notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

4 csoda a mai világból

hirdetes

Íme a világ 7 mai csodája

hirdetes
<

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Az Ókori Világ Hét Csodáját több mint 2000 évvel ezelőtt foglalták össze A gízai Nagy Piramisok kivételével ezek a csodák ma már nem léteznek, mivel öldrengések, tüzek, háborúk lerombolták őket. Azóta rengeteg újabb lista készült. Most mi is összeállítottuk a sajátunkat.

 

Ez szerintünk ma a világ 7 csodája

 

7, Parthenón, Akropolisz

 

Az athéni Akropolisz Görögországban található, az ókorból származó épületegyüttes. Az Akropolisz egy meredek, a tetején lapos szikla, körülbelül 150 méterrel a tengerszint felett. A tetején álló Parthenón egyike a világ leghíresebb épületeinek.Építése i.e. 447-ben kezdődött és  i.e. 432-re készült el.  Történelme során a Parthenón erődként, templomként, mecsetként és lőszerraktárként is használták.

 

 

6, Taj Mahal

 

A Taj Mahal az indiai Agrában, a Jamuna folyó partján található hatalmas, fehér márványból épült mauzóleum, mely 1632-1653 között épült a mogul uralkodó, Shah Jahan parancsára, az ő kedvenc feleségének tiszteletére. Ez az egyik legjobb állapotban megőrzött, építészeti értéket képviselő síremlék a világon. India leglátogatottabb turistalátványossága, évente több mint 2,5 millió látogató keresi fel. 1996-ban felkerült a világ száz legveszélyeztetettebb műemlékei közé.

 

 

5, Colosseum

 

A Colosseum az ókori Róma hatalmas amfiteátruma, ma pedig nevezetes látványossága a városnak. „Amíg a Colosseum áll, állni fog Róma, ha elpusztul, elpusztul Róma és a világ is” – írta az óriási építményről Beda Venerabilis angolszász egyházi író. Építése 72-ben kezdődött és 8 évi tartott.Elképesztő és begyben borzastó számok következnek: nyitó ünnepsége 100 napon át tartott, ennek során 2000 gladiátort és 5000 állatot öltek meg. Anno 50 000 ember fért el benne, manapság meg egyértelműen Róma szimbóluma.

hirdetes

 

 

 

 

 

Ez szerintünk ma a világ 7 csodája

 

4, Petra

 

Petra egy romváros Jordániában. A sziklából kifaragott város romjai, hatalmas sírtemplomai és varázslatos természeti környezete egyedülálló komplexumot alkotnak. 1985 óta az UNESCO kulturális világörökségi helyszíneinek egyike.Ez a hely számít ez Jordánia legértékesebb kincseének és legnagyszerűbb látnivalójának. 

 

 

3, Machu Picchu

 

Machu Picchu  az egykori Inka Birodalom romvárosa Peruban – a világ izgalmas és festői fekvésű régészeti lelőhelye-mind a mai napig. A tudósok mai álláspontja szerint Machu Picchu nem volt igazi város, inkább az inka társadalom uralkodó osztályai számára épített  komplexum, ahol a Nap különleges tiszteletének nyomai is megtalálhatók. Viszonylag későn, csak 1911-ben egy hawaii történész, Hiram fedezte fel. Természetesen a a Machu Picchu Peru legfontosabb látnivalója.

 

 

2, Kínai Nagy Fal

 

A kínai nagy fal az i. e. 3. század és i. sz. 17. század eleje között Kína északi határán épített erődítményrendszerek összessége, amelynek célja az volt, hogy a földművelő Kínát megvédje az északi nomád törzsek támadásaitól. A meglévő falak többsége a Ming-dinasztia alatt épült (1368-1644.). Sokakat érdekel, hogy miylen hosszú is ez valójában? Nos, természetesen erre is van válasz. Összesen 8851 km hosszú.

hirdetes

 

 

 

És hogy melyik az első a 7 közül? A következő oldalon azt is eláruljuk!

 

 

 

Ez szerintünk ma a világ 7 csodája

 

1, Gízai piramisok

 

Nem lenne jogos, ha nem a Piramisok lennének a győztesek, melyek a mai napig fennmaradtak az ókori 7 csodából. Gízai piramisok néven három piramist értünk: az egyiptomi óbirodalmi Hufu, Hafré és Menkauré fáraók piramisait. A három legnagyobb piramist Kr. e. 2600 és 2500 között építették. Gíza a mai egyiptomi főváros, Kairó közvetlen közelében helyezkedik el. A Khufu (Hufu) Nagy Piramisát több mint 2 millió kőtéglából építették körülbelül 20 éven keresztül.

 

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Utazás

Ki ne szeretne utazni?? :) Buta kérdés, biztos, hogy mindenki! Utazni lehet sokféleképpen,... Tovább

Viharfock

Viharfock - a legkisebb méretü orrvitorla Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 141

Átlagos értékelés: 5.0

érdekességek