Élet a Földön kívül

hirdetes

Ezeken a bolygókon lehetne értelmes emberi élet

hirdetes
<

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Elég rég óta foglalkoztatja már az embereket és a tudósokat, hogy ha nem a Földön, akkor hol lehetne élni? Egy új tanulmány erre keresi és adja meg a választ. 

Bolygók, melyeken lehetne élni

 

Kezdetekben csak úgy gondolták a puerto rico-i Obszervatórium kutaatói, hogy a galaxisunkban csak kettő olyan bolygó van, melyek alkalmasak az életre, de alig több, mint egy éves munkájuk után megállapították, hogy több, szám szerint hét olyan égitest van, ahol emberi élet lenne lehetséges. Ezek az ún. földszerű bolygók. Fontos megállapítani ezt a kifejezést is. Jómagam is ültem olyan előadáson, ahol a tanár igencsak zokon vette, mikor nem tudták a diákok megmondani, hogy milyen alakú is a mi bolygónk. Az ovális válasz egyenlő volt a félévi buksással. Aki nem tudná, annak elárulom: a Föld bizony föld alakú. 

hirdetes

 

Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy hogyan tudják megállapítani ilyen távolból, hogy egy bolygó lakható-e? Nos három szempontot vizsgálnak ilyenkor: megnézik, hogy mennyire stabil a szülőcsillag által a planétára sugárzott hőenergia mennyisége, de figyelembe veszik az égitest tömegét és méretét. 

 

Bolygók, melyeken lehetne élni

Természetesen a kőzetalapú bolygókon van nagyobb esély az életre. Elég ésszerűen hangzik, hogy nem a gázóriásokon keresik a változócsillagok között az értelmes élet lehetőségét. Abel Mendez a projekt tudományos vezetője a következőket mondta a kutatásról: 

hirdetes

 

„Egyre-másra születnek a közlemények, amelyek új, lakható bolygók felfedezéséről tudósítanak, és ez zavarba ejti a laikusokat. Úgy gondoltuk, hogy hasznos lehet egy mindenki számára elérhető katalógus létrehozása” – magyarázta a szakember. Hozzátette: az online bolygóadatbázisban kutakodók száma havi átlagban tízezer és harmincezer között van.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Balatonfűzfő - Nitrokémia Horgász Egyesület

A balatonfűzfői Nitrokémia Horgász Egyesület kikötője dél felé nyitott, így a... Tovább

Balaton 295

A Balaton 295 vitorlás hajó bemutatása: A Balaton 295 a közkedvelt és sikeres Balaton... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 162

Átlagos értékelés: 4.7

érdekességek