10 könyv, amit minden vitorlázónak el kell olvasnia: érdekes könyvek vitorlázóknak

Kövess minket facebookon!
Főoldal > 10 könyv, amit minden vitorlázónak el kell olvasnia

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

10 könyv, amit minden vitorlázónak el kell olvasnia


2023/09/18
VN

Frissítve: 2024/04/09
Frissítette: ZH

Egy hosszú vitorlás út során az ember többféle módon is lekötheti magát: beszélgethet a fedélzeten lévőkkel, kémlelheti a végtelen tengert, vagy szundíthat egy jót, amíg valaki átveszi a kormányt. Habár az útitársaktól sok érdekes történetet hallhatsz, egy jó könyv garantáltan magával ragad majd, és nem hagyja, hogy a hosszabb utak unalmassá váljanak. De a vitorlázásnélküli szürke hétköznapokba is becsempézhetsz egy kis izgalmat. Cikkünkben 10 olyan könyvet gyűjtöttünk össze, amiket minden vitorlázónak érdemes kinyitnia!   

10 hasznos könyv vitorlázóknak

1. A magányos víz meg az ég (Francis Chichester)

Sir Francis Chichester volt az első ember, aki egyedül hajózta körbe a Földet, A magányos víz meg az ég pedig az ő teljes autobiográfiája. 18 éves korában Új-Zélandra vándorolt, ahol juhászként, favágóként, és aranyásóként dolgozott. Később pilóta lett, és sikeresen végrehajtotta híres szóló repülését Angliától Ausztráliáig. Valamivel később – annak ellenére, hogy rákot állapítottak meg nála – ő lett az első ember, aki egyedül hajózta körbe a világot nyugatról keletre a fokok mentén. A magányos víz meg az ég egyetlen tengerész könyvespolcáról sem hiányozhat!

 

2. The Annapolis Book of Seamanship (John Rousmaniere)

Az 1983-as első kiadás megjelenésével a „The Annapolis Book of Seamanship” egy új szabványt állított fel a vitorlázásról szóló könyvek világában. Ezt a referenciaművet egész Amerikában használják vitorlásiskolákban, ugyanis alaposan és érthetően írja le a vitorlázás alapvető és összetettebb koncepcióit is.

 

Az első kiadás óta a könyv több, mint felét átdolgozták, hogy a modern vitorlázással kapcsolatban is naprakész maradjon, illetve természetesen bővítették is az elmúlt 35 évben (többek között színes illusztrációkkal).

 

Hatalmas terjedelme ellenére a temérdek felsorolt információ (köztük számos lépésenkénti útmutatóval) meglepően olvashatóan és könnyen emészthetően került papírra, így a könyv tényleg minden kezdő és haladó vitorlázó számára rendkívül hasznosnak bizonyul majd. Mindez nem meglepő, hiszen John Rousmaniere szerző és Mark Smith illusztrátor mindketten több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek a vitorlázás és a kommunikáció terén.

 

3. Leap of Faith: Quit Your Job and Live on a Boat (Ed Robinson)

Te is álmodoztál már arról, hogy mindenedet eladod, veszel egy vitorlást, és körbejárod vele a világ tengereit? Nos, van egy pár, aki pontosan ezt csinálta. A Leap of Faith a tökéletes szabadság történetét meséli el, és egyben igen hasznos útmutató is lehet azok számára, akikben van elég mersz megtenni ezt a meghatározó lépést.

 

A műben a pár különféle történeteket mesél el vitorlás életükből, a helyekről, amiket meglátogattak, továbbá komoly társadalomkritikát is olvashatunk benne, ami persze mind érdekes, de egy pénzügyi tervezetet is felvázolnak, ami igencsak hasznos információnak bizonyulhat az életüket hátrahagyó vitorlázóknak.

 

4. Left for Dead: Surviving the Deadliest Storm in Modern Sailing History (Nick Ward)

Amikor Nick Wardot felkérték, hogy csatlakozzon a Grimalkin legénységéhez a Fastnet Race keretei között, úgy érezte, hogy valóra vált egy álma. A 965 kilométeres verseny fantasztikus időjárással indult, de két nappal később a modern vitorlázás történelmének leghalálosabb vihara csapott le az Ír-tengerre. Nick Wardnak ezzel a viharral kellett egyedül megküzdenie, ugyanis rajta kívül senki nem maradt a hajón. A könyv ezt a történetet meséli el, és ha ez nem hangzik elég hátborzongatóan érdekes koncepciónak, akkor nem tudjuk, hogy mi lehetne az.

 

5. The Curve of Time (M. Wylie Blanchet)

Egy újabb igaz történet, ez úttal egy egyedülálló anyukáról, aki, miután 1927-ben özveggyé vált, úgy döntött, hogy öt gyermekével vitorlásra száll, és felfedezi Brit Kolumbia partvidékét.

