80 éves a Magyar Vitorlás Szövetség

Kövess minket facebookon!
Főoldal > 80 éves a Magyar Vitorlás Szövetség

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

80 éves a Magyar Vitorlás Szövetség


2009/12/03

Forrás: vitorlazas.hu

1929. december 3-án hosszú évek előkészítő munkája eredményeként megalakult a Magyar Vitorlás Szövetség, amelynek első elnöke gróf Széchenyi Emil volt. Az alapító klubok: Balatoni Yacht Club (BYC), a Magyar Athlétikai Club (MAC) Motorsport és Vitorlázó Osztálya, a Keszthelyi Csónakázó és Korcsolyázó Egylet jogutódjaként a Keszthelyi Yacht Club (KYC), Királyi Magyar Yacht Club (KMYC) és a Velencei-tavi Vitorlás Yacht Club (VVYC).

 

80 éves a Magyar Vitorlás Szövetség

80 éves a Magyar Vitorlás Szövetség

A hazai versenyvitorlázás első mérföldköve 1860-ra tehető, amikor is megalakult a Balaton-Füredi Yacht Egylet, a mai Balatonfüredi Yacht Club (BYC) elődje. Ez volt az első szervezett vitorlás megmozdulás a Balatonon. Mivel abban az időben az infrastruktúra még nem volt megfelelő, mindössze csak öt hajó tartozott az egylethez.

Az első nagyobb fellendülés Richard Young-nak köszönhető, aki létrehozta a füredi hajógyártást. Egymás után épültek a jachtok, 1882-ben versenyt rendeztek, majd 1884-ben megalakult a Stefánia Yacht Egylet. Hamarosan azonban hanyatlás következett be, elsősorban a magas költségek miatt.

Az újabb fellendülés a jolle hajók megjelenésével kezdődött, ezeket már a sekély vizű déli parton is lehetett használni. 1912-ben lett először az ország a Nemzetközi Vitorlás Szövetség tagja, majd 1914-ben törölték és a Nemzetközi Vitorlás Szövetség 1921-ben vette fel újra soraiba a Királyi Magyar Yacht Clubot. 1927-ben itt már 109 regisztrált hajó volt. 1928-ban az amszterdami olimpián először képviselték hazánk színeit vitorlázók is, majd 1929. december 3-án megalakult a Magyar Vitorlás Szövetség.

Az alapítása óta eltelt nyolcvan év során a Magyar Vitorlás Szövetség számtalan európai- és világversenyt rendezett, és olyan kiemelkedő vitorlázókat segített a vitorlás sportban elért eredményeihez, mint többek között:

- Fináczy György, aki 1972-ben a müncheni olimpián 8. helyet ért el a finn-dingi hajóosztályban

- a Detre testvérek, akik 1980-ban a moszkvai olimpián bronzérmet szereztek a repülő hollandi osztályban

- Majthényi Szabolcs és Domokos András, a Spartacus VE versenyzői, akik hatszoros világbajnokok (1995, 2002, 2003, 2004, 2006, 2008), és kétszeres Európa-bajnokok (1997, 2000) a repülő hollandi hajóosztályban.

- Litkey Farkas, a Kenese Marina Port VSE vitorlázója, aki idén már kilencedik alkalommal nyerte meg a balatoni Kékszalag versenyt (2000 óta minden évben)

- Wossala György (BYC), aki 2004-ben ezüstérmes lett a világbajnokságon, 2008-ban pedig megnyerte az Európa-bajnokságot a Soling osztályban

- Vadnai Benjámin (BYC), aki 2009-ben ezüstérmet szerzett az optimist Európa-bajnokságon


A Magyar Vitorlás Szövetség jelenleg 121 tagegyesületet számlál, és közel 4000 regisztrált versenyzővel rendelkezik. Az elnökségben a hazai gazdasági életben fontos szerepet betöltő személyek irányítják a Szövetség munkáját, tagjai között többen a nemzetközi vitorlás életben is komoly pozíciókat töltenek be (pl. Wossala György az Európai Vitorlás Szövetség elnöke).

2010-ben a Magyar Vitorlás Szövetség a februári BoatShow kiemelt vendége és szakmai partnere lesz, és három világversenyt rendez majd a Balatonon (Dragon Európa-bajnokság, 22-es Binnen jolle Európa-bajnokság, Laser Európa-Kupa).

 

Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Fock

A fock jelentése orrvitorla.

Beton

A beton egy kötőanyagból (cement, rigipsz, gipsz..), adalékanyagból (homok, sóder, kavics,...

Svert

Jolle típusú vitorlások leengedhető "uszonya", amely az oldalsodródást...

Fénymásoló bérlés

Nagyobb összegű beruházás és hitelfelvétel nélkül olyan készüléket használhat, ha a...

Farkiképzés

A hajók farának kiképzése elsősorban a vízvonalak záródása és a hajó megfelelő...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.