notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A hosszútávúszó a 35. Lidl Balaton-átúszásnak is nekivág

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Az óceánok ura a 35. Lidl Balaton-átúszásnak is nekivág

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Az óceánok ura a 35. Lidl Balaton-átúszásnak is nekivág


2017/06/23
GA

Forrás: http://www.balaton-atuszas.hu/hirek/2017-06-21-manyoki_attila_egy_rovid_idore_a_balatonra_csereli_a_tengerszorosakat

Több mint egy tucatszor teljesítette már a Révfülöp-Balatonboglár távot a vízben Mányoki Attila hosszútávúszó, és a mai napig ő az egyetlen, aki hivatalosan hosszában is keresztülúszta a magyar tengert. A 35. Lidl Balaton-átúszáson Illés Fanni paraúszóval együtt teljesíti az 5,2 km-t, miközben rendületlenül készül az ősszel rá váró megmérettetésre az Ocean’s Seven sorozatban.

 

Balaton-átúszás

Honnan jött az ötlet, hogy együtt induljatok a versenyen Fannival?

Régóta ismerjük egymást Fannival és ő vetette fel, hogy milyen jó lenne, ha együtt úsznánk, mert ez neki plusz erőt ad.  Mondanom sem kell, hogy hatalmas öröm ez számomra és megtiszteltetés is egyben, hiszen nagyon csodálom Fannit, az eredményeit, és kitartását. Tudom, hogy felemelő élmény lesz számomra a közös úszás és természetesen a célba érkezés is.


Milyen emlékek kötnek a Balatonhoz?Vegyes emlékeim vannak. Korábban a felkészülés során mindig megszenvedtem a Balatonban, vagy a túl meleg víz, vagy az edzésprogram miatt. Aztán amikor úgy éreztem, hogy új kihívás kell, az edzőm tanácsára kerestem egy lehetetlennek tűnő feladatot. Ez volt a Balaton-átúszás hosszában, amit senki sem csinált azelőtt, és azóta sem hivatalosan, a Nemzetközi Úszó Szövetség szabályai szerint. Ez me ghatározó momentum volt az életemben, habár ott is megszenvedtem, de a különleges átúszás bebizonyította számomra azt, hogyha hiszel az edzésprogramban, magadban, és keményen dolgozol a kitűzött célért, akkor bármi sikerülhet.
 

A nyíltvíz a te „közeged”. Hogyan vált a nyíltvízi úszás az életed részévé?

Én is, mint minden nyíltvízi úszó a medencében kezdtem, ott ahol az edzéseim a mai napig is  zajlanak. A medencében való úszás azonban valahogy mindig kicsit unalmas és monoton volt egy idő után, így amikor először nyíltvízben úsztam, valahogy úgy éreztem, nincs határ, nincs fal, nincs korlát és könnyebben telt az idő is. Nagyobb örömöt okozott számomra, még ha lényegében ez is egy nagy „medence” csak itt a két fal között van, hogy akár 80 km-et is leúszom.

Balaton-átúszás

Mi az, ami kulcsfontosságú a nyíltvízi úszás során?

A felkészül és és a megfelelő fizikai állóképesség, de ez mit sem ér, ha mentálisan nem tudunk olyan állapotba kerülni, hogy csak az úszásra összpontosítsunk. Ki kell zárni minden mást, csak a kartempó, levegővétel, lábtempó és a szervezetünk visszajelzései számítanak. Ezen felül nagyon fontos az alkalmazkodó képesség a változó körülményekhez. El kell fogadni és tisztelni kell a természet törvényeit és az ottani élővilágot, mivel nekünk nem a víz a természetes közegünk, viszont jó pár órát eltöltünk ott.


Ősszel vágsz neki az Ocean’s Seven sorozat következő állomásának is. Azon túl, hogy rengeteget kell úszni, mi a legnehezebb ebben a kihívásban?

Az Ocean’s Seven sorozat a világ 7 legnehezebb átúszását foglalja magába, ezért is lehet az, hogy eddig összesen csak 6 ember tudta végigcsinálni. Ez egy nagyon komplex kihívás, hiszen bírni kell a hideg vizet, a mel eg vizet, vannak benne hosszú és rövidebb távok, illetve sok olyan szakasz, ahol az áramlatok miatt gyorsan kell úszni, hogy a végén ne kelljen plusz kilométereket teljesíteni. Illetve, sok olyan rész van, ahol az élővilág is rejthet veszélyeket. Ősszel a Gibraltári-szoros átúszása szerepel a tervben, jövő nyáron pedig az embert próbáló északi-csatorna következik a programomban.


A Balaton-átúszáshoz mit tanácsolsz azoknak, akik rajthoz állnak Révfülöpön július elsején?

Igazából sosem az adott napon, hanem a felkészülés során dől el szinte minden. Lehet, hogy elsőre kevésnek tűnik ez az 5,2 km, de itt folyamatosan úszni kell, ezért fontos, hogy az elején ne vigye el az embert a lendület, inkább tartalékoljunk az erőnkkel, hiszen itt nem az időeredmény számít. A cél az, hogy ne szenvedve teljesítsük a távot, hanem szenvedélyből, örömmel ússzunk és érjünk célba.
versenyKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Fall

lásd: felhúzókötél

Felhúzókötél

A hajó vitorlázatát az árbocra felhúzókötelekkel oldják meg. a nagyvitorlát a...

Bika

A bika fedélzeti, vagy parti kötélrögzítő eszköz.

Tihanyi Yacht Club

A Tihanyi Yacht Club vitorláskikötőjének bemutatása: A tihanyi kompkikötőtől...

Étterem Budapesten

Egy különleges éttermet keresel a főváros szívében? A Városliget Café & Restaurant...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!