 

Férje egyszer egyedül indult el kempingtúrára, de soha nem tért vissza róla. Blanchet ahelyett, hogy eladta volna hajójukat, gyermekeivel nyári túrára indult. A nő egyszerre volt navigátor, kapitány, mérnök, és családanya, aki rengeteg mesélnivalót gyűjtött össze tengeri viharokról, pumákról, és arról, hogy hogyan mutatta meg gyermekeinek, hogy hogyan szeressék, és tiszteljék a természetet.

 

6. Godforsaken Sea (Derek Lundy)

A Godforsaken Sea a The Vendee Global Race 16 szóló vitorlás versenyzőjének történetét meséli el. Ez a verseny rég óta híres volt arról, hogy egy teljesen új szintre emelte a vitorlázást, méghozzá a Déli-óceánon. Egyértelmű, hogy ez a 16 bátor tengerész nem hobbicsónakázásra vállalkozott – hónapokig edzettek a nagy megmérettetésre, és még alvásszakértőket is felkértek, hogy a lehető legjobb eredményeket érhessék el. A Godforsaken Sea egy kalandos alkotás, aminek szintén ott a helye minden tengerész könyvespolcán.

 

7. Once Is Enough (Miles Smeeton)

A tengerészek körében nincs hiány a túlélésről szóló igaz történetekből, és Miles Smeeton „Once Is Enough” című alkotása is egy ilyen sztorit dolgoz fel. Miles és felesége, Beryl 46 láb hosszú Bermuda ketch-ük, a Tzu Hang fedélzetén vitorlázott a Horn-fok körüli híresen veszélyes vizeken. A könyv túlélésük kalandos, de igaz történetét meséli el, mély gondolatokkal, és rengeteg hasznos, életmentő tanulsággal megfűszerezve.

 

8. A hosszú út (Bernard Moitessier)

A hosszú út Bernard Moitessier Golden Globe Race-ben való elképesztő részvételét meséli el. A híres verseny a Horn-fok, a Jóreménység foka, és a Leeuwin-fok körbevitorlázását foglalja magába, amit egyedül teljesíteni (ez a verseny lényege) már önmagában nagy teljesítmény, de Moitessier hírnevét egészen másnak köszönheti.

 

A veterán tengerész hét hónapon át küzdött a viharokkal, a szelekkel, a tönkrement felszerelésekkel, és persze az elképzelhetetlen kimerüléssel és magánnyal, amit egy ilyen verseny az emberre terhel. Mégis, a célegyenes közelében úgy döntött, hogy irányt változtat, és továbbhajózik. A férfi így 3 extra hónapot töltött a tengeren, összesen 60 277 kilométert járt be, és ez alatt egyetlen egyszer sem tette lábát szárazföldre. A hosszú út kétségtelenül minden idők egyik legérdekesebb vitorlás könyve.

 

9. Maiden Voyage (Tania Aebi)

Tania Aebi édesapja kihívására döntött úgy, hogy hajóra száll, és meghódítja az óceánt. A 18 éves New York-i kerékpáros küldönc így lett az első amerikai nő (és egyben a legfiatalabb ember), aki valaha körbehajózta a világot. A Maiden Voyage azonben ennél sokkal többről szól, hiszen a szóló vitorlázás kihívásai mellett megismerhetjük kapcsolatát szüleivel, és titokzatos édesanyja haláláról is olvashatunk.

 

Bernadette Brennan támogatásával Tania őszintén mesél vitorlás tudása hiányáról, az időjárási viszonyokról, amikkel meg kellett küzdenie, a rakoncátlan felszerelés meghibásodásairól, az emberekről és országokról (és macskákról), amiket látott, és egy szimpatikus, francia-svéd személyről, akinek a hajója néha csatlakozott az övéhez. Tania bebizonyította, hogy nincs lehetetlen – tökéletes inspiráció kezdőknek, de remek olvasmány bármilyen tengerész számára.

 

10. Sailing Alone Around the World (Joshua Slocum)

Listánkról nem maradhat le az a visszaemlékezés, amelyet Joshua Slocum vetett papírra – az első ember, aki egyedül vitorlázta körbe a világot. A nemzetközi bestsellerré vált könyv a világ minden táján vitorlázók ezreinek szolgált inspirációul. Slocum története szintén jó példa arra, hogy a kemény munka, az elkötelezettség, és a bátorság meghozza gyümölcsét. A szerző azonban éppen annyira tehetséges író, mint tengerész, ugyanis nagyon szórakoztatóan fogalmaz, művének mégis fontos történelmi és kulturális értéke van. Nem kérdés, hogy a „Sailing ALone Around the World” a világ egyik legjobb vitorlás könyve.
 


érdekesség kultúraKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Száling

A száling az árboc merevítő keresztrúd. A szálinggal állíthatjuk árbocunk görbületét is.

Fonyód Vitorláskikötő Zrt.

A Balaton nyugati medencéjének déli partján található a Balatoni Hajózási Zrt. Keresztes...

Megfeneklés

 Sekély vízben történõ fennakadás.

Flatterolás

A flatterolás a vitorla lobogtatása.

Kiel

A kiel(ejtsd: kíl) a hajó tőkesúlya. A kielt nem lehet felhúzni, a hajót ellensúlyozza,...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.