Manapság meglepően sokan döntenek úgy, hogy némi tőke birtokában az étteremnyitás a legjobb befektetés. Tény, hogy a vendéglátás egy izgalmas és jövedelmező szektor, azonban sokan minden tapasztalat nélkül próbálják étterem-tulajdonosokként megállni a helyüket. Azonban éppen, ahogy bármilyen más feladatot, egy étterem vezetését is csak kellő tudás birtokában lehet megfelelően elvégezni. Elvégre nem állnál be építészmérnöknek vagy pénzügyi szaktanácsadónak sem zéró tapasztalattal, nem igaz? Ha tényleg úgy érzed, hogy készen állsz az étterem-tulajdonosok kihívásokkal teli karrierjére, akkor a következő tíz tipp neked szól!
Mindenhol azt olvashatod, hogy mennyire fontos is egy kiváló helyet találni éttermed számára. Nem kétséges, hogy valóban a fontosabb szempontok közé tartozik, azonban ha van egy nagyszerű éttermi koncepciód, jó a kiszolgálás és persze mennyei fogásokat kínálsz, ezek lesznek azok a dolgok, amik meggyőzik az embereket arról, hogy ellátogassanak hozzád. Keres inkább egy olyan helyet, amihez olcsón hozzájuthatsz, normális környéken van és némi parkolási lehetőséget is kínál.
Állíts össze egy olyan menüt, amit szívesen készítesz el. Idővel talán akkor is kínálnod kell ezeket a fogásokat, ha eredetileg nem ez volt a terved. E mellett ügyelj rá, hogy menüd alkalmazkodjon az aktuális éttermi trendekhez, és kellő tapasztalat nélkül ne próbálj meg túl őrületes, egyedi ötleteket bevetni, különben hamar a csőd szélén találhatod magad.
A kőkemény, hideg igazság az, hogy a kockázati tőkealapokra ritkán számíthatnak az olyan friss vállalkozók, akik nem tudnak valami igazán korszakalkotót letenni az asztalra (pláne ha semmilyen vendéglátói tapasztalattal nem rendelkeznek). A befektetők ritkán vállalják a kockázatot, ha egy ismeretlen, ködös koncepcióról van szó. Készülj fel tehát rá, hogy ismerőseid, családtagjaid segítségére is szükséged lesz, ha nem vagy képes a kezdőtőkét önerőből biztosítani, ugyanis őket sokkal egyszerűbb lesz meggyőznöd elképzelésed stabilitásáról.
Elő kell állnod éttermed témájával, mielőtt egyáltalán előállhatnál egy konkrét tervvel, hiszen egy menüre és egy szlogenre nem igazán várhatod, hogy bárki támogatást biztosítson. Étteremből több tucat van egy városban, ezért nem elég csak jelen lenni – egy egyedi élményt kell kínálnod vendégeidnek, hogy téged válasszanak az alternatívák helyett. Ennek fontos része az a környezet, hangulat, amellyel éttermed a vendégeket várja. Tedd különlegessé a nálad eltöltött időket számukra. Teremts valami olyat, ami még nincs a környéken. Ez lehet egy egyedi szolgáltatás, egy egzotikus konyha, stb. A kulcsszó: egyedi!
Mint fentebb említettük, lehetetlen mindenféle tudás és tapasztalat nélkül fejest ugrani az éttermi bizniszbe, és azt várni, hogy csak úgy hullámozzanak be a sikerek az ajtón. Ehhez belülről kell alaposan megismerkedned egy étterem működésével. Ha korábban dolgoztál már bármilyen pozícióban ilyen jellegű étkezdében, akkor legalább ennyi előnyöd van, de ha nem, akkor szánj rá jó néhány hónapot életedből, hogy tudd, egyáltalán mi folyik a színfalak mögött.
Nézz el a legközelebbi nagykereskedésbe, ahol éttermi kellékeket és felszereléseket árulnak és nézz körül, hogy képben légy az árakat illetően. Jegyezd fel a sütők, a hűtők, a különböző serpenyők, stb. árát, amikre szükséged lehet. Ne feledkezz meg a székekről, asztalokról és egyéb, konyhán kívüli szükségletekről sem!
Próbálj minél több helyi étterem-tulajdonossal beszélni, akiktől hasznos tanácsokat gyűjthetsz be. Hacsak nem tartod őket közvetlen jövendőbeli versenytársaknak, azt is elárulhatod nekik, hogy te magad is szeretnél éttermet nyitni – ki tudja, hogy milyen hosszútávú partnerkapcsolatok alakulhatnak ki köztetek. Ha más nem, talán megtudhatod egy-két beszállító nevét, akikkel később szintén felveheted a kapcsolatot.
Ha nincs elég tapasztalatod, hogy felépíts egy saját éttermi franchise-ot, akkor egy másik opció megvásárolni egyet, ami már jó ideje jövedelmezően működik. Ezek azért biztonságosabb befektetések, mert tudod, hogy jelen helyzetben stabilan termelik a bevételt, és minden rendszer olajozottan működik bennük. Ezzel a húzással gyakran rengeteg partnert is automatikusan szerzel magad mellé, akik további útmutatással látnak majd el, míg bele nem rázódsz a dolgokba.
Éttermednek stabil egy marketingstratégiára is szüksége lesz, de légy nagyon óvatos a marketing-tanácsadókkal és ügynökségekkel. Rengeteg önjelölt marketing „guru” szedi áldozatait manapság, aki a csillagokat is leígéri az égből, aztán néhány hónapnyi eredménytelen munka alatt egy nagy rakat pénz húz le a gyanútlan ügyfelektől. Ha segítségre van szükséged éttermed marketingjében (ami teljesen érthető), akkor fontos, hogy egy elismert, hiteles és gazdag tapasztalattal rendelkező ügynökséget válassz erre a feladatra, őket bátran tudom ajánlani: étterem marketing tanácsadás, hiszen rengeteg tapasztalatuk van ezen a szakterületen!
Már az elején légy tisztában vele, hogy éttermet vezetni nem éppen hétvégi kikapcsolódás. Miután sikerül beindítanod létesítményedet, több tucat alkalmazott munkájáért felelsz majd, mindenre neked kell rábólintanod, minden felelősség a te vállaidat terheli és jó ideig megszűnik a hétvégék koncepciója is (akár nyitva tartasz ezeken a napokon, akár nem). Jó, ha arra is felkészíted magadat, hogy az első hónapokban veszteséges működéssel kell majd számolnod, és hogy időre lesz szükséged, mire beindul az üzlet, és elkezdhetsz profitot termelni!
A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk!
Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!
Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.
A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.
Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!