notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ezek a hurrikánok forgatták fel a legjobban Amerikát

hirdetes

A 10 legnagyobb hurrikán Amerikában

SF
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Azzal, hogy a NOAA 1953-ban nevekkel kezdte ellátni a nagyobb hurrikánokat, szinte karaktert, személyiséget kölcsönzött a pusztító természeti csapásoknak, így nem meglepő, hogy az elmúlt évtizedek legnagyobb viharait még toplistázni is hajlamosak egyesek.

Amerika hurrikánjai

Andrew (26.5 milliárd dolláros kár)

1992-ben meglepetésszerűen ütött rajta Miamin és környékén az Andrew, ami 15 emberéletet is követelt. Gyenge viharként indult az Atlanti Óceánon, a tudósok nem sejtették, hogy mennyire kitartó és erősödő lesz, ráadásul nem is a "hurrikánszezonban" csapott le, így duplán váratlanul és felkészületlenül érte a lakosságot.

Amerika hurrikánjai

Ugyan a hurrikán-erősségi ötös skálán "csak" 4-est ért el, de így is a '60-as évek legerősebbje volt a Donna, ami Afrika partjaitól indulva jutott el az 'Államokig, amelynek keleti partját végigsöpörte, és Kanadáig is feljutott, miközben az USA-ba lent Floridában érkezett meg. 

Amerika hurrikánjai

2008 legpusztítóbb vihara az Egyesült Államok mellett Kubát is súlyosan érintette, de a legnagyobb kár Texasban és Haitin keletkezett (a Mississipi folyó vidéke is súlyos károkat szenvedett), majdnem 200-an haltak meg.

Amerika hurrikánjai

1928-ban még nem adtak neveket, azonban ettől még ugyanúgy pusztítottak hurrikánok, és ugyanúgy velük járt az óriási esőzések miatt az áradás is. Ugyan nem élt itt sok ember, hiszen ismerték már, hogy Dél-Florida milyen veszélyes hely, ők azonban mindannyian érintve voltak az Okeechobee tó megemelkedett vízszintje által.

Amerika hurrikánjai

A második világháború idején, 1944-ben csapott le a Kuba-Florida hurrikán, ami először Georgiában támadott, és végigvonult Észak-, és Dél-Karolinán, majd Virginián is. Főleg az áradások pusztítottak: 300 ember halt meg a két országban.

Amerika hurrikánjai

1938-ban New-England és Long Island is megtapasztalta a természet pusztító erejét, amikor 160 mérföld per órás sebességű szélviharok csaptak le rá.

Amerika hurrikánjai

Mindenki ismeri a nevét, aki az elmúlt években nézte a híreket. 2012-ben majdnem elmosta New Jerseyt és az 'Államok északkeleti részét ez az óriási vihar, ami New York Cityt sem kímélte. Az óceán egy óriási hullámából alakult át trópusi viharrá, majd Kuba partjainál erősödött meg annyira, hogy 3-as hurrikán váljék belőle.

Amerika hurrikánjai

Az egyik legtöbb halálos áldozatot követelő hurrikán volt: a négyes erősségű vihar 8000-12000 emberéletet követelt, és hatalmas területeket elpusztított Floridában több, mint 100 évvel ezelőtt. Ijesztő belegondolni, hogy az akkori technológiai viszonyok között az embereknek mennyi idejük lehetett felkészülni a viharra - semennyi.

Amerika hurrikánjai

Ez volt az új évezred legismertbeb vihara, ami szinte teljesen elpusztította New Orleans városát. A 2005-ös vihar volt, hogy 280 kilométer per órás sebességgel tombolt, és érintette a Bahamákat, Kubát, meg persze Amerika szinte teljes délkeleti részét. 1883 ember hunyt el, és utána évekig keresték, hogy New Orleans város védekezésében bekövetkezett hibákért kik voltak a felelősek.

Amerika hurrikánjai

1926-ban csapott le, és szinte teljesen elpusztította Florida legnagyobb városát. Ugyan csak 3-as kategóriájú volt, de akkoriban ez is elég volt az óriási pusztításhoz, hiszen a házak többségét nem úgy építették, hogy ellenállni tudjanak egy viharnak.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 137

Átlagos értékelés: 5.0

utazás