A Balaton története, és más legendák

Kövess minket facebookon!
Főoldal > A magyar tenger, a Balaton története, és más legendák

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A magyar tenger, a Balaton története, és más legendák


2016/02/23

Mindenki ismeri Európa legnagyobb édesvízi tavát, tengerünket, a Balatont, keletkezéséről írunk nektek most pár sort, és a környékén élő legendákról is beszélünk nektek, mint például a tihanyi kecskekörmökről.

 

A Balaton keletkezése, és más legendák

Tengerünk, a Balaton csaknem a Dunántúl közepén terül el, Északról a Balaton felvidék, Délről pedig a zala-somogyi-dombvidék keretezi. A tó nem számít olyan öreg képződménynek, hiszen korát 20-22000 évre teszik. Környékének településeiről, képződményeiről legendák keringenek, és most meg is mutatunk párat.

 

A Balaton születése:
Létezik egy olyan legenda, ami szerint réges régen óriások éltek ezen a területen, és a Badacsony fennsíkjain élt egy óriás, akinek Balaton volt a neve, és egyetlen lányával, Haláppal töltötte napjait itt.
Szerették őket az emberek, akik szintén ezen a környéken éltek, és a leánynak barátja is volt, aki azonban hamar felnőtt, és elhagyta Halápot, akit nagyon gyorsan felemésztett a bánat, ami ezután lepte el a szívét.


Balaton lánya sírjának építése közben talált egy óriási nagy követ, ami korábban a sellők oltáraként szolgált, de ahogy felemelte ezt, a kő hatalmas súlya miatt elesett, és az maga alá temette örökre.

Ezalól víz ömlött a felszínre, ami csak folyt, és folyt, míg végül a lakók azon kapták magukat, hogy egy reggelen hatalmas tó terül el előttük, aminek azóta is Balaton a neve.

 

A Balaton keletkezése, és más legendák

A badacsonyi rózsakő-legenda:
Van egy hatalmas bazalttömb a Kisfaludy-ház felett,ami még a régi időkben vált le a hegy oldaláról,ennek a neve Rózsakő, ami Szegedy Rózáról kapta a nevét, aki Kisfaludy Sándorral tengette idejét a kő tetején, a legenda is valószínűleg innen eredhet.


"Ha egy fiú és egy lány háttal a Balatonnak ül erre a kőre,kezüket összekulcsolva, hamarosan egymáséi lehetnek, de elegendő, ha a lány ül ide, ugyanígy háttal, és a szeretett személyre gondolva sóhajt egy hatalmasat,s a szívének kedves személy onnantól kezdve csak őt látja majd mindenhol.”

 

Tihanyi kecskeköröm:

Az eredetileg Pannon-tengerben élt kagyló Tihany egyik nevezetessége, ami régen  sokkal nagyobb volt, bár ma már csak egy háromszög formát öltött sarok. Nem csak ez a féle kagyló maradt meg ezekben a rétegekben, de a kecskeköröm vált a leghíresebbé. A tihanyi gyerekek “menyasszonyfőkötő” néven árulták a kikötőkben, amit a Fehérpartoknál találtak meg, de nagyon kevés volt közöttük, ami teljes pompájában maradt meg, hiszen ásás közben nagyon könnyen letörtek belőle darabok.

Abban, hogy a tihanyi kecskeköröm igen híres lett, Garay Jánosnak is szerepe volt, hiszen egy írásában  elmesélte, hogyan is keletkezett. A kirándulókat, akik a kikötőbe jöttek, a gyerekek egyből körülzsongták, és fillérekért adták el nekik a kikapart kecskekörmöket.


A gyerekek egyébként vidám hangulatot hoztak a kikötőbe mindig, és ezt nem egy turistakönyv meg is említi, a kagylók maradványai pedig százszámra kerültek elő a Fehérpartokról és a Gödrösből. Leginkább a Gödrösnél lévő “kecskekörömbányák” voltak tele, és a hely onnan kapta a Gödrös nevet, hogy a gyerekek két kezükkel kaparták ki a gödröket, a kecskeköröm ásása közben.


Balaton érdekességek tenger,óceán utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Futtatás

Futtatásnak nevezzük ha széllel szembeni haladáskor, ha a hajó és a vitorlázat által...

Étterem III. kerület

Budapest III. kerületében található legjobb éttermek, melyek kiemelt szolgáltatást...

Diabétesz

 diabétesz

Rolex Miami OCR

Rolex Miami OCR vitorlás verseny Ezt a vitorlás versenyt az egyik legnagyobb és...

Szigliget - Hajóállomás BH Zrt.

Szigliget Hajóállomás BH Zrt. Vitorláskikötő tudnivalók A Balaton...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.