Túrázzon Ön is Szlovákia egyik leglátványosabb kirándulóhelyén, a Szulyóvári szikláknál

hirdetes

Kirándulás a Szlovákiai Szulyóvári sziklákhoz

Szilágyi Lídia
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Szeretsz túrázni? Számodra nincs is jobb elfoglaltság, mint aktívan kikapcsolódni a természetben, ám időben nem tudod megoldni, hogy hosszabb utazásokat teyél? 1 napos kirándulási és túra lehetőség Szlovákia távolabbi, északi részén, Szulyóváralján és környékén, ahol számos lenyűgöző természeti és kulturális látványosság várja az arra látogatókat, akik ha csak egy napra is, de kiszakadhatnak a hétköznapok monotonitásából és felfedezthetik maguknak az ország egyik legszebb kirándulóhelyét.

Szulyóvári sziklák látképe

Ha Te is szeretsz túrázni és aktívan kikapcsolódni, akkor gyere és fedezd fel velünk Szlováki ezen távolabbi vidékét, ami számos természeti és kulturális látványossággal bír! Kattints oldalunkra és nézd meg kedvező ajánlatunkat a Szulyóvári sziklák egynapos bakancsos túrájára!

Szulyóvári sziklák látképe

Fekvése

 

Szulyóváralja (1899-ig Szulyó-Hradna, szlovákul Súľov-Hradná) község Szlovákiában, a Zsolnai kerületben, a Nagybiccsei járásban. Szulyó és Hradna egyesítése. Nagybiccsétől 10 km-re délre fekszik.

 

Nevezetességei

 

  • Szulyó várának romjai (13. század)

 

  • A Vágbesztercétől a falu felé kanyargó út a Vágvidék legszebb völgyén, a Szulyói völgyön halad át, melynek bizarr alakú sziklái káprázatos látványt nyújtanak.

 

  • Szulyó Szent Mihály tiszteletére szentelt római katolikus temploma 1616-ban evangélikus templomként épült. 1711-től a katolikus egyházé.1780 és 1792 között barokk stílusban átépítették, főoltára 1778-ban, klasszicista szószéke 1821-ben készült.

 

  • Szulyó evangélikus temploma a 19. században épült.

 

  • Szulyón két reneszánsz kastély áll, melyek 1592 és 1594 között, illetve 1603 és 1608 között épültek.

 

  • Hradna reneszánsz kastélya 1600 körül épült, a 20. században átépítették.

 

  • Hradna kápolnája ma haranglábként működik, 1708-ban épült.
  • hirdetes
Szulyóvári sziklák látképe

A történelem kedvelői észak-nyugat Szlovákiában, a Szulyói-sziklákon (Súľovské skaly) megcsodálhatják Szulyó várromjának (Súľovský hrad) maradványait.

 

A vár

 

A fantasztikus alakú mészkősziklák között 652 méter magasságban, szinte felismerhetetlenül elbújva állnak a 13. században épült szulyói menedékvár omladékai. Az erősségbe kanyargós sziklalépcsőn tudunk feljutni.

 

Két önálló vár - a felső és az alsó - alkotja. Bár csaknem egymás mellett helyezkednek el, a jelentős magaslati különbség folytán sziklába vájt alagút-folyosó kötötte őket össze. Az 1703-ban bekövetkezett földrengés az akkor elhanyagolt állapotban levő építményt jelentősen megrongálta és utána már nem volt felújítva. Szlovákia legmegközelíthetetlenebb várromai közé tartozik.

 

Megközelítés

 

Gépkocsival Szulyó (Súľov) községbe, onnan a piros jelzést követve gyalog, vagy a zöld jelzéssel jelzett tanösvényen a Szulyói sziklákon át kb. 2 óra 15 perc.

Szulyóvári sziklák látképe

A várat valószínűleg a terület magánbirtokosai építették fel a tatárjárás után, a 13. század második felében. Mint nehezen megközelíthető helyet, általában csak veszély esetén lakták urai, igazi menedékvárnak számított. Néhány fegyveres konfliktust kivéve, nem játszott szerepet sem a középkor, sem a török-kor, sem a kuruc-kor csatáiban. Mivel a szulyói vár urai hűségesek maradtak a Habsburg császárhoz, a várat a 18. század elején sem romboltatták le. Még 1730 táján is lakható állapotban volt. Az ekkor történt birtokfelosztás alkalmával a rokonság tagjainak külön-külön lakosztályokat jelöltek ki a középkori erősségben. A kényelmetlen sasfészket azonban egyre többe került fenntartani, a faluban megépült reneszánsz stílusú kastély pedig alkalmasabb lakásul kínálkozott, tehát a földesurak inkább ott laktak.

hirdetes

1763-ban az üresen álló vár sorsát egy tűzvész pecsételte meg, azóta romosodik.

Szulyóvári sziklák látképe

A túra második felén, a vártól való ereszkedő útvonalon a Hlbocky vízesést is megcsodálhatják a kirándulók.

Szulyóvári sziklák látképe

Jelentős természeti emlék a Sarkania Diera barlang (Šarkan lyuk).  Nemzeti Természetvédelmi Terület a Szulyóvári sziklák közelében.

 

A barlang 58 méter hosszú, 20 méter magas. Megtalálható benne a kihalt barlangi medve maradványai, ami bizonyíték, hogy már az újkőkorban is létezett  az emberi település a környéken.


A legenda szerint, a barlangban sárkány lakott egy ideig, innen ered a képződmény neve is.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

2018-11-30

Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

A világ sokkal hatalmasabbnak tűnik, ha az ember egy hajó fedélzetén próbálja felfedezni. Az óriási tengerek, és már-már felfoghatatlan méretű óceánok érdekesebbnél érdekesebb felfedezőtúrákra invitálják az utazás szerelmeseit, legyen szó kalandorokról, vagy egy lazító, pihentető sétahajózásról.

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

2018-12-01

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

Szerencsések vagyunk, hogy egy olyan korban élhetünk, ahol temérdek luxushajó közül válogathatunk, ha szeretnénk királyi körülmények között eltölteni szabadidőnket a tengeren. Az itt felsorolt hajók és szolgáltatások is ezt bizonyítják: a világ legnagyobb luxushajójától kezdve a családiasabb hangulatú opciókig mindenki talál az ízlésének megfelelő

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

2019-01-16

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

Most mindent megtudhatsz te is az Atlanti-óceán áthajózásáról, cikkünkben minden hasznos információt megosztunk, olvasd el remek írásunkat, és tudd meg, hogyan juthatsz át az Atlanti-óceánon!

Tippek a téli vitorlázáshoz

2019-01-16

Tippek a téli vitorlázáshoz

Akár tetszik, akár nem, a tél végérvényesen beköszöntött, és ha a hó még nem is ért ide, a mínuszok már nagyon is a hétköznapok részeivé váltak. Ez azonban nem kell, hogy feltétlenül a vitorlázható időszak végét jelentse – a téli hajózás nagyon is lehetséges, csak sokkal több dologra kell odafigyelni közben.

túra

Szótár

Csiga

A csiga egy görgős kötélvezető. Tovább

Sója

Olyan fából vagy betonból épített rámpa, "lejtő" ahol a vitorlás hajókat,... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 193

Átlagos értékelés: 4.8