15 hasznos tanács repüléshez: ezekre figyelj oda, ha repülővel utazol

Kövess minket facebookon!
Főoldal > 15 életmentő tipp repülőn utazóknak

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

15 életmentő tipp repülőn utazóknak


2020/03/22
VN

Habár összességében a repülés a kényelmesebb (és biztonságosabb) hosszútávú utazási formák közé tartozik, számtalan tényező keserítheti meg a felkészületlen utasok útjait. Túlárazott repülőtéri éttermek, szúfolt sorok, szédületesen komplikált felszállási eljárások… a lista túl hosszú. Szóval mit tehet a hétköznapi utazó, hogy felkészüljön a repülés várható (és váratlan) gondjaira? Mivel enyhítheti a stresszt a leggyakrabban előforduló problémás helyzetekben? A következőkben pontosan erről lesz szó!
 

15 hasznos tipp repüléshez

1. Töltsd le és ismerd meg az adott légitársaság mobilalkalmazását

Hacsak nem kell külön poggyászt is feljegyeztetned, általában elkerülheted a pultnál való bejelentkezést és az összefogdosott reptéri automatákat. Ehhez nincs más dolgod, mint letölteni a légitársaság alkalmazását, ellenőrizni, hogy minden megfelelően működik-e (és hogy az út összes adata megvan-e benne), és ezt használni a bejelentkezéshez. Ez általában lehetővé teszi, hogy rögtön a biztonsági kapuhoz léphess az előzetes tennivalók helyett.

 

2. Legyen program

Ha szeretnél feljebb kerülni egy légitársaság tagsági programjában, akkor ügyelj rá, hogy azonosítód hozzá legyen csatolva az összes foglalásodhoz. Még ha nem is azzal a társasággal repülsz, aminek a programjához tartozol, előfordulhat, hogy így is pontokat szerezhetsz, ha az aktuális légitársaság partnere annak, amelyikkel általában repülsz. Veszítenivalód nincs.

 

 

3. Ismerkedj meg a társaságok repülőivel

Egy adott légitársaság flottájában különböző repülőmodellek lehetnek, amelyek más és más felszereltséggel, székekkel és adottságokkal rendelkeznek. Érdemes utánajárni, hogy egy adott társaságnak milyen repülői vannak, és hogy ezek milyen szolgáltatásokat tesznek lehetővé a fedélzeten – a Wi-Fi minősége, a székek kényelmessége, stb.

 

Ha sikerül találnod magadnak egy szimpatikus légitársaságot, nézd meg a webhelyükön az általuk használt repülők üléstérképét, hogy ellenőrizd, valóban olyan repülőket használnak-e, amilyenek tetszenének.

 

Ezen kívül azt is ajánlott megnézni, hogy mely repülőkön mely székek találhatók közelebb pl. a mosdóhoz, tehát hogy hol lehet kellemetlen zajokra (és esetleges szagokra) számítani.

 

4. Légy összeszedett

Érdemes keresni egy jó repülő alkalmazást, ami segít egy helyen nyomon követni repülési adataidat és az utazásokhoz szükséges összes információt (bejelentkezési időpontok, kapuszámok, stb.)

 

E mellett fontos az is, hogy mindig tisztában légy azokkal a körülményekkel, amelyek befolyásolhatják repüléseidet. Sajnos a különböző repülő alkalmazások általában csak később értesülnek ezekről, ezért érdemes ellenőrizni a légitársaság saját alkalmazását és webhelyét az esetleges változások miatt.

 

5. Ne feledkezz meg a folyadékkorlátról

Már az ellenőrzőpontokon sem vihetsz át 1 decinél (100 ml) több folyadékot, és azt is csak átlátszó, kisméretű tárolóban.

 

6. Tudd meg előre, hogy mennyit kell várnod az ellenőrzésekre

A MiFlight alkalmazás  több, mint 200 világkörüli repülőtéren mutatja meg, hogy éppen mely ellenőrzőpontokon kell a legtöbb várakozásra számítani. Ezeket az adatokat az éppen utazók biztosítják az alkalmazásba, valós időben – kerüld el a várakozást!

 

7. Ügyelj poggyászaid méretére

A légitársaságok többek között azzal is rengeteg pénzt keresnek, hogy szigorú korlátokat szabnak meg a poggyászméreteket illetően. A csomagok méretét nagyon szigorúan ellenőrzik, ezért ügyelj rá, hogy táskáid megfelelnek-e az adott társaság szabályainak. Érdemes azt is észben tartani, hogy az európai és az amerikai légitársaságok méretkorlátjai szintén különbözhetnek egymástól, ami az eltérő mértékegységeknek köszönhető.

