notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A Kékszalag hazánk legkiemelkedőbb vitorlásversenye

hirdetes

A balatoni vitorlások ünnepe, a Kékszalag vitorlás verseny idén újra megrendezésre kerül

CsA
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A Kékszalag vitorlás verseny egy évente megrendezésre kerülő balatoni rendezvény, amely során a versenyzők megkerülik az egész Balatont. Cikkünkben szót ejtünk a Kékszalag történetéről és elárulunk mindent, amit az idei rendezvényről tudni érdemes!

Kékszalag verseny

A Kékszalag története

 

A szervezők eredeti elképzelése az volt, hogy Balaton Kék Szalagját azok a vitorlások nyerjék el, akik a kijelölt távon, az óramutató járásával megegyezően a legrövidebb idő alatt hajózzák körbe a magyar tengert.

 

A Kékszalag vitorlás versenyt először 1934. július 27-én rendezte meg a Hungária Yacht Club Balatonfüreden. Az első versenyen 21 hajó indult el és a megmérettetés során ketten adták fel a versenyt. A Kékszalag vitorlás verseny első győztese Ugron Gábor volt, Rabonbán nevű hajójával. A versenyeket kétévente rendezték meg 1942-ig majd a háborús időszak miatt elmaradt több verseny is és csak 1947-ben került újra megszervezésre.

 

Az évek során egyre népszerűbbé és népszerűbbé vált, majd 2001 óta már minden évben megrendezik az izgalmas megmérettetést. Az idő múlásával Európa legnagyobb tókerülő versenyévé vált, mára már hatszáznál több hajó is útra indul.

 

A Kékszalag vitorlás verseny hagyományosan július azon hétvégéjén kerül megrendezésre, amely a legközelebb esik a holdtöltéhez. Az indulás időpontja azonban minden évben változatlan, így reggel kilenc órakor indulnak útnak a lelkes vitorlázók. Az utóbbi években időkorlátozást vezettek be, így aki 48 órán, azaz 2 napon belül nem teljesíti a távot, az sajnos hiába fáradozott.

hirdetes

Kihívások

 

A versenytáv eleve nagy megpróbáltatás a versenyzők számára és ezen felül még a vízen tapasztalható különböző időjárási körülmények is nehézséget okoznak. Az éjszakai vitorlázás kiemelkedően veszélyes része a vitorlás versenynek a fizikai és a szellemi kimerülés miatt is.

 

Idei verseny

 

2018-ban is megrendezik a Kékszalag vitorlás versenyt, mégpedig nem is akárhogyan! Az idei évben is jóváhagyta a Magyar Vitorlás Szövetség az 50. jubileumi Kékszalag időpontját. 2018. július 26-28 között mérettethetik meg magukat a vitorlázás szerelmesei a Balatonon.

 

2018. július 26-án indulnak útjukra a vitorlások az 50. jubileumi, tókerülő vitorlásversenyesen, ahol a szervezők magas részvételi arányra számítanak. A Kékszalag a balatoni vitorlázás nagy ünnepének számít, így remélhetőleg 500-600 körüli lesz a versenyben résztvevő hajók száma. A vitorlázók a verseny során szembe szállnak a versenytársakkal és a természeti tényezőkkel.

hirdetes

 

A Kékszalag legfontosabb adatai

 

Verseny időtartama

2018. július 26-28.

 

Táv

Légvonalban a versenytáv 155 kilométer.

 

Helyszín

A verseny indulási helyszíne Balatonfüred, majd Balatonkenesétől Siófok felé veszik az irányt, ezután Keszthely az úticél és a végállomás szintén Balatonfüred.

 

Feladat

A versenyzők feladata, hogy maximum 48 óra alatt teljesítsék a kijelölt versenytávot, de egyeseknek persze az is fontos, hogy minél jobb helyezést érjenek el.

 

Rekord

Aki rekordot szeretne dönteni idén, annak a „Fifty-Fifty” nevezetű hajó által felállított 2014-es rekordját kellene megdöntenie, ami pontosan: 7 óra 13 perc 57 másodperc. A szerencsés rekorder, aki új időrekordot állít fel, az elnyeri a Kékszalag Rekordtartója címet.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 189

Átlagos értékelés: 5.0

Balaton hajó sport verseny Vitorlázás