notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A halálos fogás - Fugu

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Fugu: a legveszélyesebb halétel

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Fugu: a legveszélyesebb halétel


2015/05/31

A gömbhal, azaz japánul fugu, igazi ínyenc és drága csemege Japánban és Amerikában. Azonban élvezeti értéke nem a hús ízében rejlik, hanem a fogyasztásának veszélyességében. A fugu ugyanis rendkívül mérgező halfajta, és nem megfelelő elkészítése akár a vendég életébe is kerülhet.

Fugu
A gömbhalnak több fajtáját is halásszák. Közülük a legmérgezőbb a tigris gömbhal. A hal, a tetrodotoxin nevű neurotoxin miatt mérgező, amely végzetes bénulást okoz, és főzéssel sem távolítható el. Tudósok megállapították, hogy a méreg a hal táplálkozása közben kerül a szervezetébe, apró, tenger mélyén élő rákokból, azonban a gömbhal fejlődése során immunissá vált rá. Ennek a figyelembevételével sikerült kitenyészteni a nem mérgező gömbhalakat. Azonban több felől is lehet a kritikát olvasni ezzel kapcsolatban, még pedig, hogy a gömbhalat eddig sem a húsa íze miatt, hanem pont a veszély miatt fogyasztották. 
 
Fugu
A fugut már évszázadok óta fogyasztják, de pontos történelmi oka nem ismert. Az első halálos mérgezésről szóló feljegyzés a 8. századból való. A fugut először a Tokugawa shogunátus idején tiltották be, de a hatalom által gyengébben ellenőrzött területeken, dacból továbbra is fogyasztották. Ekkor alakultak ki a különböző elkészítési módok. Később további tiltásokat is elrendeltek, de az emberek így vagy úgy mégis tovább fogyasztották, mára pedig külön kultusza lett. Azonban ma is vannak olyanok, akiknek szigorúan tilos fugut fogyasztani: Ők a japán császári család tagjai. 
Fugu
Ha esetleg Japánban járunk és megkívánjuk eme különleges fogást, figyeljünk, hogy csak a Japán Egészségügyi Minisztérium által jegyzett éttermekbe térjünk be. Ezek általában egymás közelében vannak, mivel így könnyebb betartani a szigorú előírásokat. A fugut csak engedéllyel rendelkező szakács készítheti el. Hosszas gyakorlás és szigorú vizsgáknak kell megfelelnie annak, aki fuguszakács kíván lenni. Egy jól képzett, gyakorlott szakács 20 perc alatt biztonságosan el tuja készíteni a fogást. Igazi remek művekként tálalják a hajszálvékonyra vágott hússzeleteket. Sokszor készítenek belőle origamihoz hasonló figurákat, a legkedveltebb a szárnyait kitáró daru és a krizantém, amely egyben a halál szimbóluma is. A hagyomány szerint a fogás első falatja a szakácsé, aki ezzel igazolja az ételt. 
Fugu
A fent leírt éttermekben igazán ritka a mérgezéses eset. Általában az otthon, saját kezűleg készített halak okozzák a haláleseteket. A tokiói Szociális és Jóléti Hivatal statisztikái szerint (1996 és 2006 közötti adatok) évente körülbelül 20-44 mérgezéses eset történik, de ezek egyszerre több embert is érinthetnek. Ezekből átlagban 6 eset végződött halállal. Egyetlen feljegyzett éttermi eset van: Egy neves kabukiszínész, Mitsugoro Bando, 1975-ben minden előírás, tiltás és kérés ellenére ragaszkodott hozzá, hogy egyen a hal májából, ami a vesztét okozta.


gasztronómiaKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Videoton Yacht Club, Balatonalmádi

A Balaton keleti medencéjének északi partján található a Videoton Yacht Club ...

Karé Réka

Karé Réka életrajz   Mikor és hol születtél? 1988. 05. 06.,...

Gaffos vitorla

A gaffos vitorla meghatározását lásd a csonkarudas vitorlázat szótárszónál.

Schooner

A schooner, magyarosan szkúner, egy kétárbocos vitorlás hajó, amin a hátsó árboc magasabb.

Navigáció

 Hajózástan, helyzetmegállapítás+hajóvezetés.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.