2000 éves számítógép

Kövess minket facebookon!
Főoldal > 2000 éves a világ legrégebbi számítógépe!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

2000 éves a világ legrégebbi számítógépe!


2019/07/02

A világ valaha felfedezett legrégebbi számítógépe 2000 éven át pihent a görög Antiküthéra sziget partjainál, miután a hajó, miben szállítottál elsüllyedt. A szerkezet elképesztően hosszú ideig tűrte a tengeri élet viszontagságait, amiről eltorzult, rozsdás alakja árulkodik.

2000 éves a számitogép

1902-ben figyeltk fel a szerkezetre

Az felfedezés egy rézkarral kezdődött, amit egy csapat halász fedezett fel a XX. század fordulóján. A szerkezetnek további két évet kellett várnia, hogy valaki felfigyeljen rá – 1902-ben figyeltek fel rá csupán, hogy az egyik szikladarab valójában több mint aminek korábban hitték. A források megoszlanak azzal kapcsolatban, hogy ki volt, aki észrevette a kerekeket a megkövesedett maradványban: egyesek szerint Spyridon Stais, a hajóroncs feltárását kezdeményező politikus, mások szerint Valerios Stais, görög régész volt, aki felfigyelt a különleges szerkezetre.

 

Nem egyértelmű a dátum

Stais felfedezése immáron 115 éve létezik a köztudatban. Szintén nem mindenki ért egyet azzal kapcsolatba, hogy pontosan melyik nap került bejelentésre az újságokban a felfedezés, ugyanis 1902-ben Görögország még a julián naptárat használta a világ többi részén pedig a mai napig legelterjedtebb Gergely-naptár szerint mérték a napokat. Görög idő szerint május 18. míg a Gergely-naptár szerint május 31 a felfedezés évfordulója.

 

Még mindig rejtély a tudósok számára

A világ tudósai már évtizedek óta próbálják megfejteni az Antiküthérai szerkezet titkát, azonban a különös berendezés a mai napig a régészet egyik legnagyobb rejtélyének számít. Röntgen- és CT-vizsgálatoknak is alávetették már a mechanizmust, hogy rekonstruálhassák a szerkezetet olyan formában, amilyennek eredetileg is készült. A megépítése idejét valamikor időszámításunk előtt 200 és 70 közé helyezték a szakértők.

 

Óraműhöz hasonlít a szerkezet

A vizsgálatoknak köszönhetően már tudjuk, hogy az óraméretű szerkezet több mint 30, egymáshoz kapcsolódó, mozgó fogaskereket tartalmazott és néhány különleges tárcsát, amelyekkel a Nap, a Hold és egyéb égitestek és égi jelenségek (pl. napfogyatkozások) követték. Ehhez igazították például az olimpiák megrendezését is.

 

Fáből készült a szerkezet

A szerkezetet egy (valószínűleg) fából készült kar tekerésével lehetett üzemeltetni, amely a fogaskerek mozgatásával előre megmutatta, hogy az adott égitestek éppen merre és hogyan fognak elhaladni. A szakértők szerint a számítógép megalkotását követő ezer évben egyetlen kultúra sem készített ilyen összetett és pontos eszközt sem csillagászati, sem más célokra.

 

2016-ban jött az áttörés

2016-ban a vizsgálatok egy újabb eredményt hoztak: fény derült egy feliratra, amely az eszközön feltűntetett égitest-fogyatkozások színeit magyarázta. A kutatók még mindig nem állítják biztosra, hogy mire használták a szerkezetet, és elképzelhető, hogy ez örök rejtély marad. A kutatások és vizsgálatok azonban továbbra is folytatódnak a történelem és tudomány egyik legnagyobb titkának megfejtése érdekében.


érdekesség hír technológia



Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Navigáció

 Hajózástan, helyzetmegállapítás+hajóvezetés.

Kenese - Balatonfői Yacht Club (BFYC)

A  Kenesei Balatonfői Yacht Club Vitorláskikötő bemutatása: A Balaton keleti...

Flokko

A flokko egy könnyű széljelzó szalag.

Romantikus vacsorahelyszín Budapest

Romantikus vacsorahelyszín Budapest - A város idilli hangulatát, és a békeidők harmóniáját...

BAVARIA VISION 46

 A Bavaria 46 Vison bemutatása A giebelstadti hajógyár legújabb modelljét a Bavaria...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.