Több mint 106 éve süllyedt el a Titanic.

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Meglepő tények a Titanicról

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Meglepő tények a Titanicról


2018/04/15
CZs

Végleg 1912. április 15-én süllyedt a víz mélyére az egykori legnagyobb utasszállító, ami április 14-én ütközött jéghegynek. A Titanic történetének részleteit hosszú ideig homány fedte, néhány momentum még ma sincs teljes mértékben tisztázva.

Ezeket a tényeket biztosan nem tudtad a Titanicról

Érdekességek, amiket talán még nem hallottál a Titanicról

 

1.Az elképesztő méretekkel rendelkező hajót Írországban, Belfastban, a Harland és Wolf  hajógyárban építették testvérhajójával, a nála valamivel kisebb RMS Olympick-al. Ahhoz, hogy a két luxusgőzhajót felépítsék, a hajógyár 6000 dolgozójának létszámát a duplájára kellett emelni. Az építés során 2 munkás életét vesztette, további 246 főt ért valamilyen sérülés.

 

2.Az RMS Titanic 269 méteres hosszával a legnagyobb, ember alkotta gépezet volt az egész világon.

 

3.Az RMS Titanic 1912 április 2-án indult próbaútjára, Southampton-ba. Április 3-án a hajó megérkezett a kikötőbe, és hozta a tőle elvárt teljesítményt. Egy hetes pihenő után innen indult Cherbourg-Octeville-be, amikor is majdnem összeütközött a New York óceánjáróval.

 

4..A Titanic a katasztrófa előestéjén több, az útvonalon haladó hajótól szerzett információt a jéghegyekről, ezeknek egy része azonban a távírászok túlterheltsége miatt nem jutott el a kapitányig.

 

5.A hajó gépházában naponta akár 600 tonna szenet is elégettek, amit 176 munkás lapátolt reggeltől estig a kazánokba. 

 

6.A belső tér kialakításához a londoni Ritz Hotel jelentette az inspirációt. Úszómedence, edzőterem, törökfürdő biztosította a valódi luxut az utasok részére.

 

7.Az első osztályon utazók részére 1500 üveg borral, 20 ezer üveg sörrel, valamint közel 10 ezer szivarral készült a személyzet.

 

8.A 16 mentőcsónak és a 4 mentőladik, amellyel a Titanicot felszerelték, csupán a hajón utazók egyharmadára volt elég, ennek ellenére is megkapták a biztonsági engedélyt.

 

9.Az első osztály utasainak utolsó vacsorája 11 fogásból állt, ezt fogyaszthatták el a katasztrófa előtt a világ legnagyobb utasszállító gőzhajóján.

10.Millvina Dean, a katasztrófa utolsó túlélője 2009-ben hunyt el 97 évesen. A Titanicon 2 hónapos korában utazott.

 

11.Az ütközés pillanata, valamint a végzetes jéghegy észrevétele között kevesebb mint 40 másodperc telt el, a katasztrófa elkerülhetetlen lett volna ennyi idő lefolyása alatt.

 

Hihetetlen tények a Titanicról

 

12.Máig ismeretlen okokból a katasztrófa előtti napon elmaradt a betervezett vészhelyzeti gyakorlat.

 

13.Az utasok közül csupán 306 ember holttestét sikerült megtalálni.

 

14.A hajótestre 1985-ben, 3850 méteres mélységben bukkantak rá.

 

 


érdekességKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

árboc

A hajó fedélzetén, a hosszanti tengelyen helyezkedik el. Hosszú, általában fa vagy alumínium...

Balatonőszöd Kormányüdülő Kikötő

A Balaton nyugati medencéjének déli partján található a Kormányüdülő kikötője...

Topfény

Topfény: horgonyzáskoz bekapcsolt körbevilágító fehér fény.

Félszél

Félszél – a hajó menetiránya és a látszólagos szélirány kb. 90 fokot zár be

Ahoi

Az ahoi egy régi hajós üdvözlés. pl: Nemere, ahoi!
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.