A Balaton története, és más legendák

hirdetes

A magyar tenger, a Balaton története, és más legendák

Ilyés Zsófi
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Mindenki ismeri Európa legnagyobb édesvízi tavát, tengerünket, a Balatont, keletkezéséről írunk nektek most pár sort, és a környékén élő legendákról is beszélünk nektek, mint például a tihanyi kecskekörmökről.

 

A Balaton keletkezése, és más legendák

Tengerünk, a Balaton csaknem a Dunántúl közepén terül el, Északról a Balaton felvidék, Délről pedig a zala-somogyi-dombvidék keretezi. A tó nem számít olyan öreg képződménynek, hiszen korát 20-22000 évre teszik. Környékének településeiről, képződményeiről legendák keringenek, és most meg is mutatunk párat.

 

A Balaton születése:
Létezik egy olyan legenda, ami szerint réges régen óriások éltek ezen a területen, és a Badacsony fennsíkjain élt egy óriás, akinek Balaton volt a neve, és egyetlen lányával, Haláppal töltötte napjait itt.
Szerették őket az emberek, akik szintén ezen a környéken éltek, és a leánynak barátja is volt, aki azonban hamar felnőtt, és elhagyta Halápot, akit nagyon gyorsan felemésztett a bánat, ami ezután lepte el a szívét.

hirdetes


Balaton lánya sírjának építése közben talált egy óriási nagy követ, ami korábban a sellők oltáraként szolgált, de ahogy felemelte ezt, a kő hatalmas súlya miatt elesett, és az maga alá temette örökre.

Ezalól víz ömlött a felszínre, ami csak folyt, és folyt, míg végül a lakók azon kapták magukat, hogy egy reggelen hatalmas tó terül el előttük, aminek azóta is Balaton a neve.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Balaton érdekességek tenger,óceán utazás

Szótár

Bum

A bum meghatározását lásd a nagyvitorlarúd szótárszónál. Tovább

Romantikus étterem a Városligetben

Romantikus étterem a Városligetben? Bemutatjuk a legjobbat! Egy igazán csodálatos környezetben... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb vitorlázással kapcsolatos hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.