a vendégek számára a szórakozási lehetőségeket.


A Kinizsi Vár


1472-ben adományozta Hunyadi Mátyás Kinizsi Pálnak a Balaton-felvidék ékszereként ismert várat, amit a hadjárataiban tanúsított vitézségeivel érdemelt ki. A többi éve tartó munkálatok során a műemlék 1,6 milliárd forintból újulhatott meg – mondta a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Nagyvázsony legalacsonyabban fekvő területére épült annak idején a jellegzetes négyszögletű lakótornyos Kinizsi vár, ami mai szemmel igazán furcsának tűnhet, de a hely kiválasztásában nagy szerepet játszott, hogy fontos kereskedelmi útvonal mellett helyezkedjen el. A terület legfőbb előnyeihez tartozik, hogy egy bővizű forrás helyezkedett itt el, amelyet a vár köré épített vizesárok táplált, ezzel biztosítva a vár körül lakók és a várostrom idején a várvédők számára az ivóvizet.


A Kinizsi vár történelme


Eredetileg a 14. és a 15. század fordulóján udvarháznak épült a Vezsenyi-család számára, és egy része a közeli Szent-Mihály kolostorhoz hasonlóan még őrzi eredeti alakját, igaz ma már várrom formájában tekintünk rá. Az udvarház helyén emeltette 1463 környékén Mátyás király lovászmestere, Vezsenyi László Vázsonykő várává, ami teljesmértékben megegyezik a mai belső várral. Mikor Mátyás Kinizsinek adományozta a várat vitéz cselekedeteiért, Kinizsi kibővítette a várat, és ekkor készülhetett el a jellegzetes ötszintes lakótorony és a nyugati szárny második emelete is.

A török időkben Nagyvázsony végvár volt, de több nemes is a városban lakott, mint például Bocskai István, Bethlen Gábor és Thököly Imre is. A Rákóczi-szabadságharc idején a vár elvesztette jelentőségét és azóta számos más funkciót töltött be, például egy ideig börtönként használták.

1954-ben kezdték meg itt a régészeti kutatásokat és vele együtt a felújítási munkálatokat, amely immáron végre befejeződött és hivatalosan is nyártól újra látogathatóvá válik a Kinizsi vár!


Balaton érdekesség hír kultúra utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Nautic 12 cruiser vitorlás hajó

Méretek Tervező::                    ...

Johannes Polgar

Született: 1977.augusztus 25. Olpe, Németország Magasság: 183 cm Súly: 75...

Étterem III. kerület

Budapest III. kerületében található legjobb éttermek, melyek kiemelt szolgáltatást...

Flokko

A flokko egy könnyű széljelzó szalag.

Félszél

Félszél – a hajó menetiránya és a látszólagos szélirány kb. 90 fokot zár be
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.