notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A halálos fogás - Fugu

hirdetes

Fugu: a legveszélyesebb halétel

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A gömbhal, azaz japánul fugu, igazi ínyenc és drága csemege Japánban és Amerikában. Azonban élvezeti értéke nem a hús ízében rejlik, hanem a fogyasztásának veszélyességében. A fugu ugyanis rendkívül mérgező halfajta, és nem megfelelő elkészítése akár a vendég életébe is kerülhet.

Fugu
A gömbhalnak több fajtáját is halásszák. Közülük a legmérgezőbb a tigris gömbhal. A hal, a tetrodotoxin nevű neurotoxin miatt mérgező, amely végzetes bénulást okoz, és főzéssel sem távolítható el. Tudósok megállapították, hogy a méreg a hal táplálkozása közben kerül a szervezetébe, apró, tenger mélyén élő rákokból, azonban a gömbhal fejlődése során immunissá vált rá. Ennek a figyelembevételével sikerült kitenyészteni a nem mérgező gömbhalakat. Azonban több felől is lehet a kritikát olvasni ezzel kapcsolatban, még pedig, hogy a gömbhalat eddig sem a húsa íze miatt, hanem pont a veszély miatt fogyasztották. 
 
Fugu
A fugut már évszázadok óta fogyasztják, de pontos történelmi oka nem ismert. Az első halálos mérgezésről szóló feljegyzés a 8. századból való. A fugut először a Tokugawa shogunátus idején tiltották be, de a hatalom által gyengébben ellenőrzött területeken, dacból továbbra is fogyasztották. Ekkor alakultak ki a különböző elkészítési módok. Később további tiltásokat is elrendeltek, de az emberek így vagy úgy mégis tovább fogyasztották, mára pedig külön kultusza lett. Azonban ma is vannak olyanok, akiknek szigorúan tilos fugut fogyasztani: Ők a japán császári család tagjai. 
Fugu
Ha esetleg Japánban járunk és megkívánjuk eme különleges fogást, figyeljünk, hogy csak a Japán Egészségügyi Minisztérium által jegyzett éttermekbe térjünk be. Ezek általában egymás közelében vannak, mivel így könnyebb betartani a szigorú előírásokat. A fugut csak engedéllyel rendelkező szakács készítheti el. Hosszas gyakorlás és szigorú vizsgáknak kell megfelelnie annak, aki fuguszakács kíván lenni. Egy jól képzett, gyakorlott szakács 20 perc alatt biztonságosan el tuja készíteni a fogást. Igazi remek művekként tálalják a hajszálvékonyra vágott hússzeleteket. Sokszor készítenek belőle origamihoz hasonló figurákat, a legkedveltebb a szárnyait kitáró daru és a krizantém, amely egyben a halál szimbóluma is. A hagyomány szerint a fogás első falatja a szakácsé, aki ezzel igazolja az ételt. 
Fugu
A fent leírt éttermekben igazán ritka a mérgezéses eset. Általában az otthon, saját kezűleg készített halak okozzák a haláleseteket. A tokiói Szociális és Jóléti Hivatal statisztikái szerint (1996 és 2006 közötti adatok) évente körülbelül 20-44 mérgezéses eset történik, de ezek egyszerre több embert is érinthetnek. Ezekből átlagban 6 eset végződött halállal. Egyetlen feljegyzett éttermi eset van: Egy neves kabukiszínész, Mitsugoro Bando, 1975-ben minden előírás, tiltás és kérés ellenére ragaszkodott hozzá, hogy egyen a hal májából, ami a vesztét okozta.
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Cumolonimbus

A cumolonimbus egy 1-2 km magasan kezdődő és 12-14 km magasságig felnyúló zivatarfelhő.... Tovább

Stagreiter

Stagreiter - orrvitorlakapocs (=lovas) Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 106

Átlagos értékelés: 4.7

gasztronómia