1. Gulyásleves
Talán ez a legnépszerűbb leves, szinte már egy nemzeti jelkép, ami kapcsolható az alföldi pásztorélethez. A pirospaprika miatt gyönyörű színe és isteni íze van. Akármilyen húsból megcsinálhatjuk, de leginkább a marha vagy a sertés ajánlott. Nagyon sok verziója van, eredetileg, krumpli, sárgarépa, hagyma, pirospaprika, só, bors és kömény kerül bele, de a csángó gulyást savanyú káposztával, a babgulyást babbal, és van ahol, kelkáposztával vagy karalábéval is szokták ízesíteni.
2. Halászlé
Minden karácsonykor asztalra kerül, sokan köztük én is, ezért várják a legjobban a Szentesti vacsorát. Lényege, hogy sok és jóféle halból készüljön főleg pontyból, a többi csak kiegészítője lehet a jó halászlének. Persze több fajta változata ennek is. Van a szegedi halászlé, melynek lényeges eleme a passzírozás, a bajai halászlét pedig tésztával szokták enni. Népszerű hagyomány a halászléfőző verseny, ahol a szakácsok elkészíthetik legjobb tudásuk szerint, és megoszthatják egymással praktikáikat.
3. Húsleves
A leves bármilyen nemzet konyhájának alapvető része, viszont nálunk a húsleves igen közkedvelt recept, a vasárnapi ebédek elengedhetetlen étele. Rengeteg féle módon lehet elkészíteni, de az igazi gazdag tyúkhúsleves az, ami a köztudatban él friss tyúkhússal, sárga - és fehérrépával, krumplival, zellerrel, petrezselyemmel finoman fűszerezve. Mikor betegek vagyunk, nincs is jobb, mint egy forró tányér tyúkhúsleves. Még másnaposságra is jó, és minden bajra gyógyír. Laktat, elegendő energiát szolgáltat, segíti a szervezet folyadékigényének kielégítését, és a vitaminok gyorsabb felszívódását.
4. Csirkepaprikás
Megtalálható benne minden, ami a magyar konyhát jellemzi. Mint a pirospaprika, hagyma, fokhagyma, paradicsom, hús, bors és tejföl. A "Magyar nemzeti szakácskönyv" 1830-ban íródott, ebben olvashatjuk először a receptjét. A rendes pörkölttel ellentétben, ez abban is különbözik, hogy adunk hozzá tejfölt.
5. Töltött káposzta
Délkelet-Magyarországon szárma a neve, a karácsonyi menük egyik alapvető étele. Elkészítéséhez savanyú káposzta egész levele és a vágott része, darált sertéshús, rizs, tojás, só és bors szükséges. A káposzta leveleit töltjük meg a töltelékkel, egyszerre nagyobb mennyiséget szokás készíteni, több napon át fogyaszthatjuk, közben nő az élvezeti értéke is. Nem véletlenül mondják azt "csak a töltött káposzta jó felmelegítve".