notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ezért épült meg a Stonehenge

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > 7 elgondolkodtató indok, amiért megépült a Stonehenge

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

7 elgondolkodtató indok, amiért megépült a Stonehenge


2014/04/23

Rengeteg tudós foglalkozott már azzal a kérdéssel, hogy mi célból épülhetett a Stonehenge. Nem igazán sikerült egyértelmű magyarázatot adni. Most 7 olyan elgondolkodtató indokot gyűjtöttünk össze, amik valós elméletek lehetnek. 

Stonehenge
A Stonehenge körkörösen elrendezett kőtömbökből és földsáncokból álló monumentális őskori építmény az angliai Wiltshire-ben, Salisbury-től mintegy 13 km-re északra. Kiépítése Kr. e. 2500 körül kezdődött és 2100 körül fejeződött be. A hely korabeli szerepével kapcsolatos elméletek az 1919-ben, de főként az 1950-ben indult ásatások nyomán születtek. Az öt brit egyetem összefogásával készült legfrissebb álláspont szerint olyan emlékmű, mely az addig jórészt háborúskodásban élő törzsek egységét jelképezi. A régészeti helyet és környékét az UNESCO 1986-ban a világ kulturális örökségének jegyzékébe vette fel.

Több száz év spekuláció után sem tűnik úgy, hogy a kutatók közelebb kerülnének az igazsághoz, a Stonehenge-el kapcsolatban. Napvilágot látott már meseszerű elmélet, összekötve Merlinnel, a híres varázslóval, földönkívüliekkel, stb.

Összegyűjtöttük a 7 legérdekesebbnek és legismertebbnek vélt elméletet a keletkezését illetően.

 

Kattints tovább és olvasd el az érdekes okokat

 

Forrás: filantropikum.com

Stonehenge

A Stonehenge-től mindössze 1,2 km-re a régészek ősi auroch vándorlási vonalat fedeztek fel, vadászatra utaló nyomokkal a sírokban. Ezzel magyarázzák, hogy a hatalmas kőépítmény lehet, hogy Szent vadászterületnek számított.

 

Forrás: filantropikum.com

 

Stonehenge

Egyesek úgy gondolják, hogy több kellett legyen holmi ősi konyhánál. Egyesek úgy gondolják, hogy azért építették az emlékművet, hogy az egységet és a békét szimbolizálják vele. I.e. 3000 és 2500 között építették a hatalmas monstrumot, amikor egység jellemezte szinte a teljes Brit szigeteket, mert mindenhol ugyanolyan cserépedényeket fedeztek fel a régészek. Egy ilyen hatalmas építmény elkészítéséhez pedig összefogásra és békére volt szükség.

 

Forrás: filantropikum.com

 

Stonehenge

Sokan hiszik úgy, hogy őseink a téli napfordulót ünnepelték ott, ugyanis a téli napforduló naplementéjével van összhangban Stonehenge. Ugyanakkor összhangban van a nyári napfordulóval is. Ma is sokan járnak oda, hogy megcsodálják a nyári napfordulót.

 

Forrás: filantropikum.com

 

Stonehenge

Két furulyás, ha játszik az építmény körül, adott ponton a hangok kioltják egymást. Ezért azt feltételezték, hogy az építők ennek tudatában voltak, amikor létrehozták Stonehenge-et. A sziklák szelektíven blokkolják a környező hangokat. Angliában manapság is sokan becézik „csőköveknek” Stonehenge-et. A legenda szerint varázsfuvolások lányokat csábítottak a mezőre, akik aztán kövekké változtak.

 

Forrás: filantropikum.com

 

Stonehenge

A régészek több mint 63 maradványt találtak Stonehenge közelében, akiket i.e. 3000-ben temettek el, amikor megkezdték az emlékmű építését. Minden sírban tömjént és buzogány fejet találtak, ami a társadalmi elitre volt jellemző.

 

Forrás: filantropikum.com

 

Stonehenge

A legújabb elképzelés szerint az építményt, mint harangokat használták, mivel fémes-fás hangokat adnak ki. Más kultúrákban is használtak kőből készült xilofonokat. Ezért is gondolják azt, hogy akár primitív kommunikációs eszköz is lehetett, mivel a hangja hatalmas távolságot képes megtenni.

 

Forrás: filantropikum.com

 

Stonehenge

Mivel a környéken rengeteg sérült csontvázat találtak, arra gondoltak, hogy valamilyen gyógyító funkcióval rendelkezett az építmény. Hogy mi az igazság talán soha nem fog kiderülni, de mindenkinek akad elmélet, ami kicsit jobban tetszik.

 

Forrás: filantropikum.com

 utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Hosszú hétvége

Ha egy ünnep keddre vagy éppen csütörtökre esik, akkor az előtte lévő hétfőt vagy az...

Fartőke

A fartőke a fából készült hajóknál a gerinc folytatása a fartükör síkjáig. Nagyobb...

Matrac

Matrac

Hajólevél

A hajólevél a hajó forgalmi okmánya.

Pay'r Egon

Pay'r Egon Jr. életrajz Pay'r Egon születési hely és idő 1988.10.06.,...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!