2000 éves számítógép

hirdetes

2000 éves a világ legrégebbi számítógépe!

hirdetes
<

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A világ valaha felfedezett legrégebbi számítógépe 2000 éven át pihent a görög Antiküthéra sziget partjainál, miután a hajó, miben szállítottál elsüllyedt. A szerkezet elképesztően hosszú ideig tűrte a tengeri élet viszontagságait, amiről eltorzult, rozsdás alakja árulkodik.

2000 éves a számitogép

 

Az felfedezés egy rézkarral kezdődött, amit egy csapat halász fedezett fel a XX. század fordulóján. A szerkezetnek további két évet kellett várnia, hogy valaki felfigyeljen rá – 1902-ben figyeltek fel rá csupán, hogy az egyik szikladarab valójában több mint aminek korábban hitték. A források megoszlanak azzal kapcsolatban, hogy ki volt, aki észrevette a kerekeket a megkövesedett maradványban: egyesek szerint Spyridon Stais, a hajóroncs feltárását kezdeményező politikus, mások szerint Valerios Stais, görög régész volt, aki felfigyelt a különleges szerkezetre.

hirdetes

 

Stais felfedezése immáron 115 éve létezik a köztudatban. Szintén nem mindenki ért egyet azzal kapcsolatba, hogy pontosan melyik nap került bejelentésre az újságokban a felfedezés, ugyanis 1902-ben Görögország még a julián naptárat használta a világ többi részén pedig a mai napig legelterjedtebb Gergely-naptár szerint mérték a napokat. Görög idő szerint május 18. míg a Gergely-naptár szerint május 31 a felfedezés évfordulója.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Idén is megrendezik Balaton északi partján a híres Zánkai Bornapokat!

2018-06-30

Idén is megrendezik Balaton északi partján a híres Zánkai Bornapokat!

2018-ban újra visszatér a már hagyománnyá vált Zánkai Bornapok. A balatonfüredi borhetek után a Zánkai Bornapok a második leghosszabb borhét a Balaton északi részén. A szervezők idén is számtalan izgalmas programmal készültek a borkóstoláson kívül is. Olvasd el cikkünket és tudd meg, hogy miért lesz érdemes Zánkára utaznod!

Még ma ellátogathatsz a Balatonkenesére a Balaton Fesztiválra!

2018-07-01

Még ma ellátogathatsz a Balatonkenesére a Balaton Fesztiválra!

Már javában tart Balaton egyik legjobban várt fesztiválja, a Balaton Fesztivál. A rendezvényt 2018. június 29-e és július 1-e között rendezték meg idén. Ne csüggedj, hiszen a mai napon még ellátogathatsz a fesztiválra! Olvasd el cikkünket és tudd meg, hogy mivel készültek idén a szervezők és mit tartogat számodra még a vasárnap!

A Balaton Sound új programot indított a biztonságos fesztiválozásért!

2018-07-04

A Balaton Sound új programot indított a biztonságos fesztiválozásért!

Ma elrajtolt az egyik legnevesebb hazai fesztivál, a Balaton Sound! A fesztiválozás szerelmesei idén is találkozhatnak a megszokott kiváló minőséggel, a legjobb zenékkel, tengernyi programmal és a gyönyörű Balatonnal. Az idei fesztiválon azonban kiemelt szerepet kap a biztonság is, melyet egy új programmal segítenek elő!

A fesztiválok szerelmesei örömére idén is Balatonra érkezik a KeszthelyFeszt!

2018-07-04

A fesztiválok szerelmesei örömére idén is Balatonra érkezik a KeszthelyFeszt!

Keszthelyen 2018-ban is megrendezik az egyik legjobban várt balatoni eseményt, a KeszthelyFeszt fesztivált! Keszthely Zala megyében, a Balaton nyugati szegletében fekszik, ami előnyös helyszínt jelent turizmusára tekintve! Tudj meg többet az egyik legjobb balatoni fesztiválról! Olvasd el cikkünket, ha szeretnél többet is megtudni!

gasztronómia

Szótár

Aliga - Club Aliga

Club Aliga Vitorláskikötő bemutatása: A Club Aliga kikötő a Balaton keleti... Tovább

Takarás

Egy hajó akkor van takarásban, ha egy másik hajó elfogja előle a szelet. Ez létrejöhet... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes