notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

15 félelmetes, egyben csodálatos természeti jelenség

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > 15 ijesztő, egyben csodálatos természeti jelenség

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

15 ijesztő, egyben csodálatos természeti jelenség


2014/03/27

Bemutatjuk nektek a természet 15 csodáját. Egy kicsit ijesztő lehet némelyik természeti jelenség, de mindegyiknek meg van a maga szépsége. Érdemes végiglapozni ezeket a képeket.

Természeti jelenség
Catatumbo villámlás

 

Venezuelában örök viharként emlegetik. Egyben félelmetes és csodálatos természeti jelenség. A világon sehol máshol nem figyelhető meg, itt viszont az év közel felében, nagyjából 140-160 éjszakán csodálhatjuk a villámok csatáját. Hosszú órákon keresztül, szinte folyamatosan villámlik, több, mint 250-szer óránként. A villámok sok esetben akár 400 kilométeres távolságból is látszódnak.

 
Természeti jelenség

A jelenség következtében Sydney tengerpartja időnként hatalmas habfürdővé változik. Helyi újságírók már nevet is adtak a jelenségnek: Cappuccino Part. Tudósok szerint szennyezés okozza a habzást: rothadó alga, növények és más biológiai hulladék. Szárazföldön is megfigyelhető hasonló furcsaság: iszapos folyópartokon hasonló habzás jelentkezik.

 

 

 

Természeti jelenség

Ez a fagyott cunami hullám az Antarktiszon található, egészen egyedülálló. Úgy tartják, hogy a tanúja volt a Föld keletkezésének. A mai napig nem tudják megmondani a tudósok, hogy mikor keletkezett.

 

 

 

Természeti jelenség

Észak-Ausztráliában látható a Morning Glory, ami egy ritka meteorológiai jelenség. Több mint egy évszázadon keresztül a görgőfelhőket a tengerészek és a friss házasok rossz előjelnek tekintették. Természetesen a helyzet megváltozott a repülőgép feltalálása után. Manapság az ausztrál pilóták sikeres repülőút jelének vélik.

 

 

Természeti jelenség

Chamarel falu közelében található, a Chamarel-vízesés mellett. A homokdűnék teljesen természetes módon hét különböző színben pompáznak: piros, barna, lila, zöld, kék, bordó és sárga váltja egymást. A vulkanikus kőzetekből származó színek csíkosra festették a dűnéket, melyek másik különös jellegzetessége, hogy az esők ellenére nem erodálódnak. A színes vidéket gyönyörű erdő veszi körbe.

 

 

 

Természeti jelenség

Felülről a távoli Hillier-Tó csillogó, halvány rózsaszín felszíne úgy fest, mint a cukormáz egy hosszúkás tortán. A nagyjából 600 m széles sóstó a Middle-sziget egyik csücskén található. A fehér sóval szegélyezett és sötétzöld eukaliptuszfákkal körülvett tavat keskeny, fehér dűnék és homoksávok választják el az óceántól. A tó különös színét 1950-ben egy tudóscsoport tanulmányozta, akik arra számítottak, hogy a sós vízben algákat találnak. A magas sótartalmú vízben bizonyos algák színezőanyagokat termelnek, ami magyarázattal szolgál Ausztrália többi rózsaszín tavának a színére. A Hillier-tóból származó vízminták azonban semmilyen alga előfordulására utaló jelet nem tartalmaztak, így a tó vizének okát továbbra is titok övezi. 

 

 

 

Természeti jelenség

A Moreaki kövek Új-Zélandon találhatók, egy igazi természeti csoda. Ezeknek a köveknek a kora nagyjából 60 millió év. A tökéletes gömbalak magyarázata lehet a hosszútávú árapály hatás, de nem ez a lényeg. Ami meglepő, az a tény, hogy a sziklák leginkább egy üres tojáshéjra hasonlítanak. Egyes kutatók úgy vélik, hogy ezek a kövek ősi növények gyümölcsei, míg mások szerint földönkívüliek. 

 

 

 

 

 

Természeti jelenség

Az Óriások útja (angolul: Giant's Causeway) egy vulkáni tevékenység eredményeként létrejött, körülbelül 40 000 bazaltoszlopból álló terület, Észak-Írországban, Antrim megye atlanti partjainál, Bushmills várostól 3 kilométerre északra. 1986-ban az UNESCO a világörökség részének nyilvánította. Az egymáshoz szorosan illeszkedő oszlopok többsége hatszögletű, de vannak 4, 5, 7 és 8 szögűek is. A legmagasabbak kb 12 méteresek, de a megszilárdult láva vastagsága helyenként a 28 métert is eléri.

