5 hely, ahol vadonélő pingvineket csodálhatsz meg, és még csak hideg sincs

Kövess minket facebookon!
Főoldal > 5 hely, ahol vadonélő pingvineket csodálhatsz meg, és még csak hideg sincs

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

5 hely, ahol vadonélő pingvineket csodálhatsz meg, és még csak hideg sincs


2024/02/12

Ha pingvinekről van szó, a legtöbbeknek a messzi és zord Antarktisz (azaz a Déli-sarkvidék) jut eszébe. Ha azonban vadonélő pingvineket szeretnél látni, akkor egyáltalán nem muszáj ilyen szélsőséges tájakra utaznod. Mutatunk 5 szuper úti célt, ahová nemcsak nyaralni érdemes elmenni, a tengerben lubickolni egyet koktélt szürcsölgetve, hanem a pingvineket is megcsodálni!

5 hely, ahol pingvinekkel lehet találkozni

Pingvinles 2020

Igazság szerint akár Dél-Amerika, Afrika, vagy Ausztrália déli csücskén is összefuthatsz néhány pingvinkolóniával, amelynek tagjai tündéri kíváncsiságukkal, mulatságos testbeszédükkel és totyogó járásukkal bárkit elbűvölnek. De senkit se tévesszenek meg – amint ezek a szárazföldön totyogó, vaskos madarak a vízbe kerülnek, rögtön fürge, mozgékony úszókká válnak, hiszen technikájukat több millió évig tökéletesíthették.

 

Sajnos mára a 18 ismert pingvinfaj nagy része komoly veszélybe került az éghajlatváltozás, a környezetszennyezés, a túlhalászás és otthonaik elpusztítása miatt. Nagy részük hivatalosan is a veszélyeztetett fajok listáján szerepel. Ha szeretnél segíteni rajtuk, akkor azt többek között úgy is megteheted, hogy befizetsz egy pingvinlesre, amely során megcsodálhatod ezeket a különleges madarakat, és számos érdekességet is megtudhatsz róluk. Ezeket a túrákat általában a pingvinkolóniákat védő szervezetek vezetik, és a bevételt a fajok fenntartására fordítják.

 

Ha kedvet kaptál egy ilyen kiránduláshoz, akkor érdemes a november és március közötti időszakra tervezni, hiszen amikor nálunk, az északi félgömbön tél van, addig odalent délen nyár. A melegebb időben a pingvinek is több időt töltenek a vízparton, hogy fészket építhessenek és felnevelhessék fiókáikat. Íme néhány hely, ahová érdemes ellátogatnod pingvinlesre!

 

1. Tűzföld – Argentína & Chile

Az argentínai Ushuaia a világ legdélebben fekvő városa, és több túravezető szervezet otthona is egyben, amelyek pingvinek és más tengeri állatok megfigyelésére invitálják az ide érkezőket. Ha azonban nem csak távolról szeretnéd megfigyelni kedvenc tengeri madaraidat, akkor válaszd a PiraTourt, ami lehetőséget kínál a látogatóknak, hogy a pingvinek között sétálgassanak.

 

A PiraTour naponta két 6 órás túrát szervez Ushuaia kikötőjéből. Ezek a túrák legfeljebb 20 fősek lehetnek, ezért érdemes jóval előre lefoglalni a helyeket bennük. A túrák egy másfél órás kisbuszozással kezdődnek a patagóniai erdők szívében, aminek célállomása az Estancia Harberton, ami egy család által működtetett farm és tengeri centrum. A látogatók innen csónakba szállnak át, ami átviszi őket a közeli Isla Martillo szigetre, ahol egy kutatóállomás 3000 Magellán-pingvinpárt és egy kisebb szamárpingvin-kolóniát tanulmányoz, amelyek szeptember és április között fészkelnek a szigeten.

 

A túrázók itt egy óráig gyönyörködhetnek a több száz hangos és buzgó Magellán-pingvinben. Természetesen mindeközben biztos távolságot kell tartani az állatoktól, de ez a szabály rájuk nem vonatkozik, és mivel rendkívül kíváncsi madarak, biztos lehetsz benne, hogy igen közel merészkednek majd a csoporthoz.

 

Nem sokkal tengerparti kalandok után a túra egy magaslati pontra ér, ahol megtekinthető a pingvinek fészekrakó területe. Erre a helyre térnek vissza minden évben a madarak párzás és fészekrakás céljából.

 

A túra végén a csoport visszatér az Estancia Harberton farmra, ahol a túrázok egy kicsit felmelegedhetnek a teaszobában, vagy felfedezhetik a helyi kutatóközpontot. Van itt egy vendégház is, ahol tovább maradhatsz a túra befejeztével, de persze ezt is jóval előre kell jelezni, méghozzá közvetlenül az Estancia Harberton tulajdonosainak. Ushuaia városa is szép számmal kínál szálláslehetőségeket lényegében minden költségkeretnek megfelelően.

 

2. Phillip-sziget – Ausztrália

A turisták már az 1920-as évek óta tömegesével járnak az ausztráliai Phillip-szigetre, hogy élőben is láthassák, ahogy a kék pingvinek esténként visszatérnek a tengerpartra megetetni kicsinyeiket. Mindössze 30 centis magasságukkal és kevesebb, mint másfél kilós testsúlyukkal ezek a világ legapróbb pingvinjei, és csak Ausztrália illetve Új-Zéland partjain találkozhatunk velük.

 

A kék pingvineknek évtizedekig kellett tűrniük az otthonaikba látogatók sokaságát, de szerencsére mára a legtöbb turista megemelt platformokról kémlelheti csak őket, ami kevésbé zavarja a madarakat.

