A Race to Alaska verseny célja az alaszkai Ketchikan

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Idén is indul a Race to Alaska

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Idén is indul a Race to Alaska


2018/06/15
CsA

47 csapat sorakozott fel az idén már negyedik alkalommal megrendezett Race to Alaska (R2AK) rajtvonalához. Ha valaki számára a név még ismeretlen, azoknak elég annyit tudniuk, hogy a bátor tengerészeknek 750 mérföldet kell megtenniük a hideg tengeren a Washington állambeli Port Townsend, és az alaszkai Ketchikan között motorok és minden segítség nélkül.

Race to Alaska

Gyakori a visszalépés

A két szakaszból álló verseny első része (június 14-től) 40 mérföldet tesz ki az egész távból Port Townsendtől a kanadai Victoria kikötővárosáig. Ez a szakasz egyszerre szolgál selejtezőként és különálló futamként is azoknak, akik nem merészkednének tovább a jeges hullámok hátán. A második (710 mérföldes) szakasz a tervek szerint június 17-én kezdődik (ha az időjárás is engedi), Ketchikanban ér véget. A versenyzők vagy elérnek Ketchikanba, vagy út közben kérik a kísérőhajókat a kimentésre. Az összesen két ellenőrzőponton (Seymour Narrows és Bella Bella) kívül az útvonal teljesen kötetlen.

 

Pénzjutalom jár a verseny nyertesének

Ahogy az első verseny óta minden évben, úgy az első helyezett idén is 10 ezer dolláros pénzjutalomban részesül, a második helyezett pedig idén is egy steak kés készlettel lehet gazdagabb. Tavaly 41 csapat indult útnak, de csak 27 ért célba. A győztesek egy 8,5 méteres trimarán fedélzetén fejezték be a versenyt mindössze 4 nap, 3 óra és 5 perc alatt, míg az utolsó csapat egy evezős hajóval futott be 23 nappal az indulás után.

 

Kisebb méretű hajók is indultak

„Ilyenkor nézünk végig a versenyzőkön azon tűnődve, hogy vajon ki fog nyerni és kik hozzák majd haza a legjobb történeteket” – mondta Daniel Evans, a verseny vezetője. Meglátása szerint az idei versenyre lassabb tempó lesz jellemző, mint az előzőkön. „Nincs olyan sok többtestes hajónk, mint az előző években. Lesznek gyors hajók, de az átlagos hajóméret kisebb.”

 

Van, aki egy szörfdeszkával száll versenybe

Az évről évre egyre gazdagabb hagyománnyal rendelkező versenyben idén is részt vesznek olyan csapatok, akik próbálják minél tovább feszegetni a határokat. Például idén először láthatunk a mezőnyben egy szörfdeszkás versenyzőt. Az Extreme Sobriety csapat egyetlen tagja a hasán fekve, egy szörfdeszka hátán tervezi megtenni a távot, méghozzá csak kézzel (nem evezővel) evezve. Evans állítása szerint a férfi tervei szerint a verseny után Ketchikanból hazakerékpározik Bainbridge Islandig.

 

Több médiastáb kíséri a versenyt

A versenyvezető és a médiastáb több motorcsónakon követik majd a versenyzőket, hogy rögzítsék a futamot és interjúkat készíthessenek velük út közben.

 

„Úgy vesszük, ahogy jön” – mondta Zach Carver, a verseny legtöbb videójáért felelős munkatárs. „Oda megyünk a felvételekért, ahova kell, és összevágjuk őket, amíg a hajó továbbmegy a következő állomásra. Ez egy 24 órás munkafolyamat. Eközben látjuk, ahogy a verseny történetei kibontakoznak, és kézzel foghatóbbá válnak.”

 

Nem tudni előre, ki fog nyerni

Hogy ki kerül majd ki győztesként az indulók közül, azt senki sem tudhatja előre. „Egy dolog biztos – ahogy ezek a csapatok végighajóznak az elfeledett partközeli vadonon, hihetetlen történeteket írnak majd.”


hajó sport verseny vitorlázás



Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Céges évzáró rendezvény

A céges évzáró rendezvény esetén kifejezetten fontos a tökéletes helyszín megtalálása,...

Takarás

Egy hajó akkor van takarásban, ha egy másik hajó elfogja előle a szelet. Ez létrejöhet...

Látszólagos szél

Mozgó hajón a valódi szelet a menetszelünk élesebbé teszi, mozgó hajóra mindig a...

Dirk

A dirk meghatározását lásd a pihentető szótárszónál.

Dűznihatás

A dűznihatás jelentése réshatás, a levegő felgyorsulása a nagyvitorla és az orrvitorla között.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.