Izgalmas tények Indiáról, amiket eddig biztosan nem hallottál.

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Érdekes tények Indiáról, amiket eddig biztosan nem hallottál

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Érdekes tények Indiáról, amiket eddig biztosan nem hallottál


2018/05/02
CZs

„India az emberiség bölcsője, az emberi beszéd szülőhelye, a történelem anyja, a legendák nagyanyja és a tradíciók dédanyja. Az emberiség történetének legértékesebb és a legtöbb megoldást nyújtó kincsét őrzi India!”

 

Talán senki sem volt képes valaha úgy összefoglalni India esszenciáját, mint ahogyan azt Mark Twain tette az előbb idézett szavaival. Akik szeretnék egy kicsit közelebbről is megismerni ezt a titokzatos világot, azoknak máris itt van néhány érdekes, már-már hihetetlen tény Indiáról.
 

20 izgalmas tény Indiáról

1. Egy úszó posta működik benne

India rendelkezik a világ legnagyobb postahálózatával, amihez 155 015 posta tartozik, és amelyek egyenként átlagosan több mint hétezer embert szolgálnak ki. A Dal tó felszínén 2011 augusztusában avatták fel az úszó postát.

 

2. A zarándoklat, ami az űrből is látszódott

2011-ben a Kumbh mela hindu zarándoklaton több mint 75 millióan vettek részt. A tömeg olyan hatalmas volt, hogy még az űrből is látszódtak.

 

3. A világ legnyirkosabb lakott környéke

A Meghálaja államban található Mawsynram nevet viselő falura hullik a legtöbb eső évente az egész világon.

 

4. Egy extrém híd hazája

A Bandra-Worli Sea Link híd kábeleinek összes hossza megegyezik a Föld egyenlítőjének hosszával. A elképesztő építmény 257 millió munkaóra alatt készült el és 50 ezer afrikai elefánt súlyát nyomja.

 

5. Itt található a világ legmagasabb krikettpályája

A 2 444 méter magasan fekvő Chali Cricket Ground a legmagasabban elhelyezkedő ilyen pálya az egész világon. 1983-ban épült a Chail Katonasági Iskola részeként.

 

6. A sampon Indiából származik

A sampont az indiaiak találták fel. Az első samponok persze nem tubusban kaphatók voltak, és a samponozás is mást jelentett, egész pontosan a haj gyógynövényekkel való bedörzsölését. A sampon szó a szanszkrit „champu” szóból származik, ami annyit jelent: masszírozni.

 

7. A nemzeti indiai kabaddi csapata eddig minden világkupát hazavitt

India mind az öt férfi kabaddi világbajnokságot megnyerte – a nemzeti csapat gyakorlatilag veretlen pályafutással büszkélkedhet. A női indiai kabaddicsapat szintén minden világbajnokságról nyertesen tért haza.

 

8. Az indiaiak találtak először vizet a Holdon

2009 szeptemberében az indaiai ISRO Chandrayaan-1 űrmisszió során az űrhajó fedélzeti érzékelői vizet észleltek a Hold felszínén, amelyet egészen odáig egyetlen küldetésen sem sikerült kiszúrnia senkinek.

 

9. A svájci Tudományok Napját egy volt indiai elnök, APJ Abdul Kalam tiszteletére hozták létre meg

India rakétaprogramjának atyja 2006 május 26-án látogatott el Svájcba, amelyet az országban hivatalosan is a Tudományok Napjának nyilvánítottak.

 

10. Az ország első elnöke csak a fizetése felét vette fel

Amikor Dr. Rajendra Prasad India elnöke lett, csak elnöki fizetése 50%-át vette fel, mondván, hogy nincs szüksége többre. 12 éves elnöksége végére ez a mennyiség 25%-ra csökkent. 

 

11. India első rakétáját egy biciklin szállították

Az ország első rakétája olyan kicsi és könnyű volt, hogy egy biciklivel szállították a Thiruvananthapuramban található Thumba Indítóállomásra.

 

12. Van egy gyógyfürdőjük – kizárólag elefántok számára

Az elefántokat megfürdetik, masszírozzák és megetetik a Punnathoor Cotta Elephant Yard Rejuvenation Centre intézményében, Keralában.

 

13. India a világ második legnagyobb angolul beszélő országa

Indiát csak az Egyesült Államok előzi meg az angolul beszélők számát tekintve. Az országban 125 millióan beszélik az angol nyelvet, azonban ez a szám az elkövetkezendő évek során nagy valószínűséggel tovább nő majd.

 

14. Itt él a világ legtöbb vegetáriánusa

Személyes, vagy éppen vallási okokból, de India népességének 20-40%-a követ vegetáriánus étrendet.

 

15. India a világ legnagyobb tejtermelő országa

India toronymagasan vezeti a mezőnyt a legtöbb tejet termelő országok listáján több mint 140 millió tonna/év mennyiséggel.

 

16. Itt ettek először cukrot az emberek

India volt az első ország, ahol kifejlesztették a cukor kinyerésének technológiáját. Számos külföldi látogató itt találkozott először a cukorral és ismerhette meg a feldolgozásához szükséges módszereket.

 

17. A matematikai zsenik hazája

Shakuntala Devi elnyerte az „emberi számológép” címet, amikor mindössze 28 másodperc alatt helyesen kiszámolta a 7,686,369,774,870 és a 2,465,099,745,779 szorzatát – fejben. Egy másik említésre méltó személyiség Srínivásza Rámánudzsan volt, aki habár sosem tanulhatott matematikát az iskolában, önálló munkássága miatt a neves Cambridge-i egyetemre is meghívták, ahol akadémikus körülmények között folytathatta kutatásait.

 

18. Rabindranáth Tagore két nemzeti himnuszt is írt

Rabindranáth Tagore indiai költő nem csak az indiai, hanem a bangladesi nemzeti himnusz szerzője is. A művésznek brit lovagi címet is ajánlottak, azonban az Amritszári mészárlás után visszautasította azt.

 

19. Dhyan Chandnek német állampolgárságot is felajánlottak

Az 1936-os Berlini olimpián a India 8-1-re verte a német csapatot. A vereség után Hitler személyese hívatta magához Dhyan Chandet és német állampolgárásgot és magas katonasági rangot ajánlott neki, továbbá egy pozíciót a német csapatban. A sportoló visszautasította az ajánlatot.

 

20. Freddie Mercury és Ben Kignsley is indiai származásúak

Freddie Mercury, a Queen legendás frontembere párszi származású volt, és eredetileg a Farrokh Bulsara nevet kapta; a Oscar-díjas színész, Ben Kingsley (Gandhi, 1983) eredeti neve pedig Krishna Pandit Bhanji.


érdekesség kultúra utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Csomó, Knots

A csomó, vagy knots a sebesség mértékegysége, 1 tengeri mérföld/óra, azaz 1,85 km/óra.

Bika

A bika fedélzeti, vagy parti kötélrögzítő eszköz.

Kereked Vitorlás Klub, Csopak

A Balaton keleti medencéjének északi partján Csopaknál található a Kereked Vitorlás Klub...

Fine dining étterem

A fine dining egyre nagyobb népszerűségre tett szert már hazánkban is, méltán nevezik az...

Dűznihatás

A dűznihatás jelentése réshatás, a levegő felgyorsulása a nagyvitorla és az orrvitorla között.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.