 

8. Ellenőrizd elektromos készülékeidet

Az utazók manapság több kütyüt visznek magukkal, mint valaha, ezért egyre több kábelre, töltőre, adapterre és egyéb eszközre kell odafigyelni az utazások előtt és közben is. Szerencsére temérdek olyan táska szerezhető be, amiket kifejezetten ilyen holmik rendezett tárolására és hordozására alakítottak ki. Mindenképpen érdemes beszerezni egyet, ha sűrűn tervezel repülőn (vagy bármi mással) utazni.

 

9. Készülj fel az akkumulátorok szállítására

A fedélzeti tűzesetek megelőzése érdekében a légitársaságok egy ideje szigorú szabályok alá vetik a különböző típusú akkumulátorokat. Ha például viszel magaddal hordozható akkumulátort („powerbank”), akkor készülj fel rá, hogy meg kell mutatnod majd azt az ellenőrzésnél. Minden esetben nézz utána az adott légitársaság webhelyén, hogy milyen szabályok vonatkoznak az akkumulátorokra, hogyan kell tárolni őket a repülés során és hogy egyáltalán mekkora teljesítményű/kapacitású akkukat vihetsz magaddal a gépre.

 

10. Óvatosan a reptéri Wi-Fivel

Számos repülőtéren van ingyenes Wi-Fi, azonban ezeken a helyeken temérdek hacker is ólálkodik, akik kifejezetten az ilyen nyilvános hálózatokon böngésző utasokra leselkednek. Egy megoldás egy jó VPN-t beszerezni a telefonodra, amit bárhol használhatsz adataid védelmére.

 

11. Öltözködj kényelmesen

A repülők utasterének hőmérséklete abszolút kiszámíthatatlan lehet – néhol fagyosak, néhol pedig meggyullad bennük az ember. Vannak repülők, amik az emberre fújnak egy kis hűvös levegőt, de ezek általában nem érnek sokat, ráadásul ha tudnád, hányan fogdossák őket, nem is szívesen érnél hozzájuk. Öltözködj kényelmesen és vigyél magaddal néhány extra ruhadarabot is.

 

 

12. Szerezz be egy jó párnát

A légitársaságok egyre több ülést suvasztanak be a turistaosztályokra, ami egyre kényelmetlenebb (és egészségtelenebb) utazásokat eredményez. Szerencsére többféle kialakítású utazópárna közül választhatsz magadnak, bármilyen pozícióban is szeretsz (vagy kényszerülsz) utazni. Garantáltan meg fogod köszönni magadnak egy 10 órás repülőút után.

 

13. Vigyél magaddal saját vizes palackot

Manapság egyre fontosabb nélkülözni a felesleges műanyaghasználatot, de a repülővel utazóknak más okuk is van arra, hogy egy újrahasználható palackot tartsanak maguknál – a borzalmasan túlárazott palackozott víz, amit az ellenőrzőpontok után kénytelen megvenni magának az ember. Szerencsére sok repülőtéren lehetőség van ivóvizet is tölteni egy saját palackba, ami egy sokkal kényelmesebb, olcsóbb és környezettudatosabb megoldás. Még összehajtható palackokat is lehet kapni, így olyan sok helyet sem foglalnak, ha nincsenek tele.

14. Fertőtleníts rendszeresen

Tekintve hogy naponta több ezren fordulnak meg a világ repülőterein (és több száz utas a repülőkön), nem meglepő, hogy itt fordulnak elő a legnagyobb számban a különböző kórokozók. Tarts magadnál kézfertőtlenítőket (ajánlott kendők formájában beszerezni őket, mert ezek nem számítanak folyadéknak), és használd őket rögtön az után, hogy elfoglaltad az ülésedet, illetve miután olyan helyeken jársz, ahol sokan fordulnak meg (pl. mosdókban).

 

15. Ügyelj a hidratálásra

Még a korszerűbb repülők levegőjének páratartalma is ritkán érik el a 20%-ot, a régebbi gépeken pedig ez az érték mindössze 8-10% körül mozog. Ha szeretnéd megvédeni bőrödet a kiszáradástól, tarts magadnál egy kis tubus hidratáló krémet is.
 


érdekesség utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Navigáció

 Hajózástan, helyzetmegállapítás+hajóvezetés.

Bumvilla

Bumvilla – a bum alátámasztására szolgáló összecsukható favilla

Luvgierig

Luvgierig - a szél felé forduló hajót hívjuk így

Hangjelzések

Bár a vitorlázók többsége nem használ hangjelzéseket, a géphajók jelzéseinek...

Pay'r Egon

Pay'r Egon Jr. életrajz Pay'r Egon születési hely és idő 1988.10.06.,...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.