notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A 10 legfinomabb magyar étel

hirdetes

A 10 legjobb magyar étel

BD
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A magyar konyha világhírű, népszerű és finom ételei, intenzív fűszerezése és egyedi íz világa miatt. Ami nekünk már teljesen átlagos, mindennapi étel, az egy külföldinek lehet meglepő, szokatlan, de ugyanakkor új és különleges élmény is. A külföldiek rangsorolták a szerintük 10 legjobbat.

A legjobb 10 magyar étel

1. Gulyásleves

 

Talán ez a legnépszerűbb leves, szinte már egy nemzeti jelkép, ami kapcsolható az alföldi pásztorélethez. A pirospaprika miatt gyönyörű színe és isteni íze van. Akármilyen húsból megcsinálhatjuk, de leginkább a marha vagy a sertés ajánlott. Nagyon sok verziója van, eredetileg, krumpli, sárgarépa, hagyma, pirospaprika, só, bors és kömény kerül bele, de a csángó gulyást savanyú káposztával, a babgulyást babbal, és van ahol, kelkáposztával vagy karalábéval is szokták ízesíteni.

 

2. Halászlé

 

Minden karácsonykor asztalra kerül, sokan köztük én is, ezért várják a legjobban a Szentesti vacsorát. Lényege, hogy sok és jóféle halból készüljön főleg pontyból, a többi csak kiegészítője lehet a jó halászlének. Persze több fajta változata ennek is. Van a szegedi halászlé, melynek lényeges eleme a passzírozás, a bajai halászlét pedig tésztával szokták enni. Népszerű hagyomány a halászléfőző verseny, ahol a szakácsok elkészíthetik legjobb tudásuk szerint, és megoszthatják egymással praktikáikat.

hirdetes

 

3. Húsleves

 

A leves bármilyen nemzet konyhájának alapvető része, viszont nálunk a húsleves igen közkedvelt recept, a vasárnapi ebédek elengedhetetlen étele. Rengeteg féle módon lehet elkészíteni, de az igazi gazdag tyúkhúsleves az, ami a köztudatban él friss tyúkhússal, sárga - és fehérrépával, krumplival, zellerrel, petrezselyemmel finoman fűszerezve. Mikor betegek vagyunk, nincs is jobb, mint egy forró tányér tyúkhúsleves. Még másnaposságra is jó, és minden bajra gyógyír. Laktat, elegendő energiát szolgáltat, segíti a szervezet folyadékigényének kielégítését, és a vitaminok gyorsabb felszívódását.

 

4. Csirkepaprikás

 

Megtalálható benne minden, ami a magyar konyhát jellemzi. Mint a pirospaprika, hagyma, fokhagyma, paradicsom, hús, bors és tejföl. A "Magyar nemzeti szakácskönyv" 1830-ban íródott, ebben olvashatjuk először a receptjét. A rendes pörkölttel ellentétben, ez abban is különbözik, hogy adunk hozzá tejfölt.

hirdetes

 

5. Töltött káposzta

 

Délkelet-Magyarországon szárma a neve, a karácsonyi menük egyik alapvető étele. Elkészítéséhez savanyú káposzta egész levele és a vágott része, darált sertéshús, rizs, tojás, só és bors szükséges. A káposzta leveleit töltjük meg a töltelékkel, egyszerre nagyobb mennyiséget szokás készíteni, több napon át fogyaszthatjuk, közben nő az élvezeti értéke is. Nem véletlenül mondják azt "csak a töltött káposzta jó felmelegítve".

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

IMOCA 60-foot

A Vendée Globe hajója: 60-foot IMOCA A 60 lábas IMOCA hajót a nyílt óceánokra,... Tovább

Brise

Brise ( ejtsd : bríz ) - könnyü szél Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 215

Átlagos értékelés: 4.7

gasztronómia