 

Ha közelebbről szeretnéd megcsodálni a kék pingvineket, akkor csatlakozhatsz egy kisebb létszámú, vezetett túracsoporthoz, ami egy eldugott tengerparton látogatja meg ezeket a piciny madarakat. A jegyárnak egy része természetesen támogatói díj, amit a pingvinek megőrzésére, tanulmányozására és élőhelyeik visszaállítására fordítanak.

 

A Philip-sziget durván 90 percnyire található Melbourne belvárosától délre, és ha már egyébként is erre jársz, akkor érdemes több napot is eltölteni itt, hogy megcsodálhasd az ausztráliai élővilág többi kincsét (pl. koalák, hangyászok, bálnák, fókák) is.

 

3. Fokváros – Dél-afrikai Köztársaság

Afrika déli csücskén, Fokváros közelében találod a Pápaszemes pingvineket. Sajnos ezek a nagyszerű tengeri madarak óriási veszélybe kerültek, ugyanis az elmúlt öt évtized során durván 80%-kal csökkent a létszámuk a környezetszennyezés, az éghajlatváltozás és a turizmus felelőtlen szabályozása miatt. A Boulders Beach kolónia durván 38 km-re jött létre 1983-ban, és mára egy fokozottan veszélyeztetett faj fontos élőhelyévé vált.

 

A Boulders Beach egy gránitsziklákkal tarkított tengerpart, ami már önmagában is mesés látványt kínál, de persze a főattrakciót a helyi pingvinek jelentik. A madarakat elkerített járdákról lehet megtekinteni, hogy minél kevesebbszer kelljen emberekkel találkozniuk. Úszás közben is összefuthatsz velük, de fontos, hogy ilyenkor is nagy ívben kerüld őket, ha csak teheted.

 

A Boulders Beach a Table Mountain Nemzeti Park része, és az Indiai-, illetve az Atlanti-óceán találkozásánál fekszik a Jóreményég fokánál. Ha végeztél a helyi állatvilág megfigyelésével, akkor elfoglalhatod magad egy kis túrázással, hegyi kerékpározással, vagy különfél vízi tevékenységekkel is – mindezt persze Fokváros viszonylagos közelében.

 

4. Otago-félsziget – Új-Zéland

Új-Zélandon nehéz olyan helyet találni, aminek látképe ne illene minden szögből egy képeslapra, de az Otago-félsziget még e bámulatos szigetország szépségeiből is kiemelkedik. A Déli-szigeten fekvő félsziget vulkánkitörések következtében képződött, amelyek meredek hegyeket és érdes tengerparti sziklákat hoztak létre. Ha valahol, akkor itt tökéletes alkalmad nyílik megfigyelni az új-zélandi állatvilág képviselőit, úgymint a különféle fókákat és persze pingvineket is. A fent említett apró kék pingvineken kívül a félsziget a ritka sárgaszemű pingvinek otthona is egyben.

 

Több helyi túraszervező cég is azon dolgozik, hogy felvilágosítsa az ide érkezőket a környezetvédelem fontosságáról, és hogy fenntartsák az egyensúlyt a turisták számára élvezetes és az állatok számára is biztonságos ökoturizmusban. A Nature Guides Otago környezettudatos túrákat és szállásokat kínál az ide érkezők számára, kifejezetten a fenntarthatóság jegyében, és a pingvinek élőhelyeinek megőrzése céljából.

 

Egy másik lehetőség a Penguin Place-t választani, ami egy magánkézben lévő farmon kialakított rezervátum. Az ide látogatók először megismerkednek a pingvinek megőrzésének menetével, ami után megfigyelősáncokba és bódékba vezet az útjuk. Ezekről a helyekről közelről csodálhatják meg a sárgaszemű pingvineket anélkül, hogy különösen megzavarnák azokat. Sajnos ezek a madarak is veszélybe kerültek, ugyanis tengerparti erdei élőhelyeiket sorra pusztítják a helyi fakitermelési munkálatok.

5. Galápagos-szigetek – Ecuador

A Galápagos-szigetek hallatán sokaknak a helyi, legendás teknősök jutnak eszébe, és habár ezek az állatok valóban különlegesnek számítanak, nem ők az egyetlen élőlények itt, amelyekről érdemes szót ejteni. Ezeken a szigeteken található meg például az egyetlen pingvinfajta a világon, a Galápagosi pingvin, amely trópusi környezetben él. Ennek köszönhetően más pingvinekkel ellentétben a Galápagosi pingvinek nem kényszerülnek vándorlásra, hanem az egész évet „nyaralással” töltik.

 

Lényegében szinte mindegy, hogy melyik Galápagosi túrára fizetsz be, jó eséllyel nem csak ezeket a pingvineket, hanem a szigetvilág többi elképesztő, különleges élőlényét is megcsodálhatod majd. A legtöbb túrán csónak vagy hajó fedélzetéről pillanthatod meg a pingvineket, de ha a csomag könnyűbúvárkodásra is kínál 


érdekesség tenger, óceán utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Michael Maier

Michael Maier vitorlázó bemutatása Michael Maier cseh származású vitorlázó. Finn és...

Árbocfény

Az árbocfény, vagy másnéven topfény a vitorláshajók árboccsúcsán a Hajózási...

Backstag

A backstag meghatározását lásd az oldalsó hátramerevítő szótárszónál.

Eszes Tamás

Név: Eszes Tamás Eszes Tamás születési hely/idő: Keszthely, 1976. június...

Boci

A boci mentőcsónakot, hajó után köthető kis evezős csónakot jelent.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.