notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Most kiderült, hogy 195 728 vírusfaj van a vizekben

hirdetes

Eddig azt hitték 15 ezer vírusfaj van a vizekben, most kiderült, hogy 195 728

vitorlazas.hu
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A kutatók által nemrég azonosított közel 200 ezer vírusfaj sokkal több, mint a korábbi kutatásokból ismert összes.

vírusfaj

Összesen 195 728 tengeri vírust azonosított egy nemzetközi kutatócsoport, amely – egyetlen vitorlás fedélzetén – elsőként mérte fel a Déli-sarktól az Északi-sarkig a világ óceánjaiban élő vírusok sokféleségét. A Cell című szaklapban közzétett tanulmányuk szerint az eredmények az evolúciótól a klímaváltozásig számos kérdés jobb megértését segíthetik.


"Készítettünk egy eloszlási térképet, amely alapvető mindenkinek, aki a vírusok és az ökoszisztéma kölcsönhatását tanulmányozza. Sok meglepő dolgot találtunk" – mondta el Matthew Sullivan, az Ohiói Állami Egyetem mikrobiológusa.


Az egyik meglepetés a tengeri vírusfajok nagy száma volt. A vírusközösségek elemzése azt is kimutatta, hogy a vírusok öt elkülönült ökológiai zónába szerveződnek, ami váratlan volt, ismerve a víz folyékony természetét és sok óceáni régió bonyolult összetételét. Ugyan azt tartják, hogy az Egyenlítő közelében él a legtöbbféle faj, a sarkoknál pedig a legkevesebb, a kutatók nagyszámú északi-sarkköri vízmintája azt mutatta, hogy az északi-sarki óceán rengeteg vírus otthona, a "faji sokféleség gócpontja".

hirdetes

 

© Tara Foundation


A vízmintákat 2009 és 2013 között gyűjtötték a Tara vitorlás fedélzetéről a Tara Oceans projekt keretében. A kutatók egymást váltó csoportjai sok földrajzi régió különböző vízmélységeiből merítették a mintákat, amelyeket megszűrtek és nagyjából egytucatnyi laboratóriumnak küldték el elemzésre.


A vírusokon kívül más mikrobákat és élő szervezeteket is tanulmányoztak. "Úgy szűrtük a mintákat, hogy a vírusméretűektől a halikranagyságúakig elemezhessük az élő szervezeteket" – mondta Sullivan. "Az elmúlt húsz évben tapasztaltuk, hogy a légköri oxigén fele a tengeri organizmusokból származik, ráadásul az óceánok szívják magukba az atmoszféra szén-dioxidjának felét" – tette hozzá a kutató, hangsúlyozván, hogy éppen ezért az eredmények nagy segítséget jelentenek abban, hogy megértsük, hogyan befolyásolják az óceáni mikroorganizmusok a Föld légkörét.

hirdetes


"A vízfelszíni szén-dioxid növekedése savasítja az óceánokat. Ha azonban a szén-dioxid szerves szénné és biomasszává alakul át, akkor a belőle képződő mikrorészecskék mélyen elmerülhetnek az óceánokba. Ezzel enyhíthető az ember okozta klímaváltozás, és most azt látjuk, hogy a vírusok elősegíthetik ezt a folyamatot" – magyarázta Sullivan, a tanulmány vezető szerzője.


Az, hogy az óceánok nyelik el a kibocsátott szén-dioxid csaknem egyharmadát, így a klímaváltozás nélkülük sokkal súlyosabb lenne, nem új dolog. Arra viszont csak nemrég figyelmeztettek tudósok, hogy a világ vizeinek is van azonban egy maximális tárolási kapacitása, és ha így folytatódik a globális felmelegedés, meg fognak telni szén-dioxiddal a vizeink.
 

Forrás: HVG.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Óvodai dajka tanfolyam

    Ha Ön szereti a gyermekeket és örömmel forgolódik közöttük, és nap mint... Tovább

Anticiklon

Az anticiklon egy légköri képződmény, melynek középpontjában magas nyomás uralkodik, és... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 79

Átlagos értékelés: 5.0

érdekességek tenger,óceán