Ellepték a magyar vitorlások az Adriai-tengert

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Ellepték a magyar vitorlások az Adriai-tengert

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ellepték a magyar vitorlások az Adriai-tengert


2024/04/08
ZH

A magyar vitorlázósport újabb kihívás elé néz az Adriai-tengeren április 6-12. között, ahol a 25. Adria Kupa megrendezésére kerül sor. A verseny különlegességét az adja, hogy nemcsak a dobogóért küzdenek a résztvevők, hanem a Bátor Tábor súlyos beteg gyermekeinek is segítenek.

Adria Kupa  magyarok

Jótettért vitorláznak a magyarok az Adrián


Az Adriai-tenger április 6. és 12. között különleges eseménynek ad otthont. A 25. alkalommal megrendezett Adria Kupa a magyarok egyik legkeményebb tengeri vitorlás versenye.
A kizárólag nőkből álló Team Victory nem csak a dobogóért küzd, hanem a Bátor Tábor gyermekeinek is gyűjtenek részvételükkel.


Az ikonikus megmérettetés idén a tengerészeti legenda, Kompolthy Jób tiszteletére történik, aki már 20 éves korára kétszer is körbevitorlázta a Földet. Az ő nyomdokain jár az a 20 magyar vitorláscsapat, akik egy hétre birtokba veszik az Adriai-tengert.

 


Magyar hajósok az Adriai-tengeren

A változó széljárás és áramlatok függvényében, akár 24 órán át tartó napi futamok során gyűjtenek pontokat a csapatok. Egyesek azonban nem csupán pontokért versenyeznek. A Team Victory hét tagú női legénysége komoly célt tűzött ki maga elé, és ebben bárki segíthet nekik: a Bátor Tábor súlyos, krónikus beteg gyermekeit támogatják részvételükkel.


Szabó Andrea, az egyik csapattag, amikor épp nem a hajó tatjáról figyeli a széljárást, a Bátor Tábor kommunikációs igazgatójaként munkálkodik gyermekek ezreiért.

"Ebben a felállásban, heten elsőként versenyzünk együtt, komoly felkészüléssel a hátunk mögött nem csak fizikai, de taktikai és elméleti szempontból is - mesélte a Díványnak. "Van köztünk, aki külföldön él, a szlovén vizeken foglalkozik vitorlázással, így nem idegen a terep, és a helyi viszonyokat ismerő szakértők segítségét is igénybe vettük a felkészülés során a várható szelek kapcsán."

 

 

Az első futam és további versenyek


Az első futam április 6. délelőtt indult, széljárástól függött, hogy pontosan mikor futnak ki a hajók a murteri kikötőből, és egészen április 12-ig minden nap útnak indulnak. 
Húsz hajó magyar legénysége küzd a pontokért és a dobogóért, mindenki azonos technikai felszereltségű hajóval indul, melyet a versenyt kezdetekor, sorsolással nyertek el az indulók. A számukra eleinte ismeretlen hajók felkészítése is az ő dolguk volt.


"A legnehezebb az volt, hogy eldöntsük, mit hagyjunk otthon a nagy csomagból, amit hozni terveztünk - meséli nevetve Szabó Andrea. "Vízálló-szélálló ruhákkal és szerszámokkal is készülnünk kellett, hiszen ha bármi probléma adódik menetközben, azt nekünk kell majd megoldanunk."


A Team Victory csapat tagjai egy viszonylag nagy súlyú hajót kaptak a sorsolást követően, az enyhe szelek miatt nagyon bizakodóak: ilyenkor ugyanis a taktika, az adott vízterület áramlatainak ismerete a döntő a verseny során.


"Nem csak pénzadománnyal, elköteleződéssel is lehet segíteni - magyarázza Szabó Andrea vállalásukhoz vezető okokat. "A Bátor Tábor Élménykülönítmény felületén vállaltunk be egy kihívást, amelyhez a csapat összes tagja hozzájárul. Nemcsak a családunk és a rokonaink figyelmét hívtuk fel a jótékonykodásra, munkatársaink is segítenek abban, hogy minél több emberhez eljusson a híre annak, hogy nem kell hatalmas összegekre gondolni, amikor egy számunkra fontos dolgot támogatnánk."

 

 

Cél: segíteni és győzni

 

A Team Victory célja, hogy az Adria Kupa végére 300 000 forintnyi adományt gyűjtsön össze a Bátor Tábor javára.


"Hatalmas érzelmi többletet tud adni a csapatmunka, egyéni sportolóknak és csapatoknak egyaránt, közben ráadásul segítenek vele másokon. A Bátor Táborban élményterápiával foglalkoznak, ezzel próbálják a súlyosan, krónikusan beteg gyermekek életét megkönnyíteni - magyarázza Andrea. "Tudományosan bizonyított módszertan ez, az olyan élmények, amik kihívásokat jelentenek, egy betegség esetén sokat jelenthetnek a gyógyulásban. A mentális egészség, a pozitív szemlélet, az önbizalom erősítése nagyon sokat adhat. Bátor Tábor táboraiban és közösségeiben, a velük kapcsolatban álló kórházakban több ezer önkéntesünk dolgozik napról napra. Válságos élethelyzetekben odafigyeléssel, szeretettel, jól ellenőrzött egészségügyi háttérrel felszerelve olyan változásokat lehet elérni, ami hozzájárul a gyermekek sikeres és egészséges jövőjéhez."


érdekesség gasztronómia hajó hír kultúra luxus sport technológia tenger, óceán utazás verseny vitorlázásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Akác

Azt mindenki tudja, hogy az illatos akácvirás és a belőle nyert méz milyen hasznos, ugyanakkor...

Kékszalag

     Kékszalag 2009...

Unterlieck

Az unterlieck a nagyvitorla (Gross) alsó éle.

Balatonfűzfő - Nitrokémia Horgász Egyesület

A balatonfűzfői Nitrokémia Horgász Egyesület kikötője dél felé nyitott, így a...

Sott

Minden olyan kötelet, amellyel vitorlákat húzunk be, sott-nak hívunk. Ezek alapján van fock...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.