notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A halálos fogás - Fugu

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Fugu: a legveszélyesebb halétel

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Fugu: a legveszélyesebb halétel


2015/05/31

A gömbhal, azaz japánul fugu, igazi ínyenc és drága csemege Japánban és Amerikában. Azonban élvezeti értéke nem a hús ízében rejlik, hanem a fogyasztásának veszélyességében. A fugu ugyanis rendkívül mérgező halfajta, és nem megfelelő elkészítése akár a vendég életébe is kerülhet.

Fugu
A gömbhalnak több fajtáját is halásszák. Közülük a legmérgezőbb a tigris gömbhal. A hal, a tetrodotoxin nevű neurotoxin miatt mérgező, amely végzetes bénulást okoz, és főzéssel sem távolítható el. Tudósok megállapították, hogy a méreg a hal táplálkozása közben kerül a szervezetébe, apró, tenger mélyén élő rákokból, azonban a gömbhal fejlődése során immunissá vált rá. Ennek a figyelembevételével sikerült kitenyészteni a nem mérgező gömbhalakat. Azonban több felől is lehet a kritikát olvasni ezzel kapcsolatban, még pedig, hogy a gömbhalat eddig sem a húsa íze miatt, hanem pont a veszély miatt fogyasztották. 
 
Fugu
A fugut már évszázadok óta fogyasztják, de pontos történelmi oka nem ismert. Az első halálos mérgezésről szóló feljegyzés a 8. századból való. A fugut először a Tokugawa shogunátus idején tiltották be, de a hatalom által gyengébben ellenőrzött területeken, dacból továbbra is fogyasztották. Ekkor alakultak ki a különböző elkészítési módok. Később további tiltásokat is elrendeltek, de az emberek így vagy úgy mégis tovább fogyasztották, mára pedig külön kultusza lett. Azonban ma is vannak olyanok, akiknek szigorúan tilos fugut fogyasztani: Ők a japán császári család tagjai. 
Fugu
Ha esetleg Japánban járunk és megkívánjuk eme különleges fogást, figyeljünk, hogy csak a Japán Egészségügyi Minisztérium által jegyzett éttermekbe térjünk be. Ezek általában egymás közelében vannak, mivel így könnyebb betartani a szigorú előírásokat. A fugut csak engedéllyel rendelkező szakács készítheti el. Hosszas gyakorlás és szigorú vizsgáknak kell megfelelnie annak, aki fuguszakács kíván lenni. Egy jól képzett, gyakorlott szakács 20 perc alatt biztonságosan el tuja készíteni a fogást. Igazi remek művekként tálalják a hajszálvékonyra vágott hússzeleteket. Sokszor készítenek belőle origamihoz hasonló figurákat, a legkedveltebb a szárnyait kitáró daru és a krizantém, amely egyben a halál szimbóluma is. A hagyomány szerint a fogás első falatja a szakácsé, aki ezzel igazolja az ételt. 
Fugu
A fent leírt éttermekben igazán ritka a mérgezéses eset. Általában az otthon, saját kezűleg készített halak okozzák a haláleseteket. A tokiói Szociális és Jóléti Hivatal statisztikái szerint (1996 és 2006 közötti adatok) évente körülbelül 20-44 mérgezéses eset történik, de ezek egyszerre több embert is érinthetnek. Ezekből átlagban 6 eset végződött halállal. Egyetlen feljegyzett éttermi eset van: Egy neves kabukiszínész, Mitsugoro Bando, 1975-ben minden előírás, tiltás és kérés ellenére ragaszkodott hozzá, hogy egyen a hal májából, ami a vesztét okozta.


gasztronómiaKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Hajótest

A hajótest fából, fémből, műanyagból, vagy ezek kombinációiból készülhet. Fahajók...

Rendezvényterem

A tökéletes rendezvényterem megválasztása nagyon fontos minden egyes rendezvény esetén....

Baum

Nagyjából vízszintesen üzemelő rúd, profil, mely az adott vitorla alsó élének...

Romantikus étterem

A romantikus éttermek szerte a világon a párok kedvenc helyei. Mint minden országban, nálunk...

Peilung

 Peilungnak hívjuk a vitorlás versenyeken, a kreuz bójához kirakott terelő bóját.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!