A hosszútávúszó a 35. Lidl Balaton-átúszásnak is nekivág

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Az óceánok ura a 35. Lidl Balaton-átúszásnak is nekivág

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Az óceánok ura a 35. Lidl Balaton-átúszásnak is nekivág


2017/06/23
GA

Forrás: http://www.balaton-atuszas.hu/hirek/2017-06-21-manyoki_attila_egy_rovid_idore_a_balatonra_csereli_a_tengerszorosakat

Több mint egy tucatszor teljesítette már a Révfülöp-Balatonboglár távot a vízben Mányoki Attila hosszútávúszó, és a mai napig ő az egyetlen, aki hivatalosan hosszában is keresztülúszta a magyar tengert. A 35. Lidl Balaton-átúszáson Illés Fanni paraúszóval együtt teljesíti az 5,2 km-t, miközben rendületlenül készül az ősszel rá váró megmérettetésre az Ocean’s Seven sorozatban.

 

Balaton-átúszás

Honnan jött az ötlet, hogy együtt induljatok a versenyen Fannival?

Régóta ismerjük egymást Fannival és ő vetette fel, hogy milyen jó lenne, ha együtt úsznánk, mert ez neki plusz erőt ad.  Mondanom sem kell, hogy hatalmas öröm ez számomra és megtiszteltetés is egyben, hiszen nagyon csodálom Fannit, az eredményeit, és kitartását. Tudom, hogy felemelő élmény lesz számomra a közös úszás és természetesen a célba érkezés is.


Milyen emlékek kötnek a Balatonhoz?

Vegyes emlékeim vannak. Korábban a felkészülés során mindig megszenvedtem a Balatonban, vagy a túl meleg víz, vagy az edzésprogram miatt. Aztán amikor úgy éreztem, hogy új kihívás kell, az edzőm tanácsára kerestem egy lehetetlennek tűnő feladatot. Ez volt a Balaton-átúszás hosszában, amit senki sem csinált azelőtt, és azóta sem hivatalosan, a Nemzetközi Úszó Szövetség szabályai szerint. Ez me ghatározó momentum volt az életemben, habár ott is megszenvedtem, de a különleges átúszás bebizonyította számomra azt, hogyha hiszel az edzésprogramban, magadban, és keményen dolgozol a kitűzött célért, akkor bármi sikerülhet.
 

A nyíltvíz a te „közeged”. Hogyan vált a nyíltvízi úszás az életed részévé?

Én is, mint minden nyíltvízi úszó a medencében kezdtem, ott ahol az edzéseim a mai napig is  zajlanak. A medencében való úszás azonban valahogy mindig kicsit unalmas és monoton volt egy idő után, így amikor először nyíltvízben úsztam, valahogy úgy éreztem, nincs határ, nincs fal, nincs korlát és könnyebben telt az idő is. Nagyobb örömöt okozott számomra, még ha lényegében ez is egy nagy „medence” csak itt a két fal között van, hogy akár 80 km-et is leúszom.

 

Mi az, ami kulcsfontosságú a nyíltvízi úszás során?

A felkészül és és a megfelelő fizikai állóképesség, de ez mit sem ér, ha mentálisan nem tudunk olyan állapotba kerülni, hogy csak az úszásra összpontosítsunk. Ki kell zárni minden mást, csak a kartempó, levegővétel, lábtempó és a szervezetünk visszajelzései számítanak. Ezen felül nagyon fontos az alkalmazkodó képesség a változó körülményekhez. El kell fogadni és tisztelni kell a természet törvényeit és az ottani élővilágot, mivel nekünk nem a víz a természetes közegünk, viszont jó pár órát eltöltünk ott.


Ősszel vágsz neki az Ocean’s Seven sorozat következő állomásának is. Azon túl, hogy rengeteget kell úszni, mi a legnehezebb ebben a kihívásban?

Az Ocean’s Seven sorozat a világ 7 legnehezebb átúszását foglalja magába, ezért is lehet az, hogy eddig összesen csak 6 ember tudta végigcsinálni. Ez egy nagyon komplex kihívás, hiszen bírni kell a hideg vizet, a mel eg vizet, vannak benne hosszú és rövidebb távok, illetve sok olyan szakasz, ahol az áramlatok miatt gyorsan kell úszni, hogy a végén ne kelljen plusz kilométereket teljesíteni. Illetve, sok olyan rész van, ahol az élővilág is rejthet veszélyeket. Ősszel a Gibraltári-szoros átúszása szerepel a tervben, jövő nyáron pedig az embert próbáló északi-csatorna következik a programomban.


A Balaton-átúszáshoz mit tanácsolsz azoknak, akik rajthoz állnak Révfülöpön július elsején?

Igazából sosem az adott napon, hanem a felkészülés során dől el szinte minden. Lehet, hogy elsőre kevésnek tűnik ez az 5,2 km, de itt folyamatosan úszni kell, ezért fontos, hogy az elején ne vigye el az embert a lendület, inkább tartalékoljunk az erőnkkel, hiszen itt nem az időeredmény számít. A cél az, hogy ne szenvedve teljesítsük a távot, hanem szenvedélyből, örömmel ússzunk és érjünk célba.


versenyKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Balatonalmádi Volán Zrt. Kikötő

A Balaton keleti medencéjének északi partján található a Balaton Volán Zrt. kikötője. A...

Mesterházy-Nagy Ákos

Mesterházy-Nagy Ákos (Piri) életrajz Mesterházy-Nagy Ákos 1988-ban született és...

Cirkálás

A cirkálás, vagy más néven kreuzolás a szél ellen történő vitorlázás, cikk-cakk vonalban.

Manőverslukk

Erős szeles kikötés után a kapitány és legénység által közösen fogyasztott...

Özni

 Kötélvezetõ karika.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.