Túrázzon Ön is Szlovákia egyik leglátványosabb kirándulóhelyén, a Szulyóvári szikláknál

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Kirándulás a Szlovákiai Szulyóvári sziklákhoz

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kirándulás a Szlovákiai Szulyóvári sziklákhoz


2014/08/27

Szeretsz túrázni? Számodra nincs is jobb elfoglaltság, mint aktívan kikapcsolódni a természetben, ám időben nem tudod megoldni, hogy hosszabb utazásokat teyél? 1 napos kirándulási és túra lehetőség Szlovákia távolabbi, északi részén, Szulyóváralján és környékén, ahol számos lenyűgöző természeti és kulturális látványosság várja az arra látogatókat, akik ha csak egy napra is, de kiszakadhatnak a hétköznapok monotonitásából és felfedezthetik maguknak az ország egyik legszebb kirándulóhelyét.

Szulyóvári sziklák látképe

Ha Te is szeretsz túrázni és aktívan kikapcsolódni, akkor gyere és fedezd fel velünk Szlováki ezen távolabbi vidékét, ami számos természeti és kulturális látványossággal bír! Kattints oldalunkra és nézd meg kedvező ajánlatunkat a Szulyóvári sziklák egynapos bakancsos túrájára!

Szulyóvári sziklák látképe

Fekvése

 

Szulyóváralja (1899-ig Szulyó-Hradna, szlovákul Súľov-Hradná) község Szlovákiában, a Zsolnai kerületben, a Nagybiccsei járásban. Szulyó és Hradna egyesítése. Nagybiccsétől 10 km-re délre fekszik.

 

Nevezetességei

 

  • Szulyó várának romjai (13. század)

 

  • A Vágbesztercétől a falu felé kanyargó út a Vágvidék legszebb völgyén, a Szulyói völgyön halad át, melynek bizarr alakú sziklái káprázatos látványt nyújtanak.

 

  • Szulyó Szent Mihály tiszteletére szentelt római katolikus temploma 1616-ban evangélikus templomként épült. 1711-től a katolikus egyházé.1780 és 1792 között barokk stílusban átépítették, főoltára 1778-ban, klasszicista szószéke 1821-ben készült.

 

  • Szulyó evangélikus temploma a 19. században épült.

 

  • Szulyón két reneszánsz kastély áll, melyek 1592 és 1594 között, illetve 1603 és 1608 között épültek.

 

  • Hradna reneszánsz kastélya 1600 körül épült, a 20. században átépítették.

 

  • Hradna kápolnája ma haranglábként működik, 1708-ban épült.
Szulyóvári sziklák látképe

A történelem kedvelői észak-nyugat Szlovákiában, a Szulyói-sziklákon (Súľovské skaly) megcsodálhatják Szulyó várromjának (Súľovský hrad) maradványait.

 

A vár

 

A fantasztikus alakú mészkősziklák között 652 méter magasságban, szinte felismerhetetlenül elbújva állnak a 13. században épült szulyói menedékvár omladékai. Az erősségbe kanyargós sziklalépcsőn tudunk feljutni.

 

Két önálló vár - a felső és az alsó - alkotja. Bár csaknem egymás mellett helyezkednek el, a jelentős magaslati különbség folytán sziklába vájt alagút-folyosó kötötte őket össze. Az 1703-ban bekövetkezett földrengés az akkor elhanyagolt állapotban levő építményt jelentősen megrongálta és utána már nem volt felújítva. Szlovákia legmegközelíthetetlenebb várromai közé tartozik.

 

Megközelítés

 

Gépkocsival Szulyó (Súľov) községbe, onnan a piros jelzést követve gyalog, vagy a zöld jelzéssel jelzett tanösvényen a Szulyói sziklákon át kb. 2 óra 15 perc.

Szulyóvári sziklák látképe

A várat valószínűleg a terület magánbirtokosai építették fel a tatárjárás után, a 13. század második felében. Mint nehezen megközelíthető helyet, általában csak veszély esetén lakták urai, igazi menedékvárnak számított. Néhány fegyveres konfliktust kivéve, nem játszott szerepet sem a középkor, sem a török-kor, sem a kuruc-kor csatáiban. Mivel a szulyói vár urai hűségesek maradtak a Habsburg császárhoz, a várat a 18. század elején sem romboltatták le. Még 1730 táján is lakható állapotban volt. Az ekkor történt birtokfelosztás alkalmával a rokonság tagjainak külön-külön lakosztályokat jelöltek ki a középkori erősségben. A kényelmetlen sasfészket azonban egyre többe került fenntartani, a faluban megépült reneszánsz stílusú kastély pedig alkalmasabb lakásul kínálkozott, tehát a földesurak inkább ott laktak.

1763-ban az üresen álló vár sorsát egy tűzvész pecsételte meg, azóta romosodik.

Szulyóvári sziklák látképe

A túra második felén, a vártól való ereszkedő útvonalon a Hlbocky vízesést is megcsodálhatják a kirándulók.

Szulyóvári sziklák látképe

Jelentős természeti emlék a Sarkania Diera barlang (Šarkan lyuk).  Nemzeti Természetvédelmi Terület a Szulyóvári sziklák közelében.

 

A barlang 58 méter hosszú, 20 méter magas. Megtalálható benne a kihalt barlangi medve maradványai, ami bizonyíték, hogy már az újkőkorban is létezett  az emberi település a környéken.


A legenda szerint, a barlangban sárkány lakott egy ideig, innen ered a képződmény neve is.

 


túraKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Beaufort skála

A Beaufort skála meghatározását lásd a szélerősség skála szótárszónál.

Diabétesz kezelése

A cukorbetegség vagyis diabétesz   A diabétesz, a glükóz zavara, melynek oka a...

Banque Populaire V

Banque Populaire V vitorlás hajó,trimarán A Banque Populaire V jelenleg a legnagyobb...

Pünkösdi Regatta

Pünkösdi Regatta A Pünkösdi Regatta egy nagyhajós vitorlás túraverseny. Minden évben...

Üzleti rendezvényhelyszín

Egy üzleti rendezvényhelyszín nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az adott rendezvény sikeres...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.