Amit a Bermuda-háromszögről tudunk (és amit nem)- ezeket kell tudnod a Bermuda-háromszögről

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Amit a Bermuda-háromszögről tudunk (és amit nem)- izgalmas tények és teóriák

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Amit a Bermuda-háromszögről tudunk (és amit nem)- izgalmas tények és teóriák


2022/11/29
VN

Frissítve: 2024/06/15
Frissítette: ZH

A Bermuda-háromszög a világ egyik legtitokzatosabb vidéke, aminek rejtélyét már rég óta próbáljuk megfejteni. Szóval mennyi igazság van a pilóták és tengerészek történetei mögött? Lássuk, hogy mit sikerült eddig kideríteni (és mit nem) a hírhedt Bermuda-háromszögről.

 Bermuda-háromszög tudnivalók

Amit tudunk a Bermuda-háromszögről

•    A Bermuda-háromszög az Atlanti-óceán északi területén helyezkedik el, Floridától enyhén dél-keletre, Kubától észak-keletre és a Dominikai Köztársaságtól északra.
•    A Bermuda-háromszög pontos területéről a mai napig nem sikerült megegyezniük a kutatóknak. A becslések szerint nagyjából 1,3 és 3,9 millió négyzetkilométer közé esik, és egy nagyjából háromszögletű területet fed le.
•    A Bermuda-háromszög egyetlen világtérképen sem jelenik meg, és az Egyesült Államok Földrajzi-név Bizottsága nem ismeri el hivatalos területként az Atlanti-óceánon.
•    Habár a különös esetek történetei egészen a XIX. század közepéig nyúlnak vissza, a „Bermuda-háromszög” megnevezés először 1964-ben jelent meg Vincent Gaddis egyik magazincikkében. A szerző egy olyan háromszögletű területet nevezett el így, amely „több száz repülőt és hajót pusztított el nyomok nélkül”.
•    Hírneve ellenére a Bermuda-háromszögben nem tűnnek el gyakrabban járművek, mint az Atlanti-óceán bármely másik részén.
•    Legalább két esetben az Egyesült Államok hadseregének járművei is érintettek voltak. 1918 márciusában a USS Cyclops szénbányász hajó Baltimore kikötőjébe tartott (Marlyand államba) Brazíliából, és valahol a Bermuda-háromszög területén tűnt el. Az eltűnés okára a mai napig nincs magyarázat, és a hajó roncsai sem kerültek elő. 27 évvel később egy csapat bombázó (a „Flight 19” század) repülő tűnt el a háromszögben. Ez az eset is rejtély maradt, ugyanis egyetlen roncsot sem találtak meg a repülők közül.
•    A Bermuda-háromszög legendája Charles Berlitz jóvoltából vált igazán híressé, akinek 1974-ben jelent meg a „The Bermuda Triangle” (A Bermuda-háromszög) című könyve. A könyvben Berlitz azt állítja, hogy Atlantisz eltűnt szigetének is köze volt az eltűnésekhez.
•    2013-ban a WWF (World Wildlife Fund) egy alapos kutatást végzett a tengeri szállítmányozási útvonalakról, és megállapította, hogy a Bermuda-háromszög a világ 10 legveszélyesebb vízi szállítmányozási területeinek egyike.
•    Az agonikus vonal néha átszeli a Bermuda-háromszöget, mint például a XX. század elején is. Az agonikus vonal az az ív a Föld felszínén, ami összeköti egymással az igazi és a mágneses északi-sarkot, és amelyen az iránytűk mindig az igazi észak irányába mutatnak.
•    A Bermuda-háromszög területén rendszeresen alakulnak ki trópusi viharok és hurrikánok.
•    A Golf-áramlat a Bermuda-háromszögön is áthalad.
•    Az Atlanti-óceán legmélyebb pontja, a Milwaukee Depth (8 380 méter) a Bermuda-háromszög területén található, a Puerto Ricó-i árokban.

 

Amit nem tudunk a Bermuda-háromszögről

•    Senki sem tudja, hogy pontosan hány repülő és hajó tűnt el a Bermuda-háromszögben. A leggyakoribb becslés szerint 50 hajó és 20 repülő veszett oda.
•    Számos eltűnt jármű roncsait a mai napig nem sikerült megtalálni, így nem igazán tudjuk, hogy mi okozhatta az eltűnésüket. Tehát sem az emberi hibák, sem az időjárási jelenségek nem zárhatók ki.
 

 


érdekesség hír tenger, óceán versenyKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Abdrift

Az abdrift a hajó oldalra való sodródása, csúszása.

iShares Cup

iShares Cup vitorlás verseny történet Az egész 2004-ben kezdődött, amikor az Extreme...

Futtatás

Futtatásnak nevezzük ha széllel szembeni haladáskor, ha a hajó és a vitorlázat által...

Code-lobogó

Code-lobogó: a klasszikus jelzõlobogó-ábécé

Oktatás helyszín Budapest

Oktatási helyszín Budapesten, a Gólvonal Bisztróban, ahol minden adott ahhoz, hogy tökéletes...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.