Elindult a XIV. Tihanyi Levendula Fesztivál és a Levendula Hetek

hirdetes

Már javában zajlik a Tihanyi Levendula Fesztivál és Levendula Hetek

CsA
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Sokan, ha Tihanyra gondolnak egyből a levendula kellemes illatával azonosítják a kisvárost, nem is véletlenül. Tihany nem csupán látnivalóiról és gyönyörű balatoni partszakaszáról híres, hanem hatalmas levendula ültetvényeiről is. Minden évben megrendezésre kerül a Tihanyi Levendula Fesztivál és a Levendula Hetek, amelyek már javában zajlanak! Cikkünkben összefoglaltuk a levendulatermesztés történetét és az idei események legfontosabb információit!

Levendula

Tihany legfőbb nevezetességéről röviden

Tihany viszonylag kis, de annál szebb községnek mondható. A kis település természeti adottságainak fekvése igen kedvező, mely szemet gyönyörködtető látvánnyal fogadja az odalátogató vendégeket. Széles balatoni partszakaszán, szűk, de annál hangulatosabb sétálóutcáin mindig meglehetősen sok turista tölti kellemesen az idejét.

 

Tihanyi utcakép

 

A Tihanyi Bencés Apátság az egyik legnépszerűbb látványossága a falunak, amely apátságot még I. András alapított 1055-ben. Az apátságtól körülbelül 500 méteres séta vezet a Visszhang-dombra, amelyről hallható a Tihanyi visszhang és megtekinthető a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.

hirdetes

 

Tihanyi Bencés Apátság

hirdetes

 

A tihanyi levendula története

A tihanyi levendula története 1920-ra nyúlik vissza, amikor Bittera Gyula gyógynövényszakértő betelepítette az első levendula ültetvényeket. Ebben az időben a levendulabokrok még csupán a kolostorok kertjeit díszítették, így ez volt az első ipari célú ültetvény hazánkban.

 

Hatalmas levendula mező

 

Bittera Gyula a Tihanyi apátság területét ültette be levendulával, amelynek illóolaj tartalma hihetetlenül jóra sikeredett, még a tőzsdei jegyzésbe is felvették. A sikert hamarosan pusztulás követte, ugyanis a kommunizmusban szőlőültetvények váltották fel a levendula ültetvényeket, míg Zátonyi Szilárd és Zsigmond 1986-ban újratermesztette a kopár vidéket, így ma már hozzávetőlegesen 100 hektáros területen találhatók az illatos ültetvények.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Balaton érdekességek múzeum túra utazás ünnep

Szótár

Balatonlelle - BL Yacht Club

A BL Yacht Club Vitorláskikötő bemutatása:  A Balaton nyugati medencéjének... Tovább

Behajózás

Behajózás - hajóra szállni, felkerülni az utaslistára Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes