Vitorlázás rossz időben

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Vitorlázás rossz időben

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Vitorlázás rossz időben


2023/12/06

Még a tapasztaltabb tengerészek is rettegik a víz legfélelmetesebb veszélyforrásait, vagyis a viharokat. Annak ellenére, hogy békés, nyugodt időjárások közepette sokkal több vészhelyzet alakul ki és több haláleset is történik, a heves időjárási viszonyok gond nélkül képesek tönkre tenni egy kisebb vagy akár egy nagyobb hajót is.
 

Vitorlázás rossz időben

Most olyan tanácsokat szeretnénk adni, amelyek segíthetnek kézben tartani az irányítást a vészhelyzetekben, és akár életmentőek is lehetnek szükség esetén. Galériánkban megmutatjuk, mennyire veszélyes egy kialakult vihar a nyílt vizen, érdemes megnézned neked is ezeket a megdöbbentő képsorokat: 

 

Légy felszerelkezve

A hajók erősebbek az embereknél, ezért elengedhetetlen, hogy mindig kéznél legyenek a megfelelő biztonsági felszerelések, például a személyi lebegtető eszközök (mentőmellény), illetve hámok és kötelek, amelyek segítenek a hajón maradásban.

 

Ez különösen fontos viharhelyzetekben, amikor a hajó mozgása sokkal erősebb és muszáj időben cselekedni a tengeribetegség és a sérülések elkerülése érdekében, amelyek tovább veszélyeztethetik a hajón lévők biztonságát.

 

Kerüld a zátonyokat

A viharos idő kezdetekor és közben az első ösztönös döntés sokaknál leengedni a vitorlákat, bekapcsolni a motort és a szárazföld irányába indulni. Ha elég közel vagy a parthoz és biztos vagy benne, hogy időben ki tudsz kötni és biztonságba húzódni, akkor valóban ez a legjobb opció. Azonban fontos észben tartani, hogy a biztonságot ígérő szűk csatornákat és zátonyos területeket egy-egy váratlan széllökés pillanatok alatt sokkal veszélyesebb helyekké változtathatja, mint amilyen a nyílt víz lehetne.

 

A hullámok meredekebbé válnak és könnyebben betörnek a sekély területekre, megnehezítve ezzel a hajó irányítását. Gondolj csak bele, hogy mi történne, ha pont ekkor adná fel a küzdelmet a motor, és a szél nagy sebességgel egy sziklához csapná a hajót. Ha a szél a part irányába fúj, akkor a horgonyzás is veszélyes lehet, mert a hajó bármikor a partnak szaladhat. A horgony újbóli lerakása viharban rizikós vállalkozás – jobban teszed, ha nyílt vízen maradsz és alkalmazod a következőkben leírt taktikákat. A következő oldalon még több hasznos tipp vár! 

 

Engedd le a vitorlát

Amikor feltámad a szél vagy erősödés várható, ideje leengedni a vitorlákat. Nem szerencsés dolog kibontott vitorlákkal hajózni, amikor megérkezik az első erős széllökés, ami akár azonnal fel is boríthatja a hajót. A vitorlák lehúzása vagy becsavarása egyébként is sokkal egyszerűbb, amikor még kezelhető állapotban vannak, ráadásul ahogy a körülmények egyre szélsőségesebbé válnak, egyre veszélyesebb is lesz kilépni a vezetőfülkéből, hogy a süvítő szélben a vitorlákkal szórakozz.

 

Ha hátszélben vitorlázol, akkor nehéz lehet észrevenni az egyre erősödő szelet, és megeshet, hogy már akkor vészesen erős, amikor megállsz leengedni a vitorlákat. Mindig figyelj oda a szélhelyzetre és időben engedd le a vitorlákat. A hirtelen szélirány- és erősségváltakozás egy közelgő vihar árulkodó jelei.

 

Használj viharvitorlákat

A nyílttengeri hajók általában speciális vitorlákkal is fel vannak szerelve, amelyek kifejezetten erős szelekben használnak. A hagyományos vitorlákat csak egy bizonyos pontig lehet behúzni, hogy még elfogadható teljesítményt biztosítsanak a hajóknak, ám ezek nem elég erősek az heves szelekkel szemben.

 

Egy vihar-orrvitorla (háromszögletű vitorlával vagy a nélkül) ezzel szemben lehetővé teszi, hogy a hajó erős szélben is tovább vitorlázhasson, általában egy olyan útvonalon, amin csökkentheti a csapkodó hullámok hajóra gyakorolt hatását.

 

Használj tengeri horgonyt

A legtöbb nyílttengeri hajón megtalálható tengeri horgony lényegében egy víz alatti ejtőernyő, amelynek célja, hogy a hajó orra (és ezzel teste) párhuzamos maradjon a széllel és a hullámokkal és szemben álljon azokkal. Ha a hajót szemből érik a hullámok, akkor kisebb az esély rá, hogy felborul.

 

Ússz az árral

Az árral úszás pontosan az, aminek hangzik: ilyenkor leengedik a hajó vitorláját és hagyják, hogy a víz magával vigye. Ez a taktika csak akkor ajánlott, ha a hullámok nem túl nagyok, a hajó elég messze van a szárazföldtől és hajózási csatornáktól, ezért nem számít, hogy a szél és a víz mennyire viszi magával. Az árral úszás néha elkerülhetetlen, például egy sebesült ellátása idejére, vagy egy rövid pihenőre.

 

Nagyobb hullámok esetén az árral úszás különösen veszélyes stratégia, mert a hajó könnyedén a hullámokra merőleges irányba sodródhat, így azok könnyedén feldönthetik. Soha ne alkalmazd ezt a taktikát olyan nyitott hajón, aminek a fedélzete könnyedén megtelhet vízzel és elsüllyedhet. Egy nagyobb, zárható kabinú hajó általában újra a felszínre bukik. Komoly viharhelyzetben semmilyen hajóval nem ajánlatos alkalmazni az árral úszást!

 

Lavírozás

A lavírozás egy bizonyítottan hatékony technika a viharokban, és számos tapasztalt tengerész esköszik rá. A hajót ilyenkor majdnem teljesen a szél felé fordítják, az részlegesen leeresztett orrvitorla hátszelet kap, a kormány zárt helyzetben áll, a hajó pedig lassan mozog a vízzel anélkül hogy merőleges irányba fordulnak a hullámokkal (mint árral úszás közben). A lavírozás elsajátítása életmentő lehet a nyílttengeren vitorlázó tengerészek számára.

 

A lavírozás egyik előnye, hogy nem muszáj hozzá a kormány mellett maradni, így biztonságba lehet húzódni a vezetőfülkében, vagy a fedélzet alatt. A tengeri horgonnyal való lavírozás egyike legtöbbek által javasolt vihartaktikáknak. A horgonyt ilyenkor az egyik oldalra irányítják, hogy a hajó orra közelebb fordulhasson széliránnyal szemben, mint a horgony nélküli lavírozás közben.

 

Menekülés

Végezetül még egy gyakori taktika, ami viharhelyzetben bevethető – a menekülés. Igazán erős, viharos szélben akár teljesen leengedett vitorlákkal is haladhatsz széliránnyal megegyező irányba. Ahogy a szél egyre erősödik, a legnagyobb veszélyforrást a túl gyors haladás jelenti majd. Ha egy hajó túl gyorsan mozog előre ilyen körülmények között, akkor könnyedén belecsapódhat az előtte vonuló hullámba, ami gyakran boruláshoz vagy más balesethez vezethet. A hajó lelassításához ilyenkor úszóhorgonyt szokás használni.

 


vitorlázásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Molett ruha webshop

A molett nőknek nincs egyszerű dolguk, ha divatosan szeretnének öltözködni, hiszen a boltok...

reffelés

A hajó folyamatosan jobban dől az optimális szögnél, célszerű reffelni azaz a...

Sátras esküvő

Manapság egyre népszerűbbek a sátras esküvők, hiszen a párok kezdik felismerni a benne rejlő...

fordulás

Negyedszélben haladó hajó szél felé történő csapásváltása, a csapásváltás...

Balatonalmádi - Hajóállomás BH Zrt.

Balatonalmádi - Hajóállomás BH Zrt. tudnivalók: A BH ZRt. kikötője közforgalmú, a...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.