notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Íme 5 Balaton parti település, amit mind imádunk, és idén is fel kell keresnünk.

hirdetes

Balaton parti települések, amiket nem lehet nem imádni

CZs
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A legtöbbünknek felejthetetlen élmények jutnak az eszébe, ha balatoni nyaralásról van szó. A tó, a környező települések, a látnivalók és programlehetőségek színessége miatt évről évre turisták tömege utazik a magyar tengerhez, de nem csak nyáron érdemes felfedezni azt. Íme 5 település, ahova még tavasszal érdemes ellátogatni, elkerülve a nyári nagy dömpinget.

5 település a Balaton partján, amit mind imádunk

Tihany

 

Tihany hihetetlen élményt nyújt, ha a szokásos, nyári tömeg nélkül fedezzük fel az Apátságot, az apró utcácskákat, a híres látnivalóit. A tavaszi időszakban is nyitva találhatunk kellemes cukrászdákat és éttermeket. Bár a levendulás ekkor még közel sincs legjobb formájában, egy nyugodt, napsütéses séta és a balatoni kilátás mindenért kárpótol.

 

Természetesen a település ekkor sem nevezhető kihaltnak, a Bencés Apátság, a Magyar Királyok Panoptikuma, a főtér, a Pisky sétány, a Visszhang-domb, a IV. Károly Kálvária, és Tihany többi látnivalója is teljesen más arcát mutatja. Akár csak egy egynapos kiruccanás erejéig is érdemes szemügyre venni a tavaszi Tihanyt.

 

Balatonfüred

 

Balatonfüred egyike a legkedveltebb balatoni településeknek. Nem is csoda, a Borhetek 1932 óta minden évben vonzza a turistákat, éppúgy, mint 1934 óta a Kékszalag vitorlásverseny. Természetesen nem indokok százait tudnánk még felsorolni, amiért nyaranta legalább egyszer el kell itt tölteni néhány napot, de a város tavasszal is csodálatos.

 

El tudod képzelni a Tagore-sétányt tömeg nélkül, amikor az emberek csak szállingóznak a Balaton partján? Vagy a Szívkórház előtti teret úgy, hogy a padokon csak néhányan ücsörögnek? Bár a vendéglátó egységek egy része még zárva tart, ekkor bőven van hely Balatonfüred jobbnál jobb cukrászdáiban, és a strand is nyitott kapukkal várja a sétára indulókat. Érthető, ha a nyári kánikulában el sem mozdulnánk a vízpartról, a tavaszi kellemes meleg azonban tökéletes a városnézéshez, és a látnivalók felfedezéséhez az Esterházy kúriától kezdve a Széchenyi-kastélyon át a Kossuth Lajos-forrásig.

hirdetes

 

Siófok

 

A fiatalok kedvence, és senkinek nem kell bemutatni sem a várost, sem a nevezetességeit. Mégis érdekes látni a környéket a megszokott nyüzsgés nélkül, ekkor egészen más az éjszakai élet is. Bár a balatoni települések a főszezonon kívül eső időszakokban is egyre csak népszerűbbek, Siófok is pihen még ekkor.

hirdetes

 

A város környéke már a rómaiak korában is lakott település volt, a tihanyi alapítólevélben is említik. A Rákóczi-szabadságharc idején is nagy jelentőséggel bírt, hiszen itt húzódott Vak Bottyán Sió-vonala, aminek végső pontja a siófoki erősség volt. Látnivalói éppen olyan színesek, mint története. A víztorony, a meteorológiai obszervatórium, a dualizmus kori villák, a kikötő, a Rózsakert, múzeumai és kiállításai inkább a főszezonon kívül nyerik el igazi pompájukat, ekkor még akár sorbanállás nélkül, ráérősen ismerkedhetünk meg velük.

Lapozz tovább még több Balaton parti településért!

5 település a Balaton partján, amit mind imádunk

Keszthely

 

A napjainkban is folyó ásatások során újabb és újabb bizonyítékok kerülnek elő arról, hogy az újkőkorban is éltek emberek a területen. A hosszú évek alatt számos gyönyörű épület és nevezetesség épült ki, amik ma még nagyobb jelentőséggel bírnak. A Festetics-kastély, a gótikus templom, a Helikon-park emelik a város fényét az összes többi látnivalóval együtt. Itt található Szendrey Júlia szülőháza is, de nagy népszerűségnek örvend a Cadillac Múzeum, a Balatoni Borok Háza és a Keszthelyi Pantheon is.

 

Nem állíthatjuk, hogy tavasszal megáll a nyüzsgés a városban, de még így sem összehasonlítható a nyári időszakkal. Ha mást sem csinálunk, csak a városban sétálgatva gyönyörködünk a település épületeiben és utcáiban, az is tökéletes tavaszi program.

 

Zamárdi

 

Egyike a déli part legnépszerűbb településeinek, és ez nem csak annak köszönhető, hogy évről évre itt kerül megrendezésre Európa egyik legnagyobb szabadtéri elektronikus zenei fesztiválja, a Balaton Sound.

 

Természetesen ebben az időszakban nagyjából moccanni sem lehet a környéken – és nem is igazán érdemes családosan nekiindulni –, a főszezonon kívül a település megnyugszik, és szinte rá sem lehet ismerni. Ilyenkor jó igazán meglátogatni a város egyik legnagyobb nevezetességét, a település nyugati végén fekvő Szamárkövet, esetleg a Fő utcában található római katolikus templomot, vagy az üdülőtelepi kápolnát. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 174

Átlagos értékelés: 4.7