 

Wikipédia

 

 

 

Természeti jelenség

Az egyik legnagyobb számú vándorlás a világon. A hatalmas lepkeraj lebeg a föld felett, lenyűgöző látványt nyújtanak, miközben küzdenek a jelentős távolsággal minden évben. Útjuk Észak-Amerikában kezdődik augusztus végén. 

 

 

 

Természeti jelenség

A sarki fény (az északi féltekén gyakran: északi fény (aurora borealis), délen: aurora australis) a Föld északi és déli sarkánál a légkörbe behatoló töltött részecskék (elsősorban protonok és elektronok) által keltett időleges fényjelenség. Leginkább késő ősztől kora tavaszig figyelhető meg gyakrabban (de nem állandóan) az északi sarkkörtől északra, illetve a déli sarkkörtől délre. Magyarországról általában nem látható. A sarki fény formái változatosak, állandóan változnak, gyakran függönyre, ívelt szalagokra emlékeztetnek vagy sugaras szerkezetűek. Műholdról készült felvételek tanúsága szerint a jelenség fénygyűrűként, glóriaként veszi körül a mágneses pólust. Összefüggést találtak a déli és az északi pólusnál fellépő fényjelenségek között. Erős naptevékenységet követően, mágneses viharok idején megváltozik a magnetoszféra szerkezete, ilyenkor a sarki fény alacsonyabb szélességi körökön, így nagyon ritkán Magyarországon is megfigyelhető. 

 

Wikipédia 

 

 

Természeti jelenség

Szent Elmo tüze egy meteorológiai jelenség. Itt tulajdonképpen egy koronakisülésről van szó, amely zivataros időben léphet fel. Az igen erős elektromos mező (akár több száz kV/m) hatására a kérdéses tárgynál a levegő ionizálódik, olyannyira, hogy mindez gyenge fényviszonyok között szabad szemmel megfigyelhetővé válik. Leginkább magas, hosszú, hegyes végű tárgyak - árbocok, villámhárítók csúcsánál, repülőgépek szárnyvégein - figyelhető meg, meglehetősen ritkán.
Nevét Antióchiai Szent Erazmuszról (olaszul Elmo) kapta, akihez a tengerészek viharos időben fohászkodtak.

 

Wikipédia

 

 

Természeti jelenség

Kaliforniában rengeteg érdekesség található, mint például ezek a vitorlázó kövek, a hatalmas sziklák képesek elcsúszni egyik helyről a másikra. A legvalószínűbb magyarázat erre a jelenségre az, hogy nagy a hőmérséklet különbség a levegő és a homok között, így a kövek mozognak. A tudósok azonban még keresik a válaszokat, ugyanis ez az elmélet sem teljesen helytálló.

 

 

 

Természeti jelenség

A vörös dagály elnevezéssel az a jelenséget illetik, amelynek során egyes algafajok túlzottan elszaporodnak, és emiatt a tenger vagy óceán színe elszíneződhet: az algavirágzás a partmenti vizeket olykor rozsdabarnává varázsolja. A jelenségre elsőként Floridában figyeltek fel, az utóbbi években azonban egyre gyakrabban és egyre többfelé figyelhető meg. A folyamat során olyan méreganyagok keletkezhetnek, amelyek lebénítják a halakat, teknősöket, madarakat, tengeri emlősöket, így azok megfulladnak. Sőt, a vörös dagály az emberre is veszélyes lehet.

 

 

 

Természeti jelenség

Kicsit ijesztőnek tűnhet, igazából viszont egyáltalán nem veszélyes. Azonban annál nagyobb veszélyt jelent a természetes ökoszisztémára a Sárga-tenger és a kínai folyók környékén. A zöld alga ugyanis nagy mennyiségű oxigént fogyaszt, ezért szűkös lesz az oxigén a többi állat számára. Emellett, ha az alga rothadásnak indul, hidrogén-szulfid szabadul fel a vízben.

 

 

 

Természeti jelenség

A jelenség igen ritka, viszont csodálatos. Általában nagy kiterjedésű területeken, többnyire tengereke fordul elő, amikor jól látható a horizont napkelte vagy naplemente esetén. Tiszta légköri viszonyok esetén a látvány még gyönyörűbb. Ekkor néhány pillanatig zöld villanást lehet látni a horizont felett, szép és izgalmas jelenség.

 

 

 utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Paul Elvström

Paul Elvström életrajz és eredmények Született: 1928. februér 25., Koppenhága,...

Pünkösdi Regatta

Pünkösdi Regatta A Pünkösdi Regatta egy nagyhajós vitorlás túraverseny. Minden évben...

Világ körül

Ha szereted a szép képeket, a külföldi országok nevezetességeit, érdekességeit,...

Génua

A génua az árboc vonalától hátrébb nyúló, nagyméretű orrvitorla.

Párna

Párna
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.