Érdekes Balatoni tények: Íme 5 meglepő történet a Balatonról

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Ezekből te mennyit ismersz? Íme 5 meglepő történet a Balatonról

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezekből te mennyit ismersz? Íme 5 meglepő történet a Balatonról


2020/04/18
VN

Frissítve: 2024/07/02
Frissítette: ZH

A Balaton, vagy ahogyan mi hívjuk a csodálatos magyar tenger sokunk kedvence. Nyaranta ellátogatunk ide, gyönyörködünk a szépségében, megpihenünk a partján, felfrissülünk hullámaiban, és átadjuk magunkat a csodálatos hangulatának. Azt gondoljuk, úgy ismerjük, mint a tenyerünket, pedig bizony sok olyan dolog van, amit lehet, hogy nem tudunk róla. Íme 5 érdekes dolog a Balatonról, amiről lehet, hogy te sem tudtál eddig.

5 meglepő tény a Balatonról

Háromezer éves műkincsek is lapulhatnak a balatoni iszapban

Kutatók és búvárrégészek szerint értékes régi kincsek találhatók a Balatonban. Ezt a feltételezésüket pedig arra alapozzák, hogy 2005-ben Szántódnál egy feltehetőleg Krisztus előtt második századbéli faragott faoszlopot találtak, azt gondolják ennél sokkal régebbi, akár bronzkori leletek is lapulhatnak a tó fenekén. De akkor miért nem keresik meg? Benned is felmerül ez a kérdés? Sajnos a régészeti feltárás szárazföldön sem egyszerű, nemhogy a vízben. Pénzbeli forrás mellett többféle engedély is szükséges lenne a feltáráshoz, ehhez egyelőre nincsen elég kézzelfogható eredmény, tehát meg kell elégednünk néhány középkori hajómaradvánnyal, és kerámia darabbal. 

 

A Balaton olyan mély, hogy egy felhőkarcolót is ellepne

Neked is megvan a pillanat amikor hatalmas levegővételek kíséretével a lábujjaidat dugdosod bele a Balaton vizébe, majd eldöntöd, hogy na jó belemész, és állsz percekig a bokáig érő vízben, hogy szokd a hőmérsékleted, majd valaki lefröcsköl, és eldöntöd, hogy akkor megmártózol rendesen, és elkezdesz befelé haladni a bizony nem túl gyorsan mélyülő vízben? Na ugyanez a víz néhol olyan mély, hogy egy felhőkarcoló is elférne benne! Igen jogosan döbbensz meg ezen: tényleg, van, ahol ilyen mély lenne a te szeretett Balatonod? A Balaton legmélyebb pontja a Tihanyi kútnál van, az itt lévő 12,5 méteres mélység pedig éppen elnyerné azt a texasi felhőkarcolót, amelyet a J.D. McMahon nevű szélhámos tervezett. A szélhámos ugyanis 480 láb helyett, ami körülbelül 146 méter, 480 hüvelyket írt a tervrajzokra, aminek eredményeképpen elkészült a világ legkisebb felhőkarcolója, természetesen arany áron. Az ügyet a befektetők perre is vitték, de nem tudtak mit tenni, hiszen aláírták a terveket 

 

Három sziget volt a Balatonban

Történészek szerint a Balaton végleges, mai formáját csak a 19. században nyerte el a Sió-zsilip üzembe helyezésével és a mocsaras területek lecsapolásával. Feltehetőleg volt 3 sziget is a tóban, Tihany, Fonyód és Szigliget csúcsaiból is szigeteket alakultak ki. Valószínűleg mesterségesen emelték meg a vízszintet a 13. században IV. Béla javaslatára, hogy hatékonyabban fel tudják venni a harcot a tatárokkal szemben, ez pedig a szigetek kialakulásához vezetett.

 

A mai napig szolgál hadihajó a Balatonon

Hadihajó a Balatonon, elég furcsán hangzik nem?  Pedig még most is szolgál! Elsődlegesen azért, hogy a katonák hajózási képességét javítják erős hullámzás esetében is, ugyanis erre csak a Balatonon van lehetőség hazánkban. De természetesen feladatai között szerepel a Katasztrófavédelemmel és egyéb társszervekkel való együttműködés, életmentés, technikai mentés, valamint egyes vízi rendezvények biztosítása is.

 

Világháborús hullámsír a Balaton

Gondoltad volna, hogy több világháborús repülőgép is pihent, vagy még jelenleg is pihen a balatoni iszapban? Pedig a második világháborúban közel 60 repülőgép zuhant a Balatonba vezetési hiba, műszaki probléma vagy bombázás miatt. Persze a legtöbb gép már felszínre került az elkövetkezendő években, de olyan is volt, aminek műszaki mentésére 50 évet kellett várni, valamint napjainkban is számtalan kisebb-nagyobb alkatrész és akár teljes géptest is pihenhet az iszapban.
 


Balaton érdekességKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Fedélzet

A fedélzet a hajótest felső ívelt borítása. A hajóbelsőt víztől, csapadéktól védi....

Log

Log - hajósebességet mérõ müszer

Iránylat

Navigációs alapfogalom. Egy tárgy iránya a hajó­ról nézve, vagy két tárgy egymáshoz...

Elliott 6m

  Elliott 6m - Debütálás a Kieler Woche-n Az első nyolc hajót Kínában a...

Avatar

Avatar vitorlás hajó bemutatása Az Avatar egy 2007-es évjáratú, Nautic 12 Racer...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.