Elindult a XIV. Tihanyi Levendula Fesztivál és a Levendula Hetek

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Már javában zajlik a Tihanyi Levendula Fesztivál és Levendula Hetek

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Már javában zajlik a Tihanyi Levendula Fesztivál és Levendula Hetek


2018/06/19
CsA

Sokan, ha Tihanyra gondolnak egyből a levendula kellemes illatával azonosítják a kisvárost, nem is véletlenül. Tihany nem csupán látnivalóiról és gyönyörű balatoni partszakaszáról híres, hanem hatalmas levendula ültetvényeiről is. Minden évben megrendezésre kerül a Tihanyi Levendula Fesztivál és a Levendula Hetek, amelyek már javában zajlanak! Cikkünkben összefoglaltuk a levendulatermesztés történetét és az idei események legfontosabb információit!

Levendula

Tihany legfőbb nevezetességéről röviden

Tihany viszonylag kis, de annál szebb községnek mondható. A kis település természeti adottságainak fekvése igen kedvező, mely szemet gyönyörködtető látvánnyal fogadja az odalátogató vendégeket. Széles balatoni partszakaszán, szűk, de annál hangulatosabb sétálóutcáin mindig meglehetősen sok turista tölti kellemesen az idejét.

 

A Tihanyi Bencés Apátság az egyik legnépszerűbb látványossága a falunak, amely apátságot még I. András alapított 1055-ben. Az apátságtól körülbelül 500 méteres séta vezet a Visszhang-dombra, amelyről hallható a Tihanyi visszhang és megtekinthető a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.

 

A tihanyi levendula története

A tihanyi levendula története 1920-ra nyúlik vissza, amikor Bittera Gyula gyógynövényszakértő betelepítette az első levendula ültetvényeket. Ebben az időben a levendulabokrok még csupán a kolostorok kertjeit díszítették, így ez volt az első ipari célú ültetvény hazánkban.

 

Bittera Gyula a Tihanyi apátság területét ültette be levendulával, amelynek illóolaj tartalma hihetetlenül jóra sikeredett, még a tőzsdei jegyzésbe is felvették. A sikert hamarosan pusztulás követte, ugyanis a kommunizmusban szőlőültetvények váltották fel a levendula ültetvényeket, míg Zátonyi Szilárd és Zsigmond 1986-ban újratermesztette a kopár vidéket, így ma már hozzávetőlegesen 100 hektáros területen találhatók az illatos ültetvények.

 

A XVI. Tihanyi Levendula Fesztivál

A Tihanyi Levendula Fesztivál már sokéves hagyományra tekint vissza, ami látogatók tömegét vonzza minden június közepe-vége fele. A szakemberek idegenvezetésével ellátogathatunk a levendulásokhoz, ahol számos érdekességet tanulhatunk, valamint megtekinthetjük a vásárokat és egyéb zenés, szórakoztató rendezvényeket. A tihanyiak a gyermekekre is gondoltak, hiszen számos gyermekprogramot is szerveztek, hogy kicsik és nagyok egyaránt jól érezhessék magukat a fesztivál ideje alatt.

 

2018. június 15. (péntek)

Pisky-sétány: A levendula hetek ünnepélyes megnyitója

 

2018. június 23. (szombat)

Mádl Ferenc tér: Szabina együttes koncert, Dánielfy Gergő és az Utazók koncert

 

2018. június 29. (péntek)

Mádl Ferenc tér: Tárkány-művek koncert, Péter Szabó Szilvia akusztik műsor, Utcabál a Búgócsiga zenekarral

 

2018. június 30. (szombat)

Belső-tó partja: Kézműves vásár és egyéb gyermek programok: kirakós, rajzolás, bábszínház

Tihany-Sajkod: Kirándulás az Öreg-Levendulásba

Mádl Ferenc tér: Iszkiri zenekar koncert, Táncegyüttes műsor, Zsikó zenekar koncert, Madarak Házibulizenekar

 

2018. július 1. (vasárnap)

Belső-tó partja: Kézműves vásár és programok, ismerkedés a magyar népi hangszerekkel

Levendula Ház Látogatóközpont kertje: Tóth László műsora

Nordic Walking túra Galambos László vezetésével

Kézműves foglalkozások, játszóházak

Ládavasút, „Levendulanapok Vidám Boszija”

Mádl Ferenc tér: Németh László Művelődési Ház színházterme, Libikóka  Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert zenés pódium műsora

 

Levendula Hetek

A Levendula Hetek „Szedd Magad” akciója június 15-én már elkezdődött, ami a készlet erejéig tart a virágzás függvényében. A levendula termesztésének, aratásának és feldolgozásának is szemtanúi lehetnek a látogatók, valamint a levendula-aratást saját maguk is kipróbálhatják. Ezek a hagyományok éltetik évről évre a Levendula Fesztivált és a Levendula Heteket, amelyeket sok-sok ember látogat évről évre.

 

 


Balaton utazás



Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Business formal

Manapság egyre több helyen találkozhatunk a dress code fogalmával, bár tény, hogy ezzel...

Szélbeállás

A hajó orrát szél felé kormányozzuk, majd hagyjuk, hogy a vitorlák lobogjanak és a hajó...

Backstag

A backstag meghatározását lásd az oldalsó hátramerevítő szótárszónál.

Cirrus

A cirrus egy 8-12 km magasan úszó apró fehér pamacsos felhőfajta. Ha kis számban...

Spanner

Spanner - feszítõszár
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.