Szürreálisan szép lesz Norvégia első víz alatti étterme

hirdetes

Szürreálisan szép lesz Norvégia első víz alatti étterme

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A víz alatti éttermek nem számítanak újdonságnak, hiszen néhány egzotikusabb országban már most is a tengerszint alatt élvezhetjük a vidék gasztronómiai különlegességeit. Hamarosan Norvégia is csatlakozik ezen országok közé, méghozzá egy meglehetősen sajátos megoldással.

Szürreálisan szép lesz Norvégia első víz alatti étterme

Az Under (alul/alsó/alá/alatt, stb.) nevet viselő étterem a tervek szerint 2019 márciusára lesz csak kész, azonban már most lehet asztalt foglalni benne (habár jó pár hónapra előre szinte minden nap teljesen betelt már). A projekt már egy jó ideje szépen halad, az Under épületét idén júliusban helyezték a víz alá. Ehhez először vizet töltöttek a szerkezetbe, majd 4,8 méter mélyre süllyesztették azt az Északi-tengerben. Az épület víz alatti részét 16 pontot rögzítették a tengerfenékhez. Igen, a víz alatti részét, ugyanis az Undert úgy tervezték, hogy csak félig merül el a vízben, a másik fele pedig kilóg belőle.

 

Az elmék az étterem mögött

Az étterem az Olso-i építészeti vállalat, a Snøhetta büszkesége, többek között a Norwegian National Opera and Ballet épületét, és a New York-i Times Square felújítását tudják felmutatni referenciáik között. „Az [Under] vizuális identitása általános koncepciónkon, az elmerülésen alapszik” mondta Martin Gran, a vállalat ügyvezető igazgatója. „A látogatók elé egy történet tárul majd a tenger biológiai sokféleségéről, és a norvég partokról, így maga a hely története is az éttermi élmény részévé válik.”

hirdetes

 

A biztonsági kérdés

A tenger egy veszélyes dolog, de ha valahol, akkor Norvégiában tisztában vannak ezzel. Az Underben tartózkodókat 90 cm vastag falak védik, amelyeket kifejezetten a víz alatti nyomás és egyéb vízi behatások ellenállására terveztek. A Snøhetta – az Under tervezői – csapata olyannyira bízik az étterem biztonságában, hogy szándékosan egy olyan tengerparti részre helyezték, amire köztudottan intenzív körülmények jellemzők.

 

„A legizgalmasabb élmény az lesz, amikor az ember zordabb időben látogat el az étterembe” állította Rune Grasdal, a Snøhetta egyik vezető építésze. „Fantasztikus lesz látni, ahogy az hatalmas hullámok és az eső megtöri a tengerfelszínt, egy nagyon drámai látványt nyújtva ezzel.” Az építész szerint az Under enyhén ívelt kialakítása is segít majd enyhíteni a hullámok csapkodását, és hogy az egész szerkezetet a kegyetlen norvég szél és hullámok tűrésére tervezték.

 

Szürreálisan szép lesz Norvégia első víz alatti étterme

Az Under felépítése

Az Undernek összesen három különböző szintje van. A legfelső szinten van a bejárat, és a ruhatár. A középső szinten kapott helyett a pezsgőbár, az alsó szint pedig maga az éttermi rész, ahol két hosszú étkezőasztal, és több kisebb asztal található.

hirdetes

 

Minden asztalt úgy helyeztek el, hogy tökéletes rálátást biztosítsanak a főattrakcióra, vagyis a tenger alatti világra. Ez egy óriási, 11x4 méteres panorámaablakon keresztül csodálható meg. Nem csak az éttermen belüli, hanem a tengerfenékre szerelt világítás is úgy lett kialakítva, hogy tökéletes látványt nyújtson a vendégek számára. Az Under egyébként nem csak étteremként fog működni – kutatók és tengerbiológusok is dolgoznni fognak benne, akik a környező vízi élővilágot tanulmányozzák majd.

 

Asztalfoglalás

Mint azt már említettük, már asztalt is lehet foglalni (https://under.dinesuperb.com/), habár értelemszerűen jóval előre kell gondolkodni, hiszen így is hónapokra előre tele vannak. A szabályzat szerint fejenként 1000 norvég korona (durván 34-35 ezer forint) a foglalási díj, amit az étterem a foglalás lemondása esetén nem fizet vissza. Az online asztalfoglalással egyszerre 1-8 fő jelenthető be, ennél nagyobb csoportok esetén emailben kell egyeztetni az étteremmel.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
A fesztiválok szerelmesei örömére idén is Balatonra érkezik a KeszthelyFeszt!

2018-07-04

A fesztiválok szerelmesei örömére idén is Balatonra érkezik a KeszthelyFeszt!

Keszthelyen 2018-ban is megrendezik az egyik legjobban várt balatoni eseményt, a KeszthelyFeszt fesztivált! Keszthely Zala megyében, a Balaton nyugati szegletében fekszik, ami előnyös helyszínt jelent turizmusára tekintve! Tudj meg többet az egyik legjobb balatoni fesztiválról! Olvasd el cikkünket, ha szeretnél többet is megtudni!

A Balaton Sound új programot indított a biztonságos fesztiválozásért!

2018-07-04

A Balaton Sound új programot indított a biztonságos fesztiválozásért!

Ma elrajtolt az egyik legnevesebb hazai fesztivál, a Balaton Sound! A fesztiválozás szerelmesei idén is találkozhatnak a megszokott kiváló minőséggel, a legjobb zenékkel, tengernyi programmal és a gyönyörű Balatonnal. Az idei fesztiválon azonban kiemelt szerepet kap a biztonság is, melyet egy új programmal segítenek elő!

Még ma ellátogathatsz a Balatonkenesére a Balaton Fesztiválra!

2018-07-01

Még ma ellátogathatsz a Balatonkenesére a Balaton Fesztiválra!

Már javában tart Balaton egyik legjobban várt fesztiválja, a Balaton Fesztivál. A rendezvényt 2018. június 29-e és július 1-e között rendezték meg idén. Ne csüggedj, hiszen a mai napon még ellátogathatsz a fesztiválra! Olvasd el cikkünket és tudd meg, hogy mivel készültek idén a szervezők és mit tartogat számodra még a vasárnap!

Idén is megrendezik Balaton északi partján a híres Zánkai Bornapokat!

2018-06-30

Idén is megrendezik Balaton északi partján a híres Zánkai Bornapokat!

2018-ban újra visszatér a már hagyománnyá vált Zánkai Bornapok. A balatonfüredi borhetek után a Zánkai Bornapok a második leghosszabb borhét a Balaton északi részén. A szervezők idén is számtalan izgalmas programmal készültek a borkóstoláson kívül is. Olvasd el cikkünket és tudd meg, hogy miért lesz érdemes Zánkára utaznod!

érdekességek gasztronómia

Szótár

Salona 45

Salona 45 vitorlás hajó bemutatása A Salona hajógyár 7 éve gyárt vitorlás hajókat, 7... Tovább

Lenzventil

Lenzventil - a hajóban felgyülemlett vizet az áramlástan alapján távolítja el Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 211

Átlagos értékelés: 5.0