A Kékszalag hazánk legkiemelkedőbb vitorlásversenye

Kövess minket facebookon!
Főoldal > A balatoni vitorlások ünnepe, a Kékszalag vitorlás verseny idén újra megrendezésre kerül

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A balatoni vitorlások ünnepe, a Kékszalag vitorlás verseny idén újra megrendezésre kerül


2018/06/21
CsA

A Kékszalag vitorlás verseny egy évente megrendezésre kerülő balatoni rendezvény, amely során a versenyzők megkerülik az egész Balatont. Cikkünkben szót ejtünk a Kékszalag történetéről és elárulunk mindent, amit az idei rendezvényről tudni érdemes!

Kékszalag verseny

A Kékszalag története

 

A szervezők eredeti elképzelése az volt, hogy Balaton Kék Szalagját azok a vitorlások nyerjék el, akik a kijelölt távon, az óramutató járásával megegyezően a legrövidebb idő alatt hajózzák körbe a magyar tengert.

 

A Kékszalag vitorlás versenyt először 1934. július 27-én rendezte meg a Hungária Yacht Club Balatonfüreden. Az első versenyen 21 hajó indult el és a megmérettetés során ketten adták fel a versenyt. A Kékszalag vitorlás verseny első győztese Ugron Gábor volt, Rabonbán nevű hajójával. A versenyeket kétévente rendezték meg 1942-ig majd a háborús időszak miatt elmaradt több verseny is és csak 1947-ben került újra megszervezésre.

 

Az évek során egyre népszerűbbé és népszerűbbé vált, majd 2001 óta már minden évben megrendezik az izgalmas megmérettetést. Az idő múlásával Európa legnagyobb tókerülő versenyévé vált, mára már hatszáznál több hajó is útra indul.

 

A Kékszalag vitorlás verseny hagyományosan július azon hétvégéjén kerül megrendezésre, amely a legközelebb esik a holdtöltéhez. Az indulás időpontja azonban minden évben változatlan, így reggel kilenc órakor indulnak útnak a lelkes vitorlázók. Az utóbbi években időkorlátozást vezettek be, így aki 48 órán, azaz 2 napon belül nem teljesíti a távot, az sajnos hiába fáradozott.

Kihívások

 

A versenytáv eleve nagy megpróbáltatás a versenyzők számára és ezen felül még a vízen tapasztalható különböző időjárási körülmények is nehézséget okoznak. Az éjszakai vitorlázás kiemelkedően veszélyes része a vitorlás versenynek a fizikai és a szellemi kimerülés miatt is.

 

Idei verseny

 

2018-ban is megrendezik a Kékszalag vitorlás versenyt, mégpedig nem is akárhogyan! Az idei évben is jóváhagyta a Magyar Vitorlás Szövetség az 50. jubileumi Kékszalag időpontját. 2018. július 26-28 között mérettethetik meg magukat a vitorlázás szerelmesei a Balatonon.

 

2018. július 26-án indulnak útjukra a vitorlások az 50. jubileumi, tókerülő vitorlásversenyesen, ahol a szervezők magas részvételi arányra számítanak. A Kékszalag a balatoni vitorlázás nagy ünnepének számít, így remélhetőleg 500-600 körüli lesz a versenyben résztvevő hajók száma. A vitorlázók a verseny során szembe szállnak a versenytársakkal és a természeti tényezőkkel.

 

A Kékszalag legfontosabb adatai

 

Verseny időtartama

2018. július 26-28.

 

Táv

Légvonalban a versenytáv 155 kilométer.

 

Helyszín

A verseny indulási helyszíne Balatonfüred, majd Balatonkenesétől Siófok felé veszik az irányt, ezután Keszthely az úticél és a végállomás szintén Balatonfüred.

 

Feladat

A versenyzők feladata, hogy maximum 48 óra alatt teljesítsék a kijelölt versenytávot, de egyeseknek persze az is fontos, hogy minél jobb helyezést érjenek el.

 

Rekord

Aki rekordot szeretne dönteni idén, annak a „Fifty-Fifty” nevezetű hajó által felállított 2014-es rekordját kellene megdöntenie, ami pontosan: 7 óra 13 perc 57 másodperc. A szerencsés rekorder, aki új időrekordot állít fel, az elnyeri a Kékszalag Rekordtartója címet.


Balaton hajó sport verseny Vitorlázás



Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Különleges vacsorahelyszín Budapest

Különleges vacsorahelyszínt keres Budapesten? A Salon Étterem a legjobb választás! Minőségi...

8mOD

8mOD vitorlás hajó bemutatása A 8m OD egy 8 méter hosszú, könnyű, siklótestű...

Balatongyörök Horgász Egyesület

A Balaton nyugati medencéjének déli partján található a Horgász Egyesület...

Répa

Répát általában akkor húzunk, amikor a spinakker vagy más hátszélvitorla megtekeredve,...

Vantni

A vantnik (=csarnak) az árbocot oldalra merevítő drótkötelek.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.