4 csoda a mai világból

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Íme a világ 7 mai csodája

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Íme a világ 7 mai csodája


2024/02/07

Az Ókori Világ Hét Csodáját több mint 2000 évvel ezelőtt foglalták össze A gízai Nagy Piramisok kivételével ezek a csodák ma már nem léteznek, mivel öldrengések, tüzek, háborúk lerombolták őket. Azóta rengeteg újabb lista készült. Most mi is összeállítottuk a sajátunkat.

 

Ez szerintünk ma a világ 7 csodája

 

7, Parthenón, Akropolisz

Az athéni Akropolisz Görögországban található, az ókorból származó épületegyüttes. Az Akropolisz egy meredek, a tetején lapos szikla, körülbelül 150 méterrel a tengerszint felett. A tetején álló Parthenón egyike a világ leghíresebb épületeinek.Építése i.e. 447-ben kezdődött és  i.e. 432-re készült el.  Történelme során a Parthenón erődként, templomként, mecsetként és lőszerraktárként is használták.

 

6, Taj Mahal

A Taj Mahal az indiai Agrában, a Jamuna folyó partján található hatalmas, fehér márványból épült mauzóleum, mely 1632-1653 között épült a mogul uralkodó, Shah Jahan parancsára, az ő kedvenc feleségének tiszteletére. Ez az egyik legjobb állapotban megőrzött, építészeti értéket képviselő síremlék a világon. India leglátogatottabb turistalátványossága, évente több mint 2,5 millió látogató keresi fel. 1996-ban felkerült a világ száz legveszélyeztetettebb műemlékei közé.

 

5, Colosseum

A Colosseum az ókori Róma hatalmas amfiteátruma, ma pedig nevezetes látványossága a városnak. „Amíg a Colosseum áll, állni fog Róma, ha elpusztul, elpusztul Róma és a világ is” – írta az óriási építményről Beda Venerabilis angolszász egyházi író. Építése 72-ben kezdődött és 8 évi tartott.Elképesztő és begyben borzastó számok következnek: nyitó ünnepsége 100 napon át tartott, ennek során 2000 gladiátort és 5000 állatot öltek meg. Anno 50 000 ember fért el benne, manapság meg egyértelműen Róma szimbóluma.

 

4, Petra

Petra egy romváros Jordániában. A sziklából kifaragott város romjai, hatalmas sírtemplomai és varázslatos természeti környezete egyedülálló komplexumot alkotnak. 1985 óta az UNESCO kulturális világörökségi helyszíneinek egyike.Ez a hely számít ez Jordánia legértékesebb kincseének és legnagyszerűbb látnivalójának. 

 

3, Machu Picchu

Machu Picchu  az egykori Inka Birodalom romvárosa Peruban – a világ izgalmas és festői fekvésű régészeti lelőhelye-mind a mai napig. A tudósok mai álláspontja szerint Machu Picchu nem volt igazi város, inkább az inka társadalom uralkodó osztályai számára épített  komplexum, ahol a Nap különleges tiszteletének nyomai is megtalálhatók. Viszonylag későn, csak 1911-ben egy hawaii történész, Hiram fedezte fel. Természetesen a a Machu Picchu Peru legfontosabb látnivalója.

 

2, Kínai Nagy Fal

A kínai nagy fal az i. e. 3. század és i. sz. 17. század eleje között Kína északi határán épített erődítményrendszerek összessége, amelynek célja az volt, hogy a földművelő Kínát megvédje az északi nomád törzsek támadásaitól. A meglévő falak többsége a Ming-dinasztia alatt épült (1368-1644.). Sokakat érdekel, hogy miylen hosszú is ez valójában? Nos, természetesen erre is van válasz. Összesen 8851 km hosszú.

 

1, Gízai piramisok

Nem lenne jogos, ha nem a Piramisok lennének a győztesek, melyek a mai napig fennmaradtak az ókori 7 csodából. Gízai piramisok néven három piramist értünk: az egyiptomi óbirodalmi Hufu, Hafré és Menkauré fáraók piramisait. A három legnagyobb piramist Kr. e. 2600 és 2500 között építették. Gíza a mai egyiptomi főváros, Kairó közvetlen közelében helyezkedik el. A Khufu (Hufu) Nagy Piramisát több mint 2 millió kőtéglából építették körülbelül 20 éven keresztül.

 

 

 

 


kultúra utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Diabétesz kezelése

A cukorbetegség vagyis diabétesz   A diabétesz, a glükóz zavara, melynek oka a...

Fellúvolás

A fellúvolás meghatározását lásd a felmenetel szótárszónál.

Karé Réka

Karé Réka életrajz   Mikor és hol születtél? 1988. 05. 06.,...

Johannes Polgar

Született: 1977.augusztus 25. Olpe, Németország Magasság: 183 cm Súly: 75...

Sátras esküvő

Manapság egyre népszerűbbek a sátras esküvők, hiszen a párok kezdik felismerni a benne rejlő...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.