Tihany, Balatonaliga, Balatonalmádi, Balatonszárszó, Balatonszemes, Balatonöszöd- vajon mi lehet a balatoni települések neveinek eredete?

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Tihany, Szemes és Aliga- vajon mi lehet a balatoni települések neveinek eredete?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Tihany, Szemes és Aliga- vajon mi lehet a balatoni települések neveinek eredete?


2023/10/17

Forrás: Fotó Fortepan- Adományozó: Schoch Frigyes

Tihany, Balatonaliga, Balatonalmádi, Balatonszárszó, Balatonszemes, vagy éppen Balatonöszöd, mára már teljesen természetesek ezek a nevek, felteszem te sem kezdtél el ezidéig még azon gondolkozni, hogy honnan is erednek, pedig lehet ám izgalmas történeteket találni.

Balatoni települések neveinek eredete

Miért Balaton a Balaton?

Talán kezdjük a legelején, és a balatoni települések neveinek eredetének nyomozása előtt nyomozzuk ki a Balaton szócska eredetét! Bármennyire is próbáljuk eltitkolni, nem beszélni róla, a szőnyeg alá söpörni, bizony tény, hogy a Balaton nevének eredetét nem mi magyarok találtuk ki. Voltak, akik próbálták a nevet Baál istenségez társítani, és egyéb ókori szavakat keresni, amik hasonlítanak rá, az igazság az, hogy egészen egyszerűen szlávul mocsaras tavat jelent. 

 

Tihany nevének eredete

De nemcsak a Balaton szó szláv eredetű. E ősi szláv hercegség is létezett e tájon, amely számos egyéb település nevében ott hagyta nyomát, így például a Tihany nevet is innen eredeztethetjük. A Tihanyi alapítólevél a petra és tichon szavakat tartalmazza, ugyanis a petra odút, barlangot jelent görögül, ami vélhetően a hegy oldalába vájt szerzetesei barlanglakásokra, a tichon pedig , ami szintén görög, „(aki) célba ért; (aki) célba talált” jelentéssel bír. De nyelvészek Tihany nevének eredetét sokkal inkább a ticha „csendes” jelentésű szláv melléknévnek tulajdonítják.

 

Balatonöszöd nevének eredete

Tihanynál részletesen kifejtettük honnan is eredhet az igazán kincsesdoboznak mondható félszigeten megbúvó település neve, de mi a helyzet Balatonöszöddel? Ősz van, és hát mi sem természetesebb, mint erről az évszakról elnevezni egy balatoni települést nem, de? Balatonöszöd neve az ősz melléknévből származik!

 

Balatonszemes nevének eredete

Hasonlóképpen Balatonöszödhöz Baaltonszemes település elnevezésének alapjául is látószervünk szolgált, nincsenek nagy titkok, legendás történetek és semmi ilyesmi mögötte. De hogy teljes legyen a kép, annyit azért még hozzá tennénk, hogy Balatonszemes környékén voltak a legnagyobb gyepűvédő őrszem tornyok, és ebből jött a szemes kifejezés, ami aztán rajta is maradt a településen.

 

Balatonszárszó nevének eredete

Balatonszárszó nevében a „szárszó” egyszerűen száraz völgyet jelent. Tehát Balatonszárszó neve egy egyszerű összevonással jött léte.

 

Balatonaliga nevének eredete

Balatonaiga nevének jelentése már kicsit izgalmasabb, mondjuk hatalmas misztikus történetekre, fordulatokkal teli legendákra most sem kell számítani. Szóval Balatonaliga egy közeli csárdáról Aligáll-ról kapta a nevét. Aligáll, ez lett volna egy csárda neve? Igen, ugyanis a régi időkben az efféle fogadóknak, kocsmáknak nem nagyon volt nevük, viszont a vendégek rendszeresen gúnynevekkel különböztették meg ezeket egymástól, így ennek a neve a részeges, már lábukon is alig megállni tudó vendégkör miatt aligáll lett.

 

Balatonalmádi nevének eredete

Balatonalmádi esetében sem kell nagy csodákra számítani, nevének eredete jól gondolod, hogy az almák körül keresendő. Neve ennyit takar: egy olyan hely, ahol régi idő óta almákat termesztenek.


Balaton érdekesség kultúra utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Cápafog

A cápafog az árbocra szerelt fogas fémszerelvény, mely a vitorlafelhúzók fémcsatjának...

Catering

A catering szó egy angol kifejezésből ered, melynek elsődleges jelentése a tömeg...

Pillangóvitorla

Pillangóvitorla: a spinakker magyar neve

Kávézó Budán

A PRE-GO egy különleges kávézó Budán, ahova érdemes ellátogatnod, ha a minőségi kávézás...

Kékszalag

     Kékszalag 2009...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.